Вт, 2024-04-23, 11:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:28
Статус спостерігача в ЄЕС для України погодили Росія, Бєларусь і Казахстан
Інші останні Політичні новини
Уряди Росії, Казахстану і Бєларусі узгодили меморандум про надання Україні статусу спостерігача в Євразійському економічному союзі трьох країн з моменту його створення - з 1 січня 2015 року. Про це урядовий уповноважений України з питань співпраці з Російською Федерацією, державами-учасницями СНД, ЄврАзЕс та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян сказав у ході відеомосту Москва – Астана – Київ на тему: "Євразійська інтеграція. Поточний порядок денний", передає УНІАН.

"Наш варіант меморандуму узгоджений (з урядами трьох країн – ред.), інакше він би не пройшов Кабінет міністрів України. Можуть бути якісь технічні відхилення, але рішення залишається за главами держав", - сказав Мунтіян, відповідаючи на питання, чи узгоджений цей меморандум з урядами країн-членів Митного союзу.

На його думку, цей документ має бути підписаний главами держав в Астані 29 травня, також розглядається можливість, що буде дане доручення підписати цей меморандум безпосередньо голові Євразійської економічної комісії (ЄЕК) Віктору Христенку і прем'єр-міністру України Миколі Азарову.

За словами Мунтіяна, всі розрахунки показують, що Україні не можна випадати з інтеграційних процесів на пострадянському просторі.

"Тобто ми плануємо з 1.01.2015 року бути спостерігачем в Євразійському економічному союзі", - сказав він.

Мунтіян підкреслив, що, згідно з меморандумом, Україна матиме можливість брати участь як запрошена сторона в засіданнях на рівні глав держав, глав урядів, віце-прем'єр-міністрів, а також мати свого представника при ЄЕК.

При цьому він зазначив, що в Митному союзі бути спостерігачем неможливо, оскільки в цьому об'єднанні не передбачений такий статус, крім того, МС не є повноцінним економічним об'єднанням, тому можна говорити про статус спостерігача в Євразійському економічному союзі.

За словами Мунтіяна, Україна має найбільший товарооборот з країнами МС – 38% від загального товарообороту.

"Зрозуміло, що знайти інші ринки буде дуже складно", - додав він.

Мунтіян нагадав, що Україна на сьогодні є спостерігачем в ЄврАзЕс, а оскільки з кінця 2014 року ця організація припиняє своє існування, то Україна може випасти "із відносин з найбільшим зовнішньоторговельним партнером".

"І для того, щоб цього не відбулося, глава держави, уряд ухвалили рішення і підготували проект меморандуму, щоб Україні надали статус, щоб вона як спостерігач брала участь у підготовці документів і рішень ЄЕС", - повідомив він.

"Митний союз - це гарна машина на трьох колесах, до першого повороту, не вистачає четвертого", - сказав Мунтіян.

Як повідомлялось, 29 травня в Астані президент Росії Володимир Путін, президент Республіки Бєларусь Олександр Лукашенко і президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв обговорять створення Євразійського економічного союзу трьох країн.

29 травня до Астани прибуде президент України Віктор Янукович для зустрічі з президентами Росії, Бєларусі і Казахстану Кабінет міністрів України 22 травня схвалив меморандум про надання Україні статусу спостерігача в Митному союзі.

На думку прем'єр-міністра Миколи Азарова, статус спостерігача дозволить Україні ефективно відстоювати свої інтереси в Митному союзі.

Посол Росiї в Українi Михайло Зурабов припускає, що Митний союз висуне Києву умови для набуття статусу спостерiгача в цiй органiзацiї.

"Наразi в рамках Євразiйської економiчної комiсiї та структурах Митного союзу набагато доречнiшим i оптимальнiшим у цих умовах варiантом є той, при якому Митний союз висуне певнi вимоги, зокрема до країн-спостерiгачiв", - сказав Зурабов на брифiнгу в понедiлок у Києвi.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1071 | Додав: adminA | Теги: Бєларусь і Казахстан, Росія, україна, статус спостерігача, ЄЕС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]