Ср, 2024-04-24, 21:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:28
Супутники міняють орбіти. Землетрус в Японії змінив гравітаційні поля Землі
Інші останні Новини світу науки і технологій

Учені заявляють, що біля землетрусу 11 березня опинилися набагато більше наслідків, ніж передбачалося раніше. Землетрус, що стався біля берегів Японії в березні цього року, виявився достатньо сильним для того, щоб змінити гравітаційні поля нашої планети.

Це, у свою чергу, позначилося на орбітах супутників, що орієнтуються по гравітації планети, передає CyberSecurity.ru.

Так, пара науково-дослідних космічних апаратів GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), що літають на полярній космічній орбіті і розділених один між одним 220 кілометрами, спочатку повинна була скласти "надточну гравітаційну карту" планети.

Проте після березня цього року апарати почали передавати дещо відмінні від раніше отриманих дані, та і точно вивірена відстань між супутниками теж змінилася.

У Космічному центрі НАСА ім Годдарда говорять, що зміна орбіти повинна була відбутися в результаті перерозподілу маси планети.

Щось подібне, тільки набагато повільнішими масштабами відбувається в результаті танення льодовиків, повеней або масштабного снігопаду.

"Зараз ми можемо точно сказати, що в результаті березневого землетрусу в Японії сталася деяка корекція гравітаційного поля Землі", - говорить Шин Чан Хан з Комічного центру ім Годдарда.

У НАСА говорять, що раніше вивчили гравітаційні зміни, події після землетрусу і цунамі на острові Суматра в 2004 році, а також після землетрусу в Чилі в 2010 році.

Тоді апарати GRACE, запущені на орбіту в 2002 році, також змінили свої орбіти.

Шин говорить, що так звані землетруси, як показують спостереження, позначаються на житті всієї планети, а не тільки регіону, що опинився під впливом рухомих тектонічних плит.

Фахівці ажуть, що вони і раніше підозрювали вірогідність зміни гравітації після землетрусів, проте реальні підрахунки показують, що гравітаційні поля відхиляються удвічі більше теоретичних значень.

Раніше повідомлялося, що землетрус в Японії зрушив тектонічну плиту на 20 метрів на схід і на 75 см вниз.

За словами геологів, ядро Землі замерзає і кристалізується, через це з'являються магнітні аномалії. Ядро є основним генератором гравітації на планеті і від його рівномірного внутрішнього розподілу залежать гравітаційні поля на Землі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1119 | Додав: adminA | Теги: Японії, землетрус, березні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]