Чт, 2024-04-25, 10:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:28
Створити п'яту підгрупу перемовників, яка займеться питанням кордону, пропонує Кучма
Інші останні Новини України

Екс-президент України, представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма вважає, що для обговорення питання повернення Україні повного контролю над кордоном необхідно створити п’яту підгрупу у Тристоронній контактній групі.

Про це він сказав у четвер, 8 жовтня, у Харкові, передає УНІАН.

"Така вимога (повернення контролю над кордоном) з української сторони постійно присутня на наших зустрічах. Ми насамперед пропонуємо створити п’яту підгрупу у нашій Тристоронній контактній групі, щоб обговорити таку проблему. Бо ви добре розумієте, сьогодні не можна взяти прикордонника і послати туди. Невідомо куди. Але до цього треба готуватися", - сказав Кучма.

"Прикордонники стануть на кордоні тоді, коли всередині цього регіону будуть мир і спокій. Будемо цього домагатися, але це буде не завтра", - додав колишній президент.

При цьому він відзначив як позитивну домовленість "Нормандської четвірки" про забезпечення представникам ОБСЄ можливості моніторити весь українсько-російський кордон на Донбасі, а не окремі ділянки.

"Це дуже позитивне рішення в Парижі "Нормандської четвірки", що місія ОБСЄ має право, ми вважаємо, що буде можливість, контролювати, проводити моніторинг всього українського-російського кордону неконтрольованого. Там тільки були дві точки, можна сказати. Це вже плюс у наших стосунках із Російською Федерацією насамперед у цьому плані", - сказав Кучма.

Кучма: немає необхідності ухвалювати новий окремий закон для амністії бойовиків

Також Кучма заявив, що необхідності ухвалювати окремий закон для амністії учасників незаконних бандформувань на Донбасі немає.

"Закон про амністію в Україні є, 1996 року закон, і цим законом повинні користуватися та дотримуватися всі сторони цього процесу, в тому числі й ті, хто перебуває на окупованій території. І процедура відома. Одноосібно, гамузом ніхто не збирається робити амністію. Кожну людину окремо. Прокуратура, а потім суд. Окремого закону не потрібно", - наголосив Кучма.

"Я не знаю, якщо в процесі обговорення ще якоїсь ми сьогодні не розуміємо деталі, то можна внести додаток, але нового закону не потрібно", - заявив екс-президент.

Як повідомлялося, 2 жовтня в Парижі відбулася зустріч лідерів України, Франції, Німеччини й РФ щодо ситуації на Донбасі.

Президент України Петро Порошенко за підсумками зустрічі заявив, зокрема, що її учасники наголосили на неприпустимості проведення фейкових виборів 18 жовтня і 1 листопада на Донбасі і досягли домовленостей, що такі вибори повинні проходити тільки за українськими законами.

У свою чергу президент Франції Франсуа Олланд заявив, що під час переговорів сторони домовилися, що для проведення виборів в ОРДЛО "буде ухвалено окремий закон". Олланд також додав, що в рамках зустрічі обговорювалося питання амністії, яка "повинна відбутися разом із виборами".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 791 | Додав: adminA | Теги: питання кордону, Кучма, п'ята підгрупа перемовників | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]