Пт, 2024-04-19, 08:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:44
Татари закликають не забувати про звільнення Криму і політв'язнів
Інші останні Новини з регіонів України

Питання відновлення територіальної цілісності України - це тест для української нації на створення власної держави, а неповернення Криму є загрозою для всієї України.

Про це у ході публічних дебатів: "Майбутнє Криму: чи можлива реінтеграція? Як і коли?" заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Полозов закликає ЗМІ активніше висвітлювати політичні суди в Криму

"Можливо, це звучатиме не зовсім коректно, але питання відновлення територіальної цілісності України, включаючи територію окупованого Криму, - це тест на здатність або нездатність української етнічної і політичної нації на створення власної держави", - заявив Чубаров.

За його словами, відмова від повернення Криму є загрозою для всієї України.

"Чи можлива реінтеграція? Відповідь настільки проста, але вона має бути зрозумілою усім громадянам України. Неповернення - ось що є загрозою для України", - підкреслив Чубаров.

За його словами, той факт, що 30,7% українських громадян вважають сьогодні питання Криму неактуальним - результат неефективності влади.

"Це оцінка нашій владі і нашому суспільству, оцінка тому, що ми не робимо досить ефективних дій задля повернення Криму. Це повинно нас мобілізувати на нашу подальшу роботу", - зазначив політик.

Він повідомив, що на Заході вже є думки "здати Україну Путіну".

"Потрібно все зробити, щоб наші партнери не пішли на якісь переговори з Путіним, оскільки на Заході вже є такі думки, щоб здати Україну Путіну. Розмови про подібні сценарії мені доводилося неодноразово чути під час робочих зустрічей з нашими партнерами. Але ми повинні зробити все, аби не дати планам здати Україну реалізуватися, щоб у Заходу не було іншого виходу, як захищати нас. Ба більше - той, хто каже, що питання Криму неактуальне, по суті, здає Україну Путіну", - наголосив Чубаров.

Як повідомлялося, згідно з соцдослідженнями Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, 69% опитаних українців вважають, що Крим повинен входити до складу України, і 54% громадян вірять у можливість повернення окупованого півострова під юрисдикцію України.

Зазначимо, за даними Центру Разумкова, протягом 2005-2016 років відбулися значні зміни в різних аспектах ідентичності громадян України. Якщо попередні дослідження засвідчили перевагу локальної ідентичності над загальнонаціональною, то нинішнє дослідження показало, що у громадян більшості регіонів загальнонаціональна ідентичність переважає над локальною та регіональною.

Полозов закликає ЗМІ активніше висвітлювати політичні суди в Криму

Адвокат заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, який проходить у "справі 26 лютого", Микола Полозов просить ЗМІ докласти додаткових зусиль до висвітлення політичних процесів, що тривають в анексованому Криму.

"Ахтем Чийгоз закінчує ознайомлення з матеріалами слідства. І перед відновленням процесу хочу звернути увагу на те, що суди, які проходять у Криму, в сенсі можливостей для висвітлення є в гіршому становищі, ніж процес Савченко в прифронтовому Донецьку", - розповів Полозов.

Він звернувся до медіа з проханням докласти особливих зусиль задля того, щоб приїхати в анексований Крим для більш докладного висвітлення політичних процесів, які там відбуваються.

Адвокат пояснює, що приїзд українських журналістів до Сімферополя утруднений через статус окупованої території. Приїзд західних журналістів – через побоювання санкцій з боку України. Тому кримські процеси, зокрема "справа 26 лютого", виявляються практично в ситуації інформаційної блокади, що дуже погано для політичних процесів, котрі потребують максимально широкого і гучного висвітлення.

Чийгоза утримують під вартою в окупованому Криму з 29 січня 2015 року. Йому інкримінували частину 1 статті 212 Кримінального кодексу Російської Федерації ("організація масових заворушень"), яка передбачає позбавлення волі терміном на 10 років. Причиною арешту стала участь заступника голови Меджлісу в мітингу перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року.

Як відомо, після звільнення народного депутата Надії Савченко російська влада і далі утримує за ґратами не менш ніж 31 українця. З них 16 - кримські татари.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 880 | Додав: adminA | Теги: татари, про звільнення Криму і політв'язнів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]