Пт, 2024-04-26, 01:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:04
Сурков повернув контроль над держфінансуванням кіно Мінкульту РФ
Інші останні Новини світу
Заступник голови уряду РФ Владислав Сурков, який курирує питання культури і кінематографу, заявив журналістам, що Фонд кіно ніхто "прибирати" не збирається, але "мова йде про те, щоб домогтися від фонду, щоб він став економічним агентом, як і передбачалося при його створенні, і виділяв гроші тільки на економічних підставах, а фільм, який за ці кошти буде знятий, був дйсно якісним продуктом.

"Фонд видає гроші на економічних підставах - це головна його відмінність від Міністерства культури. Показник повинен бути в тій чи іншій мірі економічним. Якщо в якості показника береться естетика або призи на фестивалях, то фінансування таких стрічок повинно йти через Мінкультури", - наголосив Сурков після робочої наради з кінематографістами.

У березні 2012 року самі кінематографісти на опікунській раді Фонду кіно ухвалили рішення про необхідність доведення частки лідерів вітчизняного кіновиробництва в касових зборах російського прокату до 13%.

Пізніше, у вересні, на засіданні Урядової ради з розвитку російського кінематографу було дано доручення проаналізувати підсумки 2012 року та в разі, якщо зазначений цільовий показник не буде досягнутий, розробити комплекс заходів щодо оптимізації державної підтримки кіно. За прогнозом дослідницької компанії Romir Movie Research, частка фільмів компаній-лідерів у загальному обсязі касових зборів за 2012 рік не перевищить 7,5%, а загальна частка російських картин наблизиться до позначки в 13,8%. При цьому зниження частки компаній-лідерів відбулося на тлі значного збільшення обсягу бюджетних коштів, що виділяються Фонду кіно. Саме тому механізм роботи Фонду кіно і було вирішено переглянути.

"Я не прихильник різких реформ в будь чутливій сфері. Близько половини коштів я б залишив у фонді на безповоротній основі, але при цьому збільшив би вплив Мінкультури. Не потрібно зараз ці гроші вилучати з фонду. Я все-таки сподіваюся, що певна ефективність його як економічного агента зросте", - наголосив Сурков.

На даний момент у бюджеті гроші на підтримку і розвиток вітчизняної кінематографії закладаються без поділу їх на частину, яку виділяє Фонд кіно, і частину, розподілом якою займається Мінкультури. Конкретні суми визначаються угодою між двома структурами.

За виробленим під час робочої наради механізмом приблизно половина виділених фондом коштів залишиться в режимі дотацій, що необхідно, зокрема, для того, щоб компанії-мейджори могли закінчити розпочаті минулого року проекти. Друга половина коштів буде розбита на кілька категорій: частина буде виділятися кінематографістам як трирічна позика, частина піде на дотування ставки банківського кредиту, частина — на премії за успішний прокат фільмів, що, до речі, вже практикувалося в перший рік роботи Фонду кіно.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1117 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]