Чт, 2024-03-28, 19:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:48
ТБ висвітлює виборчу кампанію однобоко, робить "заказуху" й піарить владу
Інші останні Політичні новини
Українські телеканали висвітлюють передвиборну кампанію однобоко, роблять замовні сюжети й активно піарять владу. Про це свідчать результати дослідження громадських моніторингових організацій "Відкриті новини заради чесних виборів", повідомляє "Радіо Свобода".

Під час нинішньої передвиборної кампанії "Перший національний" демонструє найнижчий рівень дотримання журналістських стандартів.

Згідно з дослідженням, УТ-1 є лідером, зокрема, у незбалансованості новин (які, наприклад, у перший тиждень жовтня лідирували стовідсотково) та піарі чинної влади (якій в інформаційних випусках каналу приділялося близько 50% всієї уваги).

Інформація "Нового каналу", ICTV, СТБ, ТРК "України", "Інтеру" та "5 каналу" теж більш ніж на 75% однобока.

Водночас результати попередніх моніторингів змусили "5 канал", ТРК "Україна", "Інтер" та ICTV все ж таки переглянути редакційну політику.

На думку головного редактора інтернет-видання "Телекритика" Наталії Лігачової, це свідчить, що телеканали готові працювати професійно. Однак лише за тих умов, коли на це є згода власника чи коли ця згода не суперечить провладному тиску на нього.

"І влада, і телеканали наразі самі проявляють бажання більш збалансовано показувати різні опозиційні сили. Це, перш за все, пов'язане з міжнародним тиском. Але це відбувається рівно настільки, наскільки і наша влада, і телеканали можуть дозволити собі, щоб, з одного боку, і знівелювати критику західних спостерігачів, і водночас досягти тих результатів, яких прагне наша влада", - каже вона.

Між тим, наприкінці вересня провідні українські телеканали підписали спеціальний меморандум, згідно з яким зобов'язались враховувати результати моніторингів "Відкриті новини заради чесних виборів".

Моніторинг проводили у вересні-жовтні 2012 року.

Контроль за дотриманням його положень здійснюють експерти громадських моніторингових організацій: "Інституту масової інформації, Академії української преси, асоціації "Спільний простір", комітету "Рівність можливостей", інтернет-видання "Телекритика", які й аналізують ситуацію у медіа.

Як повідомлялося раніше, за даними медiа-монiторингу асоціації "Спільний простір", Партію регіонів утричі більше показують на ТБ, аніж "Батьківщину". Так, з 8 по 14 жовтня на загальнонаціональному телебаченні була представлена Партія регіонів, яка забрала 43,3% загальної кількості політичної інформації. На другому місці - Об’єднана опозиція "Батьківщина" з 13,8%.

Проте це не заважає прем'єр-міністру Миколі Азарову заявляти, що Партію регіонів і позитивні моменти її діяльності дуже мало показують на українських телеканалах. Такі дані підтверджує і дослідження Академії української преси спільно з Інститутом соціології Національної академії наук, яке показує, що Партія регіонів лідирує в новинних телепрограмах. Так, Партія регіонів займає 9% на основних телеканалах, "Батьківщина" - 6%, КПУ і "Удар" - по 5%, "Україна - вперед!" - 3%. При цьому найбільше згадок про Партію регіонів (52%) належить СТБ.

Зазначимо, що два українських телеканали - ICTV та "Інтер" - у день парламентських виборів 28 жовтня презентують результати "Всеукраїнського телевізійного екзит-полу", проведеного спільно з компаніями TNS та Центром соціальних і маркетингових досліджень SOCIS.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 970 | Додав: adminA | Теги: виборчу кампанію однобоко, піарить владу, ТБ, заказуху | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]