Пт, 2024-04-19, 23:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:55
Суддів призначать довічно. Прокурори втратять вплив. Тисячі силовиків звільнять
Інші останні Політичні новини
В Адміністрації президента розроблено зміни до Конституції України, що реформують питання правосуддя. Про це сьогодні на Першому судовому форумі заявив радник президента - керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації президента Андрій Портнов.

Портнов уточнив, що вже сьогодні в Конституційну асамблею будуть внесені узгоджені з президентом зміни до Конституції. За його словами, новий розділ "Правосуддя" буде враховувати останні рекомендації Венеціанської комісії і Ради Європи, передає ЛІГАБізнесІнформ.

Зокрема, зміни передбачають новий порядок формування Вищої ради юстиції: з її складу вилучаються органи виконавчої влади, зменшується вплив і повноваження прокурорів. Із 20 членів Вищої ради юстиції 15 осіб будуть представляти судову систему.

"Передбачається також повне усунення парламенту та інших політичних органів від процесу призначення суддів на посади. Ми запропонуємо скасування п'ятирічного терміну роботи судді, так званого першого призначення. Пропонується безстрокове призначення суддів, відразу на все життя. Рішення про це буде ухвалювати тільки Вища кваліфікаційна комісія. Президент України буде підписувати лише акт, який має суто церемоніальний характер - не може бути підстав для відмови судді у призначенні", - розповів радник президента.

Крім того, за словами Портнова, парламент буде усунутий з процесу притягнення судді до кримінальної відповідальності. Сьогодні на це Верховна Рада повинна дати згоду.

Також планується підняти віковий ценз суддів - людина зможе займатися цією професією з 30 до 70 років.

Раніше Рада Європи розкритикувала судову систему України. У лютому було оприлюднено доклад, блок якого був присвячений проблемам у роботі Вищої ради юстиції (ВРЮ). Принципи формування цього органу, на думку комісара Томаса Хаммарберга, "не відповідають міжнародним стандартам" - у Раді Європи (РЄ) наполягають, що не менше ніж половину місць у ВРЮ має бути відведено чинним суддям.

Новий КПК набере чинності рівно через півтора місяця

Андрій Портнов не бачить причин, з яких новий Кримінально-процесуальний кодекс не набере чинності 19 листопада. Про це він сказав сьогодні в ході Першого судового форуму.

Портнов зазначив, що новий КПК визнаний одним з найкращих документів у Європі. "Ми готуємося до застосування цього документа, з 19 листопада ми всі будемо його застосовувати. Зараз всі, до кого звернувся голова держави з метою його імплементації, виконують завдання", - розповів Портнов.

"Закінчилися переговори з місцевими органами влади про формування інституту присяжних, фінансування на достатньому рівні є. Хочу засвідчити, що жодного питання, яке могло б поставити під сумнів початок роботи Кримінально-процесуального кодексу або його перенесення в часі, на сьогодні немає. Він набуде чинності рівно через півтора місяця", - додав він.

Нагадаємо, що 14 травня Янукович підписав Кримінально-процесуальний кодекс.

Верховна Рада ухвалила новий Кримінально-процесуальний кодекс України в ніч проти 13 квітня 2012 року. Парламент розглядав у другому читанні КПК чотири дні, починаючи з 10 квітня. Проте, якщо 10 і 11 квітня засідання ВР оголошувалися закритими, то пленарне засідання, яке почалося о 10.00 12 квітня, завершилося тільки 13 квітня близько 4.10 ранку. Всього до кодексу було внесено понад 3700 поправок.

Опозиція заявила, що КПК ухвалено з порушеннями. Громадськість закликала президента не підписувати КПК через порушення процедури його ухвалення.

ПАРЄ просила Януковича не підписувати Кримінально-процесуальний кодекс до висновків Ради Європи про те, чи він повністю відповідає європейським стандартам.

Рада Європи надала позитивні висновки щодо нового Кримінально-процесуального кодексу.

Янукович готує скорочення тисяч співробітників СБУ і МВС

Президент України Віктор Янукович має намір ініціювати скорочення тисяч працівників спецпідрозділів Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ. Про це повідомив Андрій Портнов.

"Через кілька тижнів голова держави планує вийти з ініціативою скорочення деяких спеціальних підрозділів в Службі безпеки України, Міністерстві внутрішніх справ. Можливо, буде запропоновано ліквідувати деякі підрозділи, оскільки, згідно з новим Кримінально-процесуальним кодексом, змінюється підслідність, фактично СБУ не буде розслідувати ні економічних, ні корупційних злочинів. Її повноваження значно скорочуються, в зв'язку із цим потрібно скорочувати кількість співробітників", - зазначив Портнов.

Він підкреслив, що йдеться про тисячі таких співробітників. "Реформа правоохоронної системи почнеться зі скорочення кількості її співробітників", - додав Портнов.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 921 | Додав: adminA | Теги: і силовиків звільнять, довічно. Прокурори, суддів, Вплив | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]