Сб, 2024-04-20, 09:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:26
Текст оновленого Порядку денного асоціації з Україною оприлюднили в ЄС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Документ передбачає впровадження реформ в десяти ключових галузях та регулює процес співпраці між Україною та Євросоюзом в економічній і юридичній сферах, в галузі безпеки та зовнішньої політики.

Рада ЄС оприлюднила текст оновленого Порядку денного асоціації України з Європейським Союзом. Текст документу опублікували на урядовому порталі ЄС.

В документі зазначається, що Порядок денний асоціації (ПДА) є практичним інструментом відносин Україна-ЄС з метою підготовки та полегшення повної реалізації Угоди між Україною та ЄС про асоціацію, а також досягнення загальнополітичної асоціації та економічної інтеграції. Документ містить пункти щодо співпраці України з ЄС в економічній, юридичній сферах, в галузі безпеки, зовнішньої політики тощо.

Крім того, Порядок денний передбачає впровадження реформ в десяти ключових галузях.

Зокрема, конституційна реформа повинна бути впроваджена після обговорення із залученням громадськості та врахуванням рекомендацій Венеціанської комісії, включно з кроками, які дозволять подальші реформи юридичної системи та децентралізації.

Судова реформа вимагає дотримання європейських стандартів і тісної співпраці з Радою Європи  та Венеціанською комісією, завдяки чому Україна повинна розробити чіткий Стратегічний план юридичних реформ.

Антикорупційна реформа повинна бути впроваджена через пакет антикорупційних законів, прийнятих 14 жовтня 2014, починаючи з забезпечення ефективного функціонування як Національного антикорупційного Бюро та Національного агентства із запобігання корупції.

Реформа державного управління передбачатиме зміни у системі держслужби та органів місцевого самоврядування, відповідно до європейських принципів державного управління.

Виборча реформа передбачає створення єдиного виборчого законодавства, яке регулюватиме процес фінансування політичних партій, зокрема, коштами з держбюджету. Відповідно до Порядку денного, ці зміни повинні бути впроваджені до місцевих виборів, запланованих на другу половину 2015 року.

Порядок денний також передбачає впровадження реформи у сфері держзакупівель для підвищення прозорості та конкурентоспроможності в галузі. Зокрема, пропонується відрегулювати процес держзакупівель в Україні відповідно до директив, якими послуговуються в ЄС.

Податкова реформа матиме на меті підвищення ефективності податкового адміністрування, зокрема при відшкодуванні ПДВ.

Також у Порядку денному наголошують на необхідності проведення реформ з дерегуляції для лібералізації контролю над бізнесом та спрощення системи видачі дозволів, ліцензій тощо.

Разом з тим у документі зазначається необхідність проведення ефективної реформи зовнішнього аудиту.

Енергетична реформа, відповідно до Третього енергетичного пакету, повинна прискорити реструктуризацію Нафтогазу. Україні необхідно прийняти закон про новий регуляторний орган з питань газу, електроенергії та комунальних послуг. Крім того, європейська сторона очікує від української влади проектів законів про регулювання газового та електричного ринків.

У Порядку денному наголошують на тому, що для покрашення ситуації з дотриманням прав людини та громадянських свобод Україні необхідно створити та впровадити Національну стратегію з прав людини, яка забезпечуватиме узгодженість дій держави при здійсненні своїх міжнародних зобов'язань і визначатиме пріоритети політики в згаданій галузі.

Як відомо, 16 березня Рада ЄС із закордонних справ ухвалила оновлений Порядок денний асоціації з Україною.

Нагадаємо, 16 вересня Верховна Рада України синхронно з Європейським парламентом ратифікувала угоду про асоціацію між Україною та ЄС. На цей час процедуру ратифікації Угоди про асоціацію України і Євросоюзу повністю завершили з 28 країн-членів ЄС Угорщина, Румунія, Словаччина, Литва, Латвія, Мальта, Естонія, Швеція, Болгарія, Польща, Хорватія, Данія,Ірландія, а також сама Україна. Крім того, ратифікацію угоди підтримав Європейський парламент. Угода формально набуде чинності після того, як ратифікаційні процедури завершать усі країни, що може протривати й кілька років. Із 1 листопада, ще до завершення ратифікаційного процесу, розпочалося тимчасове застосування угоди.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 785 | Додав: adminA | Теги: Україною, Текст оновленого Порядку денного ас, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]