Чт, 2024-04-25, 23:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:01
Тегеран за крок від ядерної зброї: в реактор завантажили паливо
Інші останні Новини світу

Іран передав до ЄС листа з приводу його готовності почати переговори щодо ядерної програми з країнами Заходу, повідомив в середу іранський арабомовний телеканал "Аль-Алям". Згідно з повідомленням, лист передано главі зовнішньополітичного відомства ЄС Кетрін Ештон.

Тим часом раніше в середу Іран почав завантаження ядерних паливних стрижнів власного виробництва в Тегеранський дослідницький реактор, повідомляє іранський англомовний телеканал Press TV, передає "Інтерфакс-Україна".

"Президент завантажив в Тегеранський дослідницький реактор стрижні, що містять уран, збагачений до 20%. Це знакова подія, яка вказує на великі досягнення іранських науковців", - йдеться в повідомленні телебачення, яке передавалося в прямому ефірі.

В цей же день Іран припинив експорт нафти до шістьох країн Євросоюзу у відповідь на його санкції проти нафтової галузі та фінансового сектора Ісламської республіки. Мова йде про Нідерланди, Іспанію, Італію, Францію, Грецію та Португалію. У МЗС Ірану було запрошено послів цих шести країн у зв'язку з санкціями на закупівлю іранської нафти.

Також стало відомо, що Іран почав використовувати вдосконалені центрифуги на своїх ядерних об'єктах для збагачення урану, повідомило в середу іранське агентство ФАРС.

"Нове покоління іранських центрифуг запроваджено в експлуатацію на об'єкті в Натанзі в центральній частині країни", - повідомило агентство.

"Нові центрифуги втричі потужніші за колишні", - заявив у свою чергу в ефірі іранського телебачення керівник Іранської організації з атомної енергії Ферейдун Аббасі.

Із введенням в дію центрифуг четвертого покоління для збагачення урану Іран потенційно може створити ядерний пристрій через 9-12 місяців, вважають західні експерти.

Як повідомлялося, 23 січня Рада ЄС заборонила імпорт в Євросоюз сирої нафти і продуктів нафтохімії з Ірану. Заборона стосується імпорту, купівлі та транспортування цих продуктів, а також діяльності банківського сектора і страхового бізнесу, що належать до них.

Крім того, Рада заборонила експорт до Ірану устаткування і технологій для галузі з Євросоюзу. Рада ЄС також заборонила здійснювати нові інвестиції в іранські нафтохімічні підприємства або співпрацювати з ними в рамках спільних підприємств. Уже укладені контракти можуть діяти до 12 липня 2012 року. Перегляд заходів щодо ембарго на нафту та похідні від неї продукти відбудеться до 1 травня поточного року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1037 | Додав: adminA | Теги: Тегеран за крок від ядерної зброї | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]