Пт, 2024-04-19, 01:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:36
Суд закрив усі справи проти головного свідка вбивства Щербаня
Інші останні Політичні новини
Печерський суд закрив кримінальні справи проти колишнього радника Павла Лазаренка Петра Кириченка і зняв арешт з його майна. Сталося це невдовзі після того, як у справі про вбивство донецького бізнесмена Євгена Щербаня з'явилися його свідчення про близькі стосунки, в яких нібито перебувала Юлія Тимошенко з Павлом Лазаренком. Про це у своїй статті для видання "Дзеркало тижня. Україна" пише Юлія Мостова.

Нагадаємо, Петро Кириченко виступив ключовим свідком на стороні обвинувачення Павла Лазаренка в американському суді. Даний вибір дарував Кириченку свободу під дахом програми захисту свідків, однак на його майно в Україні було накладено арешт.

До останнього часу в Україні проти Петра Кириченка були відкриті дві кримінальні справи і одна проти його дружини Ізабелли. Під арештом перебували чотири об'єкта нерухомості, що належать Кириченку, - три квартири і одне офісне приміщення. На депозиті ГПУ знаходилася сума в 1,5 млн доларів, власником якої також був Кириченко.

За даними "Дзеркала тижня", у вересні 2011 року Ізабелла Кириченко, ставши жертвою маклерів-шахраїв, приїжджає в Київ з метою продати квартири, з яких нібито знято арешт.

У результаті дружину Кириченка, яка перенесла онкологічну операцію, було затримано, і вона три місяці провела в СІЗО, а в наслідку - місяць під домашнім арештом. Як повідомляє джерело видання в прокуратурі, за часом це збіглося з появою в матеріалах слідства показань Петра Кириченка про близькі стосунки, в яких перебувала Юлія Тимошенко з Павлом Лазаренком.

"Влітку цього року в Америку злітав перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін. Чи зустрічався він з Петром Кириченком? Чи брав участь потім у двох допитах Кириченка, проведених по супутниковому зв'язку, встановленого між ГПУ і консульством України у Сан-Франциско? Про це історія офіційно замовчує. Не замовчує вона про інше - слідство розжилося новими показаннями, що прив'язували Тимошенко до схеми Щербаня", - пише Юлія Мостова.

А ось Петро Кириченко розправив плечі. По-перше, постановою Печерського суду, 22 серпня 2012 року, було скасовано постанову слідчого з особливо важливих справ ГПУ щодо порушення кримінальної справи стосовно Ізабелли Кириченко. Її перестали підозрювати в "спробі дачі хабара співробітникам ГПУ для зняття арешту з нерухомого майна з метою його подальшого продажу".

По-друге, Петро Кириченко проходив звинуваченим у справі Павла Лазаренка. У 1995-1996 рр. були порушені кримінальні справи за статтями: 91-а, частина 5 - заволодіння державним майном в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем за попередньою змовою з групою осіб; та 206-а частина 1 - незаконне придбання і зберігання вогнепальної зброї.

Претензії до Кириченка цього літа були виділені в окрему справу і 27 вересня 2012 постановою Печерського районного суду м. Києва кримінальну справу проти нього було закрито "у зв'язку із закінченням термінів давності". Петра Кириченка Печерським судом було звільнено від кримінальної відповідальності. Арешт трьох квартир, що належать Петру Кириченку, зараз знято. Гроші, що знаходилися на рахунках ГПУ - повернуто.

Як повідомлялося, 18 січня генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Генпрокуратура України завершила розслідування кримінальної справи про вбивство народного депутата Щербаня, Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з Павлом Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів.

Водночас захисник Тимошенко Сергій Власенко заявив, що президенту України Віктору Януковичу було вигідно вбивство депутата Щербаня.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1377 | Додав: adminA | Теги: справи, свідка вбивства Щербаня, Суд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]