Чт, 2024-04-25, 11:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:00
Створено найточніший годинник в історії людства
Інші останні Новини світу науки і технологій
Команда дослідників з Паризької обсерваторії протестувала новітній атомний годинник, здатний вимірювати час з рекордною точністю, повідомляють "Подробности". Його похибка становить менше секунди за 300 мільйонів років. Якби він почав іти в момент Великого вибуху, що стався 13,8 млрд років тому, то сьогодні його похибка становила б лише 46 секунд. Науковці кажуть, що такий годинник колись зможе перевернути уявлення людини про час.

Прилад назвали годинником оптичної ґратки (Optical lattice clocks). Для роботи він використовує лазери і коливання атомів стронцію. За точністю новий атомний годинник перевершує всі сучасні аналоги. За його допомогою можна буде встановити новий стандарт секунди.

У ході тестування дослідники поставили поруч два однакових атомних годинники, які йшли настільки синхронно, наскільки було можливо виміряти. Застосувань такої точності може бути багато - від астрономії до теоретичної фізики, від телекомунікацій до GPS-навігації.

Починаючи з 1960-х років, атомні годинники були зразком точності вимірювання часу. Тоді як у звичайних для роботи використовуються коливання маятника, в атомних застосовуються більш надійні коливання - осциляції атомів цезію: 9 192 631 770 таких коливань еквівалентні одній секунді.

Відмінність нового атомного годинника з оптичною ґраткою (optical lattice) полягає в тому, що в нльму для виміру часу використовуються коливання атомів стронцію, які рухаються набагато швидше. Саме тому точність вимірювання секунди значно зростає.

"Говорячи про те, що наші годинники здійснюють похибку всього в одну секунду за 300 мільйонів років, ми лише намагаємося пояснити масштаб винаходу обивателю. Але насправді нас не цікавлять аж такі тривалі періоди часу. Точність, зрозуміло, велика, але навіть така похибка означає, що щодня годинник буде помилятися на 0,01 наносекунди. І це не так вже й мало, коли мова йде про волоконно-оптичний зв'язок, де один телекомунікаційний інтервал триває 0,1 наносекунди", - розповідає провідний автор дослідження Жером Лодвік.

Французькі науковці вважають, що незабаром годинники з оптичною ґраткою зможуть стати гідною альтернативою сучасним цезієвим атомним годинникам.

Нагадаємо, взимку 2012 року експерт з футурології Ян Пірсон зі США і його колеги розповіли про 5 найімовірніших змін у найближчі 100 років на планеті Земля. Серед них - підключення людей до комп'ютерів, безсмертя, передача думок на відстані, збільшення кількості гомосексуальних шлюбів до 80% і керування погодою.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1000 | Додав: adminA | Теги: найточніший годинник, історії людства | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]