Чт, 2024-03-28, 22:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:59
"Судний день" для української мови: ПР хоче дати російській високий статус
Інші останні Офіційні новини

Сьогодні, 24 травня, Верховна Рада розгляне законопроект про мови. Через це "регіонали" вранці блокували трибуну і президію парламенту.

Вони пояснили таку поведінку тим, що на порядку денному сьогодні досить важливі проекти законів. Зокрема, планується розгляд законопроекту про мови, що може викликати блокування роботи парламенту опозицією.

Пізніше депутат Іван Стойко ("НУ-НС") та журналісти розвісили на балконі ложі преси над сесійним залом парламенту плакат із закликом до Ради не розглядати законопроект про мовну політику.

Плакатом "Займіться справою, а не мовою", організатори акції просять парламентарів не дестабілізувати ситуацію в країні, що, на їхню думку, може статися після схвалення відповідного законопроекту №9073 "Про основи державної мовної політики".

Також під стінами ВР сьогодні планується мітинг противників надання російській мові статусу регіональної.

Нагадаємо, законопроект про мови розроблений Партією регіонів і запропонований до розгляду на цьому тижні.

Комітет з питань культури і духовності рекомендує парламенту зняти його з розгляду, оскільки він фактично запроваджує другу державну мову в низці регіонів.

Представники Ініціативи "Першого грудня" оприлюднили заяву, де вказано, що "запровадження в Україні статусу мов і порядку їх застосування, не передбачених ст.10 Конституції України, слід кваліфікувати як зазіхання на основи конституційного ладу в Україні".

Цей законопроект голова Верховної Ради Володимир Литвин назвав конфліктним, заявивши, що він становить загрозу для української мови. За його словами, одним із наслідків ухвалення цього закону може стати необхідність "десяти відсоткам людей переходити на двомовність".

Тимошенко навіть за ґратами не допустить ухвалення скандального закону про мови

Екс-прем’єр Юлія Тимошенко заявляє, що Партія регіонів планує запровадити двомовність в Україні. Про це йдеться у її заяві з харківської клініки, де вона перебуває на лікуванні.

"Сьогодні партія влади на чолі з Януковичем планує розглянути абсолютно авантюрний та безвідповідальний законопроект про запровадження двомовності в Україні. Це якраз той випадок, коли, як кажуть, їх ніхто не тягнув за язик – вони самі себе витягли", цитує заяву Тимошенко прес-служба.

На її думку, двомовність в Україні вже запроваджено – "це мова фені, мова криміналу, мова корупції і тіньової економіки".

"Я давно казала: якщо у вас є проблема з мовами, якщо у вас є проблеми з двомовністю – вивчіть українську", – зазначила Тимошенко.

На її думку, запровадження другої державної мови – "це не просто передвиборна ініціатива Партії регіонів", а "злочин проти України, проти нації, проти історії і проти народу".

"І я з усією відповідальністю заявляю, що я не дам цього зробити! Чуєте, я тут, за ґратами, не дам вам глумитися над Україною!" - заявила Тимошенко.

"Я хочу, щоб ви всі знали, що знущатися над мовою, над основними принципами націоутворення набагато небезпечніше, ніж знущатися над Тимошенко. І де б ви не були, що б ви не робили – я обов’язково дістану вас і обов’язково змушу відповідати перед законом і перед країною за те, що ви робите зараз", - додала вона.

Російська не буде другою державною мовою, пообіцяв Єфремов

Закон про російську мову як другу державну в Україні не схвалять, заявляє лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

"У нас немає перспектив найближчим часом прийняти російську мову як другу державну, бо для цього необхідно міняти Конституцію. Для того щоб змінити Конституцію, необхідно 300 голосів у залі. Тому схвалюється той законопроект, в якому державною мовою визначено українську мову", - сказав він на брифінгу в четвер у Києві, коментуючи майбутній розгляд закону про засади державної мовної політики.

Єфремов підкреслив, що жодних загроз українській мові цей закон не становить.

За його словами, в четвер парламент розгляне всі підготовлені законопроекти з мовної проблеми.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1059 | Додав: adminA | Теги: української мови, пр, статус, судний день | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]