Пт, 2024-04-19, 15:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:33
Сутички між македонцями і албанцями у Македонії знову спалахнули
Інші останні Новини світу

Македонська поліція за останні кілька днів затримала кілька десятків учасників вуличних зіткнень між представниками албанської та слов'янської громад країни, в яких постраждали понад 30 осіб. Більшість інцидентів сталися в столиці цієї колишньої югославської республіки Скоп'є, а також у місті Тетово на північному заході країни.

Напади відбуваються насамперед на вулицях і в громадському транспорті. Деякі учасники зіткнень озброєні арматурою, ножами або бейсбольними битами. Заворушення почалися, коли на вулиці міст вийшла албанська молодь, розлючена вбивством двох своїх однолітків під час сутички з поліцією. Керівництво країни вже пообіцяло розслідувати цей інцидент і покарати винних, якщо такі знайдуться, передає РИА "Новости".

Прем'єр-міністр Нікола Груєвський пообіцяв зробити все можливе, щоб не допустити ескалації заворушень, додавши, що поліція отримала всі на те повноваження: "Будь-хто, хто збирається вдатися до насильства, повинен знати, що йому буде протистояти вся сила закону".

У македонському суспільстві посилюються суперечки про те, хто стоїть за посиленням міжетнічної напруженості в країні. Уряд, до складу якого входять дві політичні сили: Внутрішня македонська революційна організація - Демократична партія за македонську національну єдність (ВМРО-ДПМНЄ) і албанський Демократичний союз за інтеграцію (ДСІ), засудив останні інциденти, а опозиція на чолі з Соціал-демократичним союзом Македонії (СДСМ) поклала відповідальність за загострення обстановки на владу.

У 2001 році в Македонії стався збройний конфлікт за участю албанської Національної визвольної армії і регулярної армії Македонії. Взимку 2001 року албанські бойовики почали військово-партизанські дії, домагаючись незалежності північно-західних районів країни, населених переважно албанцями.

Протистояння влади Македонії з албанськими бойовиками поклало кінець активне втручання Євросоюзу і НАТО. Було підписано Охридську угоду, яка надавало албанцям в Македонії (до 30% населення) обмежену юридичну та культурну автономію (офіційний статус албанської мови, амністія бойовиків, албанська поліція в албанських районах).

В результаті конфлікту загинули, за різними оцінками, більше 70 македонських військовослужбовців і від 700 до 800 албанців.

Зазначимо, що парламентскі вибори в червні 2008 року супроводжувалися перестрілками в районах Македонії, населених етнічними албанцями, в результаті яких одну людину було убито і декількох поранено.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1033 | Додав: adminA | Теги: албанцями, Македонія, сутички, македонцями | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]