Пт, 2024-04-19, 13:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:49
Супутникове ТБ буде платним - ЗМІ
Інші останні Офіційні новини

Незабаром, щоб подивитися улюблені канали зі супутникової антени, доведеться придбати декодер і платити абонплату. Лобісти компаній з надання послуг платного ТВ готують зміни до закону про авторські права, прийняття яких зобов'яже супутникові канали вести закодоване мовлення на території України. Про це "Коментарям" повідомили відразу ж кілька джерел.

Правки будуть внесені в законопроект № 6523, який буде розглянутий перед другим читанням Комітетом Верховної Ради з питань науки і освіти орієнтовно ближче до кінця червня.

Народні депутати дуже обережно коментують поправки, які були підготовлені до ЗП № 6523 перед його розглядом у другому читанні. Вони не заперечують того, що поправки щодо кодування мовлення дійсно можуть бути внесені. Але у зв'язку з тим, що зауважень до документа близько 300, їм, нібито, важко пригадати їх точне формулювання.

У законопроекті вже створено сприятливий контекст для того, щоб дописати в тексті рядок про обов'язкове кодування всіх трансльованих на території Україні каналів.

Так, у прийнятій в минулому році в першому читанні версії документа сказано, що сигнал вважається закодованим, якщо його масове поширення доступно для прийому тільки за допомогою декодера.

Представники супутникових платформ і платних каналів, в цілому, підтримують ідею депутатів.

"Кодування призведе до поліпшення якості контенту, який закуповують вітчизняні мовники, так як їх трансляція буде краще монетизуватися", - заявила директор оператора супутникової ТБ компанії Viasat Оксана Ферчук.

За її словами, зараз телеканали, які отримують ліцензії в Нацраді з телебачення і радіомовлення, і так зобов'язані кодувати сигнал. Але не всі з них сумлінно виконують цю норму.

Думку Ферчук підтримує директор з розповсюдження преміум-каналу Eurosport в Росії та СНД Анна Пак.

Водночас, у галузевих експертів ініціатива викликає більше запитань і побоювань.

"Не зовсім зрозуміло на підставі чого держава буде втручатися в діяльність господарюючих суб'єктів і змушувати сигнал телеканалів з супутника кодувати? Навіть якщо цей законопроект набуде чинності, залишається відкритим питання телеканалів, у яких практично весь контент власного виробництва. Під цю категорію, зокрема, підпадають всі новинні канали. Навіщо далеко ходити: канал "Рада", який висвітлює діяльність законодавчої гілки влади, стане в такому випадку недоступним більшості українцям, і споглядати його зможуть тільки абоненти кабельних мереж", - відзначає видавець журналу Mediasat Олександр Глущенко.

Цілком імовірно, що за змінами про авторські права, які активно "просуваються" стоять великі гравці платного телебачення, які або недавно почали працювати на ринку України, або тільки збираються на нього вийти.

Зараз у відкритому доступі із супутників HotBird, Amos і Astra на території Україні мовить близько 60 каналів, які українці беруть на супутникові тарілки. За статистикою, супутникове ТБ на домашні антени приймають близько 3 млн вітчизняних домогосподарств, але при цьому близько 300 - 400 тис сімей купує пакети каналів в операторів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1218 | Додав: adminA | Теги: супутникове ТБ буде платним | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]