Вт, 2024-04-16, 15:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:27
Святкують Хрещення в Україні. Список місць для купання у Києві
Інші останні Релігійні новини

Президент Петро Порошенко привітав українців з Богоявленням Господнім.

"У велике свято Богоявлення та Хрещення Господнього бажаю міцного здоров’я кожній українській родині!", - написав Порошенко у Twitter.

Християни східного обряду святкують Хрещення Господнє або Богоявлення 19 січня. Це третє, найбільше й завершальне свято різдвяно-новорічного циклу. У народі воно має декілька назв: Водохреще, Водохреща, Водохрестя, Водощі, Йордан, Ордань.

Богоявлення - це тридення. Його, як і на Різдво, розпочинає пісна кутя на Святвечір; далі - день самого Водохреща, або Йордан, і наступний день - Іоанна Хрестителя.

Цього свята згадується і прославляється Євангельська подія хрещення Ісуса Христа у річці Йордан святим Іоанном Хрестителем. У Святому Письмі сказано, що під час хрещення на Ісуса із неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух, і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявленням.

У всіх храмах на Хрещення служиться Святкова Літургія, яка завершується великим освяченням води за таким же чином, як і освячення її напередодні, у Водохресний Святвечір. Обряд освячення води виник ще з перших часів християнства за прикладом Ісуса Христа, який освятив води Йордана.

Вважається, що вода освячена 18 і 19 січня називається Богоявленською або Йорданською і має однакову силу і застосування: нею освячують храми і домівки, дають пити тяжкохворим, зберігають вдома протягом року до наступного Водохреща.

Одна з традицій цього свята - хресний ход до водохресної ополонки, яку називають Йордань, і масове купання в ній.

У народі існувало чимало прикмет, пов'язаних з Водохрещею. Якщо цього дня ясна й холодна погода - на посушливе літо, похмура й сніжна - на рясний урожай. Під час освячення води йде сніг - добре роїтимуться бджоли і колоситиметься хліб. Якщо ніч зоряна - вродять горіхи та ягоди. На Водохреще в останнє співають колядки. В давнину після свята розпочинався новий весільній сезон, який тривав до Великого посту.

Список місць для купання на Водохреща у Києві

У столиці та інших регіонах країни облаштують місця для проведення обряду купання в ополонці. Про це повідомили в прес-службі Державної служби з надзвичайних ситуацій в Україні у місті Києві.

Куди піти на Водохреща:

Парк культури і відпочинку "Гідропарк"

У 14:00 в Гідропарку біля каплиці Хрещення Господнього розпочнеться захід з нагоди святкування Водохреща, в рамках якого глава УПЦ КП Філарет проведе обряд освячення води.

Оболонська набережна

О 12:00 на Оболонській набережній обряд освячення води Дніпра проведе предстоятель УПЦ МП. Захід буде проходити біля Свято-Покровського собору.

Озеро "Тельбін"

О 12:00 на озері "Тельбін" представник церкви почне обряд освячення води біля церкви Різдва Христового.

"Мамаєва слобода"

На "Мамаєвій слободі" купання в ополонці почнеться в 12:00.

Музей народної архітектури "Пирогово"

Вранці відбудеться літургія освячення у старовинній церкві Архистратига Михаїла, а потім всі бажаючі зможуть зануритися в ополонку. Після купання в "Пирогово" розпочнуться святкові гуляння.

Парк "Феофанія"

У "Феофанії" святкування Хрещення почнеться о 8:00.

У парку культури і відпочинку "Гідропарк" та на Оболонській набережній у свято Хрещення постійно чергуватимуть медики та рятувальники.  

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 818 | Додав: adminA | Теги: україна, хрещення, Київ, список місць для купання | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]