Чт, 2024-03-28, 21:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:37
США вимагає від України знайти замовників вбивства Гонгадзе
Інші останні Політичні новини
Уряд Сполучених Штатів Америки вітає вирок колишньому начальнику Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексію Пукачу і сподівається, що українська влада знайде замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе. Про це йдеться у переданій УНІАН відділом преси, освіти і культури Посольства США в Україні заяві уряду Сполучених Штатів.

"Ми беремо до уваги засудження й вирок Олексію Пукачу за його роль у вбивстві Георгія Гонгадзе, відважного українського розслідувального журналіста, якого викрали в Києві понад 12 років тому", - зазначається у заяві. Уряд США вітає цю новину і сподівається, що українська влада продовжуватиме "займатися цією справою, щоб притягнути до правосуддя" тих, хто замовляв викрадення і вбивство Гонгадзе.

"Уряд США і надалі усюди підтримуватиме журналістів, які працюють для інформування громадськості й викриття фактів корупції та несправедливості", - наголошується у заяві.

29 січня Печерський районний суд Києва засудив до довічного позбавлення волі екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Пукача, визнавши винним у вбивстві журналіста Гонгадзе.

Після вироку експерти заговорили про те, що в разі зміни політичних еліт після президентських виборів у 2015 році тема встановлення замовників убивства Гонгадзе в 2000 році може знову стати актуальною.

Довідка. Причетність Кучми

Кримінальну справу стосовно тодішнього президента Леоніда Кучми було порушено 21 березня 2011 року. Він звинувачувався в перевищенні влади і службових повноважень, які призвели до вбивства журналіста.

28 листопада 2000 року лідер Соцпартії Олександр Мороз оприлюднив у парламенті аудіозаписи, які, за його словами, підтверджували причетність тодішнього президента Леоніда Кучми до зникнення 16 вересня того ж року журналіста Гонгадзе. Ці записи нібито зробив колишній офіцер державної охорони України Микола Мельниченко. Автентичність записів не доведено остаточно.

Плівки майора Держохорони Миколи Мельниченка були визнані речовим доказом у справі.

У грудні 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. 19 грудня Генеральна прокуратура України подала апеляцію на це рішення. Апеляційний суд Києва 20 січня 2012 року залишив у силі рішення Печерського райсуду про незаконність порушення Генпрокуратурою справи проти Кучми.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 953 | Додав: adminA | Теги: замовників вбивства Гонгадзе, США, України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]