Пт, 2024-03-29, 14:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:41
США схвалили постачання зброї повстанцям і підготували план ударів по Сирії
Інші останні Новини світу
Американські військові підготували на випадок необхідності план обмежених дистанційних ударів по об'єктах сирійської армії, зокрема по системах ППО і командних пунктах. Про це заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США Мартін Демпсі.

"Потенційні цілі включають сили протиповітряної оборони, ВПС, наземні війська, ракетні установки, флот, так само як і допоміжні військові об'єкти та командні пункти. Дистанційні удари з повітря та ракетні удари могли б бути використані, щоб вразити сотні цілей за вибраним нами графіком", - йдеться у листі Демпсі до голови сенатського комітету з військових справ Карла Левіна.

За словами воєначальника, для таких ударів будуть потрібні сотні літаків, кораблі, підводні човни та інші засоби, а витрати будуть обчислюватися мільярдами.

"Ефект полягатиме в значному ослабленні режиму і зростанні дезертирства. Є ризик, що режим може витримати обмежені удари, розосередивши сили. Атаки відплати також можливі", - цитує листа РІА "Новости".

Ряд сенаторів закликають ввести в Сирії безпольотну зону, переконуючи, що так буде покладено край авіаударам урядових сил по збройних заколотниках. Встановлення такої зони входить до низки підготовлених Пентагоном заходів. А найбільш активною буде "використання спеціальних сил та інших наземних підрозділів" для "нанесення ударів і убезпечення ключових об'єктів у Сирії" - сховищ хімічної зброї.

Разом з тим у військовому відомстві розуміють, що взяття під контроль сирійських хімічних арсеналів вимагатиме участі тисяч військовослужбовців і обійдеться в мільярди доларів, але не принесе стовідсоткового результату. "Тисячі бійців сил спеціальних операцій та інших наземних сил будуть потрібні для штурму й утримання найважливіших об'єктів. Середні щомісячні витрати можуть скласти значно більше мільярда доларів. Результатом стане контроль над деякою кількістю хімічної зброї", - підкреслив Демпсі.

Ба більше, на думку воєначальника, неможливість повністю контролювати сирійські запаси хімзброї і засоби доставки може дозволити екстремістам отримати кращий доступ до них.

У листі Демпсі перерахував й інші ризики, з якими можуть зіткнутися США в разі збройного втручання. "Ризики включають втрату американського літака, що зажадає введення рятувальних сил. Крім того, припинити насильство і внести перелом у хід подій, можливо, не вдасться, адже режим Асада покладається в основному на наземні сили - міномети, артилерію і ракети", - виклав він.

Тим часом Конгрес США після запеклих дебатів зняв заперечення проти постачань американської зброї сирійській опозиції. Як заявив голова Комітету з розвідки Конгресу Майк Роджерс, адміністрація може просуватися вперед у цих поставках, але тільки з урахуванням стурбованості конгресменів.

Про намір розпочати поставки уряд США оголосив в середині минулого місяця. Однак початкові пропозиції щодо цього, представлені на закритих засіданнях низки ключових комітетів Сенату і Палати представників, були практично одностайно відкинуті законодавцями як від правлячої Демократичної, так і від опозиційної Республіканської партії.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 854 | Додав: adminA | Теги: США, зброї повстанцям, план ударів по Сирії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]