Сб, 2024-04-20, 02:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:41
Створюється штаб порятунку Савченко. ВІДЕО
Інші останні Новини України

Українській стороні вдалося домогтися дозволу від влади Російської Федерації про допуск групи українських лікарів в СІЗО, де утримується нардеп Надія Савченко, яка оголосила сухе голодування. Про це повідомила парламентарій Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

"В найближчі години до Надії Савченко виїде група українських лікарів, які повинні її оглянути і надати допомогу. Українським дипломатам вдалося-таки домогтися від російської влади обіцянки, що наші лікарі потраплять до Надії 9 березня", - написала Геращенко.

Вона також повідомила, що президент України Петро Порошенко доручив терміново сформувати мобільну бригаду з кращих українських медиків, враховуючи також побажання і позицію в цьому важливому питанні сім'ї Савченко - мами і сестри.

"Сьогодні мобільна бригада з 3 лікарів виїжджає з Києва в Ростовську область. Цю інформацію я тільки що отримала від президента", - написала народний депутат.

За словами Геращенко, Порошенко також доручив МЗС створити штаб для координації дій з порятунку Савченко.

"У ці дні він кілька разів спілкувався з мамою Наді, Марією Іванівною - особисто і телефоном. Робиться все можливе, щоб Марія дочекалася своєї доньки", - додала вона.

Також парламентарій закликала сестру Віру Савченко "ще і ще раз звернутися до мужньої сестри, щоб Надія почала хоча б пити воду": "Вона потрібна Україні і Україна бореться за Надю".

Геращенко також зазначила, що звільнення Савченко та інших полонених - і тих, які в тюрмах РФ, і тих, хто на окупованих територіях - будуть ключовими під час чергової зустрічі в Мінську 10 березня.

"Всі, хто в ці дні в Києві і Львові - просимо приєднатися до акцій на підтримку Надії Савченко. Міжнародний день жіночої солідарності - кращий привід проявити солідарність з видатною українкою. А вже 9 березня, в день судилища над Надією - прохання до всіх, хто може, приєднатися до акцій підтримки в різних містах світу", - додала вона.

Нагадаємо, після того, як суддя 3 березня не дав Савченко сказати останнє слово і переніс засідання суду на 9 березня, Надія оголосила сухе голодування і заявила що буде чинити опір втручанню лікарів, крім українських або закордонних.

Адвокат Марк Фейгін анонсував проведення міжнародної акції на підтримку Савченко в день суду 9 березня.

6-7 березня в Києві, Харкові, Одесі, Житомирі та інших містах України почалися масові акції на підтримку льотчиці. Акцію підтримали активісти й українська діаспора в Німеччині, Бельгії, Естонії, Чехії та інших країнах світу.

Російський омбудсмен Елла Памфілова 6 березня заявила про "задовільний стан" Надії Савченко.

У понеділок, 7 березня, українські консули Олександр Ковтун і Віталій Москаленко змогли зустрітися з українською льотчицею Надією Савченко в СІЗО-3 Новочеркаська Ростовської області. Генконсул підкреслив, що Надія має твердий намір тримати сухе голодування, поки її не повернуть в Україну.

Вранці, 7 березня, Надія Савченко з СІЗО передала коротке послання, в якому заявила: "Живою або мертвою я вже перемогла!".

Україна звернулася з листом до країн ЄС і США з проханням посилити тиск на Росію для звільнення льотчиці Надії Савченко.

Також мати ув'язненої Надії Савченко записала відеозвернення до світових лідерів зі словами: "Врятуйте мою дитину".

У відповідь Євросоюз зажадав від путінського режиму негайного звільнення Надії Савченко. У разі продовження свавілля з боку Кремля в Європарламенті вимагають введення подальших політичних та економічних санкцій проти Росії. Також євродепутати мають намір ініціювати "список Савченко".

Українські консули знову відвідали Савченко, видимого погіршення здоров'я у неї немає - Полозов

Українські консули Олександр Ковтун та Віталій Москаленко у вівторок, 8 березня, знову відвідали українську льотчицю, народного депутата Надію Савченко в СІЗО Новочеркаська.

Про це повідомляє адвокат Микола Полозов.

"Відомого погіршення стану здоров'я у Надії немає, відчуває вона себе так само, як і вчора. Надія Савченко твердо має намір виступити завтра в суді. Ваша підтримка їй необхідна!", - написав Полозов на своїй сторінці в Facebook.

Адвокат також повідомив, що консули привітали Савченко зі святом.

Як повідомлялося, раніше Полозов розповів, що говорив з українськими консулами, які відвідали його підзахисну.

"Вона (Савченко - ред) твердо має намір бути присутньою на суді 09.03 і самій сказати останнє слово, незважаючи на те, що симптоми сухого голодування вже дають про себе знати - періодично виникає тахікардія, набрякають ноги, порушена терморегуляція", - написав захисник.

Він підкреслив, що Савченко "досі забороняє російським лікарям брати у неї аналізи і проводити з нею будь-які медичні маніпуляції; разом з тим, російська сторона всіляко затягує питання, пов'язане з допуском до Надії комісії українських медиків, що рік тому приїжджали обстежувати її в лікарню СІЗО "Матроська тиша".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 761 | Додав: adminA | Теги: штаб порятунку Савченко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]