Сб, 2024-04-20, 10:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:59
Техас на порозі екологічної катастрофи: сотні жертв
Інші останні Новини світу
У техаському містечку Вест, де минулого вечора (близько 4.00 за київським часом) стався вибух на заводі з виробництва мінеральних добрив, тривають рятувальні роботи. Масштаб руйнувань такий великий, що місцева влада поки що не береться навіть попередньо назвати можливу кількість жертв і потерпілих. "Випадки загибелі людей офіційно підтверджені. У нас є інформація про більш ніж 100 постраждалих", - цитує місцевий телеканал WFAA представника силових структур штату.

Точна кількість жертв НП поки що не встановлена. За інформацією CNN, влада офіційно зареєструвала загибель двох людей, водночас низка американських ЗМІ з посиланням на кореспондентів, присутніх на місці подій, стверджує про вже три підтверджених фатальних випадки. Кількість постраждалих, за попередніми оцінками, становить від кількох десятків до сотень людей.

"Кількість жертв оцінюється в 5-15 осіб", - заявив журналістам представник місцевої поліції. Крім того, поліцейський підкреслив, що від трьох до п'яти пожежних пропали безвісти.

Поранених, як випливає з прямого включення, трансльованого на сайті khou.com, доставляють на поле місцевого стадіону, де розгорнуто оперативний штаб і чергують карети швидкої допомоги. Вся навколишня територія оточена поліцією, для безперешкодного проїзду автомобілів екстрених служб по місту перекрито рух на низці трас.

Рятувальні та пошукові роботи будуть йти всю ніч (різниця Веста з Києвом- 8 годин), повідомляє телеканал KWTX. В даний час рятувальники і силовики, які беруть участь в операції, досліджують постраждалу територію, обходять прилеглі житлові сектори у пошуках постраждалих. За наявною інформацією, вибухова хвиля повністю або частково зруйнувала приватні будинки в радіусі кількох кварталів. Під уламками можуть знаходитися люди.

Одночасно проводиться евакуація населення через ризик витоку хімікатів - аміаку - з пошкоджених сховищ заводу та ймовірності повторних вибухів, оскільки через кілька годин від первісного вибуху всередині зруйнованого заводу триває пожежа. Згідно з повідомленнями в Twitter журналістів, котрі висвітлюють події в Весті, на заводі у момент НП могли зберігатися запаси хімікатів у кількості близько 25 тонн. В даний час, зазначає CNN, загроза поширення отрутохімікатів по окрузі підвищена через сильний вітер. На випадок можливого поширення вогню місцева влада вже вирішила тимчасово припинити газопостачання низки районів Веста.

Вибух був такої потужності, що його відгомін було чути в радіусі 70 кілометрів. А Геологічна служба США навіть зафіксувала поштовх магнітудою 2,1. Недивно, що багато жителів півночі Техасу спочатку злякалися землетрусу і заповнили мікроблоги повідомленнями про підземний поштовх.

Американська влада до цього моменту не зуміла сформулювати основні версії причин НП. Відомо - це підтверджує також відео з місця подій, - що вибуху передувала сильна пожежа. Причини загоряння неясні, як і незрозуміло, де саме на території заводу насамперед виник вогонь. "Була пожежа наслідком якоїсь хімічної реакції чи результатом злочинної діяльності, ми поки сказати не можемо", - заявив 18 квітня на брифінгу представник місцевої влади, його цитують місцеві ЗМІ.

Детонація запасів хімікатів під дією високих температур сталася через значний час, на місце встигли виїхати пожежники і поліція. Кілька співробітників пожежної служби зараз числяться зниклими без вісті, існує висока ймовірність того, що вони загинули. Про чисельність персоналу заводу на момент НП даних немає. Невідомо також, скільки місцевих жителів мешкають в найближчих районах, котрі до моменту НП встигли повернутися з роботи додому.

Але вже очевидно, що постраждалих, а то й загиблих, буде дуже багато. "Нам потрібні ваші молитви, - цитує NBC мера Веста, який звернувся до американців. - Дуже багато постраждали. І дуже багатьох, я боюся, завтра з нами вже не буде".

Один з високопоставлених представників техаського департаменту громадської безпеки в ході брифінгу порівняв побачене ним на місці вибуху з війною. "Як в Іраку", - цитує чиновника журналістка Кірстен Кроу у Twitter. Інший чиновник, за її словами, заявив, що навколишня територія виглядає, "як після торнадо" - деякі будинки залишилися неушкодженими, в той час як сусідні зруйновані вщент.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 986 | Додав: adminA | Теги: сотні жертв, екологічна катастрофа, техас | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]