Пт, 2024-03-29, 14:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:24
Сумують за легендарним архітектором - у Бразилії семиденна жалоба
Інші останні Новини світу
Церемонія прощання з померлим напередодні (6 грудня) архітектором Оскаром Німейєром відбулася 7 грудня в президентському палаці в столиці Бразилії, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Оскар Німейєр був революціонером, творцем архітектури прекрасної, логічної і, як він сам її визначав, повної творчого натхнення. Мало хто крім нього мав таку сильну уяву і реалізував такі речі, як він", - йдеться в поширеній заяві президента Бразилії Ділми Руссеф.

Руссеф офіційно оголосила семиденну жалобу через смерть Німейєра. Протягом семи днів до наступного четверга національний прапор буде приспущено над усіма офіційними установами будівлями і установами. Закон передбачає, що в разі смерті представників цивільної або військової влади, уряд може оголосити жалобу максимум на три дні. Однак, "у випадку смерті видатних і значущих для країни людей" період жалоби може бути продовжений до семи днів.

"Він завжди залишиться з нами, він залишиться в лініях будівель, які спорудив у Бразилії і по усьому світу", - висловив свої співчуття екс-президент країни Луїс Інасіу Лула да Сілва.

6 грудня тіло видатного архітектора доставили з Ріо-де-Жанейро в президентський палац в Бразиліа, який, як і більшість будівель у столиці країни, був спроектований і зведений ним самим.

Церемонія прощання з Німейєром почалася о 8.00 за місцевим часом (12.00 за Києвом). Першими до труни з улюбленцем всіх бразильців підійшли його вдова Віра Лусія Німейєр і Ділма Руссеф. Віддати честь архітекторові і висловити співчуття вдові також прийшли віце-президент країни Мішель Темер і високопоставлені представники сенату.

Десятки інших політиків, архітекторів, художників, артистів, журналістів та інших відомих громадських діячів Бразилії прийшли попрощатися з Оскаром Німейєром.

7 грудня ввечері тіло архітектора буде доставлено назад в Ріо-де-Жанейро. Спочатку там пройде прощання в колі сім'ї, а потім це зможуть зробити всі охочі впродовж тижня до наступної п'ятниці.

Німейєра буде поховано на кладовищі Сан-Жоао Батішта в його рідному місті Ріо-де-Жанейро. 15 грудня видатний архітектор, який створив образ сучасної, футуристичної Бразилії, відзначив би своє 105-річчя.

Німейєр помер напередодні в Ріо-де-Жанейро у віці 104 років. Причиною смерті стала інфекція дихальних шляхів. За довгу кар'єру, що почалася в середині 1930-х років, Німейєр побудував понад 600 будівель в Бразилії і за її межами. Його головним дітищем стала нова столиця країни - засноване у 1960 р. місто Бразиліа, в якому Німейєр відповідав за архітектурний вигляд найважливіших будівель - парламенту, президентського палацу і центрального собору.

Проекти Німейєра були удостоєні безлічі нагород, в тому числі найбільш престижної в архітектурі Прітцкерівської премії (1988 р.). Незважаючи на поважний вік, Німейер продовжував будувати і в новому тисячолітті - його останній проект був зданий в 2010 році.

Також у літньому віці помер і видатний данський архітектор, автор проекту знаменитого Оперного театру в Сіднеї, Йорн Утсон, котрий пішов з життя у віці 90 років після перенесеного інфаркту.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1030 | Додав: adminA | Теги: Бразилії, легендарним архітектором, Жалоба | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]