Пт, 2024-04-19, 14:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:00
Сущенка перевели в іншу камеру. "Готують" до суду
Інші останні Новини російської федерації

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого в Москві кореспондента "Укрінформу" Романа Сущенка, описав нинішні умови утримання його підзахисного. Про це він розповів Укрінформу.

"Романа з його сусідом хізб-ут-тахрірівцем перевели в іншу камеру. Така ж, як попередня, може, трохи брудніша. Коли сильний вітер, кватирку вони зовсім зачиняють. Опалення включено. Телевізор, холодильник "переїхали" разом з ними. У Романа є все необхідне, побутові речі, одяг. Пуховик йому привезли (в Москві зараз похолодало). У нього є прогулянки на свіжому повітрі, по даху. З харчуванням нормально. Марк Гальперін передав 20 книг. Сущенко багато читає", – розповів Фейгін.

За словами адвоката, оперативники з його підзахисним не розмовляли. Марк Фейгін сподівається, що Романа Сущенка доставлять на засідання суду в четвер особисто: "Я буду наполягати на протокольній зйомці. Журналісти повинні мати змогу побачити арештованого. Переконатися, що він в нормальному стані, психічному, фізичному, що не застосовуються тортури... До речі, вчора Романа Володимировича відвідувала Зоя Свєтова, вони досить довго говорили".

Як вважає сам адвокат, Сущенко в нормальному стані і готовий до боротьби в непростому судовому процесі.

Фейгін розповів, як буде оскаржувати рішення про утримання Сущенка під вартою

Марк Фейгін розкрив деякі подробиці судового засідання, яке відбудеться в четвер.

"Буде розглядатися апеляційна скарга про запобіжний захід. Хочу підкреслити, що в четвер буде розбиратися не питання по суті обвинувачення, а суто процесуальні питання, порушення, що мали місце при затриманні та призначення утримання під вартою", – пояснив Фейгін.

Зокрема, за його словами, не було достатньої консульської підтримки; є сумніви в обґрунтованості затримання, оскільки слідство не представило достатньо даних, що підтверджують вчинення інкримінованих дій; схоже на те, що не дотримано передбачених КПК тимчасових норм щодо затримання, доставки в приміщення органів і складання протоколу.

"За законом, з моменту доставлення до моменту складання протоколу має пройти не більше трьох годин. І в папері зазначено, що Сущенко був доставлений о 19.40, а протокол складено о 21.45. Однак є й інші свідчення, що він був затриманий о 17.40 і доставлений у слідчий комітет через нетривалий час. Тобто є обґрунтована підозра у грубому порушенні, тому що КПК невблаганний: три години на складання протоколу і не більше! Інакше з'являються питання, а що так довго робили ті, хто затримував. Можливо, фальсифікували докази?" - запитує адвокат. При цьому, за його словами, з самого початку у Романа Сущенка відібрали годинник, тож він не міг контролювати те, що відбувається, в часі. У Росії це, виявляється, поширена практика.

Фейгін нагадав, що у Романа Сущенка є в Москві родич, двоюрідний брат. Тому є гіпотетична можливість змінити запобіжний захід на домашній арешт: "Нам буде непросто домогтися такого рішення, оскільки інкримінується важка стаття. Але ми будемо працювати, надаючи свідчення вчинених порушень".

Адвокату Сущенка заборонили залучити фахівців до аналізу експертизи

Марк Фейгін повідомив, що йому заборонили скористатися послугами фахівців при проведенні експертиз, призначених слідством.

"Експертизи, очевидно, будуть у п'ятницю. Є ухвала про призначення комплексної експертизи. До неї, як я розумію, увійдуть фоноскопічна і низка інших. Згідно з ч.3 ст.51 КПК РФ я як адвокат подав клопотання про право скористатися послугами фахівців. Мені було відмовлено", – каже Фейгін.

Він додав, що буде оскаржувати це рішення, оскільки КПК повністю гарантує йому вказане право. "Надзвичайно дивне рішення - абсолютно безпідставну відмову в клопотанні. Абсурд. Адже я не можу бути фахівцем у всіх сферах, в яких будуть призначені експертизи", - резюмує адвокат.

Довідка. Викрадення Сущенка у Москві

2 жовтня члени Громадської спостережної комісії Москви виявили у СІЗО "Лефортово" cпівробітника агенції "Укрінформ" Сущенка, котрого Лефортовський суд Москви заарештував за звинуваченням у "шпигунстві" (стаття 276 КК РФ). Він там перебував орієнтовно з 30 вересня.

Сущенко працює в "Укрінформі" з 2002 року, власним кореспондентом агенції у Франції - з 2010-го.

3 жовтня агенція назвала затримання Сущенка "спланованою провокацією", а також повідомила про те, що сам журналіст прибув до Москви з приватним візитом, оскільки перебував у відпустці, й збирався відвідати там своїх родичів: "Наголошуємо, що Роман на момент затримання перебував у відпустці і прибув до Москви в приватних цілях. Він був затриманий у Москві в день прибуття і, з порушенням всіх міжнародних правил, про його затримання російська сторона не повідомила нікому - ні дружині, ні в дипломатичні установи, ні за місцем роботи. Про затримання Романа його дружина Анжела Сущенко, яка залишається у Франції, дізналася лише зранку в неділю, 2 жовтня, зателефонувавши родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв'язок. При цьому його родичі говорили вкрай обережно, натяками, уникаючи навіть слова "затримали".

Адвокат Микола Полозов, який спеціалізується на захисті українських політв'язнів на території РФ, кваліфікував затримання Сущенка як "викрадення".

Мінінформполітики України відразу підтвердило інформацію про затримання журналіста Сущенка. У відомстві зазначили, що юридичний відділ збирає всю необхідну інформацію щодо обставин і причин затримання. А в ФСБ стверджують, що український журналіст Сущенко нібито є "кадровим співробітником" української військової розвідки ГУР та "полковником", котрий збирав таємну інформацію про російські збройні сили та новостворену путінську "гвардію": "Порушено справу за статтею "шпигунство". В самому факті арешту у ФСБ не вбачають нічого особливого: "Звичайна робота спецслужб".

У ГУР спростували звинувачення ФСБ, зазначивши, що це "абсолютно не відповідає дійсності".

Пізніше стало відомо, що російський суд заарештував Сущенка на два місяці.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 858 | Додав: adminA | Теги: сущенко, інша камера, готують до суду | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]