Сб, 2024-04-20, 03:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:15
Судовою системою України і ситуацією з правами людини Amnesty International стурбована
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Правозахисна організація Amnesty International оприлюднила доповідь щодо України, в якій висловила стурбованість щодо судової системи і ситуації з правами людини.

У доповіді, зокрема, йдеться про те, що тортури та інші види жорстокого поводження, як і раніше, залишалися безкарними, передає "Інтерфакс-Україна".

За останній рік правозахисникам постійно надходили повідомлення про катування та інші види жорстокого поводження в міліції. Європейський суд з прав людини виніс рішення за дев'ятьма позовами, поданими проти України. У всіх цих справах суд дійшов висновку, що було порушення статті 3 Європейської конвенції про захист прав людини, яка забороняє тортури.

"У країні зберігалася атмосфера безкарності міліцейського свавілля. Цьому сприяли структурні вади правоохоронних органів, корупція, порушення, допущені при розслідуванні злочинів, скоєних співробітниками міліції, - або повна відмова від розгляду (навіть у випадках, коли надавалися неспростовні докази, зокрема медичні), утиски і залякування осіб, що подають скарги", - йдеться в доповіді.

За даними правозахисників, величезна кількість скарг на дії міліції відхилялася ще на рівні першої інстанції. Раніше Генеральна прокуратура повідомила, що з 6817 скарг, поданих на дії співробітників МВС у 2010 році, тільки в 167 випадках було порушено кримінальні справи, причому 21 з них згодом закрили через брак доказів.

В Amnesty зазначають, що раніше в 2011 році троє суддів Апеляційного суду міста Києва не побачили необхідності подальшого розслідування загибелі 19-річного студента Ігоря Індила, який помер у міліції в 2010 році. "Таким чином суд фактично погодився з поясненнями співробітників міліції про те, що несумісні з життям травми голови студент отримав, впавши з лавки висотою 50 см на підлогу своєї камери", - обурилися правозахисники.

На думку організації, судова реформа не привела до зростання незалежності суддів. "Використовуючи систему кримінального правосуддя в політичних цілях, влада тим самим ігнорувала принцип верховенства права. Загроза незалежності суддів виходила з боку Генпрокуратури, яка, як і раніше, могла порушувати кримінальні справи проти суддів і тиснути на них", - зазначається в доповіді.

Правозахисники також звернули увагу на вирок екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко. На думку Amnesty International, в обвинуваченні відсутні ознаки кримінально караної дії, а справа має політичне підґрунтя.

Крім того, у доповіді мовиться, що для шукачів притулку зберігалася загроза примусового повернення на батьківщину, і вони не могли сподіватися на справедливий розгляд своїх клопотань про надання притулку.

Amnesty також зазначає, що правозахисники, які викривали корупцію і порушення прав людини з боку місцевих чиновників і міліції, стикалися з кримінальним переслідуванням і нападами з метою змусити їх мовчати.

Як приклад організація навела процес проти голови Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана, якого звинуватили в нарузі над національним гербом України та поширенні порнографії за те, що у своєму блозі він розмістив сатиричні фото- та відеоматеріали з елементами еротики.

Як повідомляється, Гройсман виявився єдиною людиною, проти якої було порушено кримінальну справу за розміщення відеоматеріалів, хоча на той час вони були доступні на багатьох сайтах. Правозахисники припускають, що переслідування правозахисника може бути пов'язано з його професійною діяльністю.

Зазначимо, що у 2011 році Amnesty International наголошувала на погіршенні ситуації з правами людини в Україні. Організація опублікувала звіт "Права людини у сучасному світі" за 2010 рік, в якому зібрано численні факти порушення прав і свобод людей у всьому світі. В розділі, присвяченому Україні, експерти зазначають, що ситуація з правами людини в порівнянні з минулим роком (2010-м - ред.) погіршилася. Автори доповіді називають стан справ, які склався, "сумним".

12 березня оприлюднено звіт Європейського комітету Ради Європи щодо запобігання тортурам і жорстокому поводженню, присвячений дотриманню прав ув'язнених в київському і харківському слідчих ізоляторах.

Його автори зазначають, що в цих СІЗО в'язнів б'ють палицями, а також катують за допомогою електрошокерів і протигазів. У Державній пенітенціарній службі спростовують висновки комісії, стверджуючи, що тортури в СІЗО не застосовуються.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 946 | Додав: adminA | Теги: правами людини, судовою системою України, Amnesty International | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]