Вт, 2024-04-16, 06:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:28
Стартує новий навчальний рік. На окупованому Донбасі - дистанційно
Інші останні Культурні новини

В Україні у вівторок, 1 вересня, відзначають День знань. Сьогодні більше 720 тис. першокласників і першокурсників вперше переступлять поріг своїх навчальних закладів, повідомили у прес-службі Міністерства освіти і науки України.

На окупованій території дітей навчать дистанційно. ОБСЄ: 9 шкіл Донеччини не готові прийняти дітей

Як відомо, з 1 вересня в Україні запрацюють сім нових шкіл. Так, дві нові школи відкрилися в Києві, три - у Київській області, по одній - у Полтавській та Тернопільській областях. Також до кінця року планується відкриття ще чотирьох шкіл у Львівській обл.

В цілому, кількість учнів в українських школах у 2015-2016 навчальному році збільшиться на 38 тис., а 1 вересня до школи підуть 414 тис. першокласників.

При цьому цього року в українські університети вступили 477 тис. осіб, у тому числі 307 тис. першокурсників. "Ми прийняли на навчання 20 тис. 500 випускників шкіл Донецької та Луганської областей і 963 випускників із Криму", - зазначив напередодні міністр освіти і науки Сергій Квіт.

Також стало відомо, що з 1 вересня в Україні запрацює концепція національно-патріотичного виховання. У її межах, за даними МОН, розроблено методичні рекомендації для різних курсів навчання.

Крім того, з початку нового навчального 2015-2016 року в Києві запровадять інноваційний експериментальний проект "Картка учня", який діятиме в тестовому режимі тільки у двох школах.

"У двох школах міста ми впроваджуємо електронну картку, яка стане зручним "девайсом" як для учнів, так і для батьків. Цю картку школяр зможе використовувати для розрахунків в їдальні або буфеті, а його батьки зможуть не тільки контролювати стан учня у школі, але і стежити за оцінками в онлайн-щоденнику своєї дитини. При цьому карта буде абсолютно безкоштовною для батьків", - пояснила заступник голови КМДА Ганна Старостенко.

Як наголошується, даний пілотний проект триватиме до кінця першого півріччя.

Водночас із 1 вересня вчителям планують підвищити зарплати, а студентам стаціонару – стипендії. Про це ще в неділю заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Учитель без категорії отримає додатково 470 гривень. Вчитель вищої категорії отримає додатково 605 гривень. Студенти вищих навчальних закладів І і ІІ категорії будуть додатково отримувати 112 гривень. Студенти, які навчаються в навчальних закладах ІІІ–IV категорії, – 95 гривень", – уточнив глава уряду.

На окупованій території дітей навчать дистанційно. ОБСЄ: 9 шкіл Донеччини не готові прийняти дітей

На тимчасово окупованій території Донецької області українською владою буде організовано дистанційне навчання дітей.

Про це заявив голова Донецької обласної військово-цивільної держадміністрації Павло Жебрівський на зустрічі з представниками Агентства США з міжнародного розвитку, обговорюючи питання про дистанційне навчання дітей на тимчасово окупованій території, повідомили в прес-службі обладміністрації.

"Незважаючи на те, що такий проект (дистанційного навчання дітей - ред.) вимагає багато коштів, ми все одно підемо на це, тому що там живуть громадяни України, які просто стали заручниками путінського режиму", - сказав Жебрівський.

У свою чергу спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки та співробітництва у Європі заявляє про дев'ять шкіл, які не готові до нового навчального року у Донецькій області вздовж лінії розмежування. Про це йдеться у звіті місії за вихідні, пише УНІАН.

"По обидва боки лінії зіткнення у Донецькій області, Спеціальна моніторингова місія спостерігала за відновленням шкіл в рамках підготовки до початку нового шкільного року у багатьох містах, включаючи підконтрольні "ДНР" Вуглегірськ (47 км на північний схід від Донецька) та Горлівку (37 км на північний схід від Донецька), і на контрольованих урядом України містах Мар'їнка (23 км на південний захід від Донецька) та Красногорівка (21 км на захід від Донецька)", - йдеться у повідомленні.

У цьому зв'язку інструктори ОБСЄ зазначили, що "у цих містах СММ спостерігала (та була поінформована співрозмовниками), що незважаючи на те, що школи повинні функціонувати на початку навчального року, дев'ять шкіл в перелічених містах, та інших місцях, не будуть готовими до роботи".

Нагадаємо, спікер адміністрації президента України з питань АТО Андрій Лисенко заявляв, що бойовики планують обстріляти 1 вересня навчальні заклади на контрольованій ними території і попросити РФ ввести "миротворців".

Раніше заступник міністра освіти і науки Павло Полянський повідомляв, що Міністерство освіти України має намір почати з нового навчального року онлайн навчання для дітей з Криму та з окупованих територій Донецької та Луганської областей.

"Онлайн-освіта передбачає видачу офіційних документів про освіту на підставі онлайн-навчання... Це наша стратегічна мета... Але поки що онлайн-навчання з перспективою для окремих категорій видачі документів. Ми хочемо, щоб державна підсумкова атестація проходила в онлайн режимі, і майбутнє зовнішнє незалежне оцінювання передбачало електронне тестування. І тоді ця проблема усунеться", - сказав заступник міністра.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 849 | Додав: adminA | Теги: Донбас, дистанційно, новий навчальний рік, старт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]