Пт, 2024-04-19, 03:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:01
Стрічка про Леха Валенсу відкриє 43-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість"
Інші останні Новини Європейського Союзу
Одну з найбільших кіноподій України та Східної Європи, 43-й міжнародний кінофестиваль "Молодість" у Києві відкриє робота польського режисера Анджея Вайди під назвою "Валенса. Людина надії", світова прем’єра якого відбудеться сьогодні, 2 жовтня, на Венеційському МКФ. Про це повідомили на прес-конференції 2 вересня 2013 року організатори фестивалю. Зауважимо, що дивитися найкращі фільми можна онлайн на закритих трекерах, наприклад, перейшовши за посиланням http://invites-shop.com/en/broadcasthe-net/.

Стрічка присвячена подіям 1970-1989 років у Польщі - від початку робітничих протестів до повалення комуністичного режиму і виступу Леха Валенси в американському конгресі, перед тим як він став президентом країни.

Також на прес-конференції було відібрано перші п’ять стрічок до міжнародного повнометражного конкурсу.

Серед спеціальних гостей фестивалю – відомий австрійський режисер, сценарист та продюсер Ульріх Зайдль, а також канадський режисер і кінокритик Дені Коте.

Організатори розповіли, що через приїзд Зайдля вони отримали "втричі більше короткометражних, та й власне повнометражних фільмів також, із Британії". На "Молодості" покажуть першу у світі повну ретроспективу "Ульріх Зайдль. Тотальна ретроспектива", а також фотовиставку "Любов. Віра. Надія", присвячену трилогії "Рай".

Тріумфатор фестивалів у Берліні та Локарно Дені Коте, відомий глядачам "Молодості" за фільмами "Керлінг" та "Бестіарій", привезе до Києва свій новий фільм "Вік і Фло зустріли ведмедя" і дасть майстер-клас.

Церемонія відкриття фестивалю "Молодість" відбудеться 19 жовтня 2013 р. у палаці Україна. Фестивальними локаціями стануть кінотеатри "Київ", "Жовтень" і "Кінопанорама", а також культурно-освітній центр "Майстер Клас".

Цього року на фестивалі традиційно визначатимуть найкращі студентські фільми, перші короткометражні і повнометражні ігрові дебюти, а також відбудеться національний конкурс фестивальних тизерів тривалістю до 43-х секунд. Усі ролики будуть показані на фестивальному каналі Youtube та на спеціальній події в рамках фестивалю, найкращі будуть демонструватися перед сеансами під час фестивалю.

За словами програмного директора "Молодості" Дениса Нікітенка, цьогоріч фестиваль отримав найбільшу кількість заявок від охочих взяти участь - майже 1600 стрічок із понад 80 країн, серед них - 72 українські роботи.

"Короткометражних фільмів просто рекордна кількість - 57 позицій, студентських - 12, і 5 фільмів ми розглядаємо в якості потенційних кандидатів від України на участь у конкурсній програмі", - розповів пан Нікітенко.

Найяскравіші програми поза конкурсом - "Фестиваль фестивалів", програми німецькомовного і франкофонного кіно, експериментального кіно "Синергія", а також російського кіно з найактуальніших стрічок року. Проект "Кіно без кордонів" на фестивалі вперше буде реалізований у співпраці з Єреванським МКФ "Золотий абрикос" і презентуватиме 6 ігрових фільмів із пострадянських країн, присвячених соціальній проблематиці.

Серед спеціальних подій "Молодості" - присвята Александеру Ґранаху, знаному німецькому актору й письменнику родом за Галичини. На "Молодості" покажуть документальний фільм Анґеліки Віттліх "Александер Ґранах. Ось іде людина" і стрічку, в якій Ґранах зіграв одну з головних ролей, "Ніночка" Ернста Любіча з Ґретою Ґарбо та Мелвіном Даґласом. Також відбудеться українська прем’єра документальної стрічки "Хворісукалюди" Юрія Речинського, який виграв приз "Серце Сараєво" у секції "Найкращий документальний фільм" на Сараєвському кінофестивалі.

Програму фестивалю оцінюють Головне міжнародне журі, Міжнародне журі кінопреси FIPRESCI, Екуменічне журі та Міжнародне журі кіноклубів. Цього року перелік поповнять журі програм "Молодість - дітям" та "Sunny Bunny".

Гран-прі Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" щороку присуджується міжнародним журі кінофестивалю за найкращій фільм усієї конкурсної програми.

Володар Гран-прі отримує грошову винагороду у розмірі 10 000 доларів США, статуетку "Скіфський олень", що є символом кінофестивалю, та диплом журі. Приз за найкращий фільм у кожній категорії Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" присуджується міжнародним журі кінофестивалю за найкращий студентський фільм, найкращий повнометражний фільм, та за найкращий короткометражний фільм. Переможці отримують винагороди у розмірі 2 500 доларів США, або еквівалентну цій сумі матеріальну відзнаку та дипломи журі.

До того ж, цьогорічний короткометражний конкурс потрапив до переліку фестивалів Британської кіноакадемії, а отже всі його учасники матимуть право номінуватися на премію BAFTA, національний британський Оскар.

Фільм-закриття 43-го МКФ "Молодість" - стрічка Арі Фольмана "Конгрес" за романом Станіслава Лема з Робін Райт, Полом Джаматті та Джоном Хеммом у головних ролях. Фільм відкривав програму "Двотижневик режисерів" на Каннському МКФ-2013.

Нагадаємо, кінофестиваль був започаткований 1970 року у вигляді дводенного перегляду студентських короткометражних фільмів Київського державного інституту театрального мистецтва.

Наразі "Молодість" - єдиний кінофестиваль в Україні, що з 1991 року входить до рейтингів FIAPF. Він є пріоритетною платформою в регіоні для представлення найсвіжішої та найактуальнішої кінопродукції та відтворює найгучніші події сучасного кінопроцесу - як мейнстрімні так і експериментальні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1002 | Додав: adminA | Теги: 43-й Міжнародний кінофестиваль Моло, Леха Валенсу | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]