Пт, 2024-04-19, 03:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:53
Текст протоколу про постачання російського газу в Україну Кабмін оприлюднив. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Зобов'язальний протокол про умови поставки газу з РФ в Україну на період з листопада 2014 року по 31 березня 2015 визначає рамки, що забезпечують умови постачання обсягів газу від ВАТ "Газпром" НАК "Нафтогаз України", необхідних для покриття внутрішнього споживання в Україні в цей період з метою гарантування безпеки поставок, йдеться в тексті документа, оприлюдненому на сайті Кабінету міністрів України в п'ятницю, 31 жовтня.

Згідно з ним, всі сторони погодилися на закріплення в протоколі ціни закупівель та умови оплати і доставки, умови оплати транзитних послуг і графіку платежів за неоплачені "Нафтогазом" рахунки "Газпрому".

"Беручи до уваги очікуване рішення арбітражу (між "Газпромом" і "Нафтогазом" в Стокгольмі - ред.), цей протокол без шкоди правовим позиціям, яких дотримуються "Газпром" або "Нафтогаз" в цьому арбітражі, і може розглядатися тільки як тимчасове рішення, що визначає необхідні умови, за наявності яких можуть бути здійснені продаж і закупівля газу в період з листопада 2014 року по 31 березня 2015 року між "Газпромом" і "Нафтогазом", - йдеться в преамбулі документа.

Він встановлює, що в цей період ціна газу буде визначатися за наявною в контракті 2009 року формулою з урахуванням знижки експортного мита в 100 доларів за 1000 куб. м, яка встановлюється урядом РФ (якщо ціна за формулою буде нижче 333,33 доларів за 1000 куб. м, то знижка становитиме 30%).

Згідно з протоколом, оплата за газ здійснюватиметься до його постачання, а "Газпром" зобов'язується постачати всі оплачені обсяги газу згідно з доповненням до контракту 2009 року, підписаним двома компаніями одночасно з протоколом 30 жовтня в Брюсселі.

"Оплата за транзитні послуги повинна здійснюватися "Газпромом" на банківський рахунок "Нафтогазу" згідно з транзитним контрактом у повному обсязі", - йдеться також у документі.

Щодо графіка платежу "Нафтогазу" за неоплачені рахунки, протокол встановлює, що НАК перерахує 3,1 млрд доларів двома траншами по рахунках, виставлених за листопад-грудень 2013 року і квітень-червень 2014 року, в такому порядку: 1,45 млрд - до першої поставки, а решта 1,65 млрд доларів - до кінця року.

"Для "Нафтогазу" сплата 3,1 млрд доларів у рамках графіка платежів означає повну оплату неоплачених рахунків (розрахунок базується на ціні 268,5 долара за 1000 куб. м). Для "Газпрому"... означає часткову оплату неоплачених рахунків "Нафтогазу" за поставлений газ у листопаді-грудні 2013 року, а також квітні-червні 2014 року у відповідності до контракту (розрахунок базується на відповідних умовах контракту)", - йдеться в протоколі.

Після підписання російська і українська сторони уточнили, що ціна постачань у листопаді-грудні становитиме близько 378 доларів за 1000 куб. м. За оцінками української сторони, в першому кварталі 2015 року завдяки здешевленню нафти на світовому ринку вона знизиться до 365 доларів за 1000 куб. м.

Російська сторона оцінює борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" в 5,3 млрд доларів.

Гарантії ЄС з газової домовленості України з РФ закріплені в листі Баррозу на ім'я Порошенка

Гарантії Європейської комісії щодо газових домовленостей України з Російською Федерацією закріплені в листі президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу на ім'я президента України Петра Порошенка. Про це повідомила прес-служба Кабінету міністрів України.

Як наголошується, в четвер, 30 жовтня, в Брюсселі під час зустрічі у форматі Україна - Європейський Союз - Російська Федерація з енергетичних питань було підписано лист президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу на ім'я президента України Петра Порошенка, який закріпив гарантії з боку Єврокомісії на адресу України щодо фінансової підтримки у разі, якщо Росія не виконає своїх зобов'язань щодо ціни на газ, а також готовність ЄК сприяти подальшому нарощуванню реверсних постачань газу в Україну з країн-членів ЄС.

Як повідомляється на сайті Кабміну, результати проведених консультацій були зафіксовані в наступних документах:

- Зобов'язувати Протокол про умови постачання російського газу з Російської Федерації в Україну на період з листопада 2014-го по 31 березня 2015 року зі підписами міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, міністра енергетики РФ Олександра Новака та віце-президента Єврокомісії, комісара з питань енергетики Гюнтера Еттінгера.

- Доповнення №33 до Контракту № КП від 19 січня 2009 року між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" щодо купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках, який підписали глави правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв і "Газпрому" Олексій Міллер.

- Лист президента ЄК Баррозу на ім'я президента України Порошенка, який закріпив гарантії з боку Єврокомісії на адресу України щодо фінансової підтримки у разі, якщо Росія не виконає своїх зобов'язань щодо ціни на газ, а також готовність ЄК сприяти подальшому нарощуванню реверсних поставок газу в Україну з країн-членів ЄС.

Як повідомлялося, переговори України, Росії та Єврокомісії щодо вирішення суперечливих газових питань завершилися пізно ввечері 30 жовтня підписанням документів.

Підписано два документи.

Тристоронній зобов'язальний протокол, яким визначаються газові поставки до березня 2015 року, підписали міністр енергетики України Юрій Продан, міністр енергетики РФ Олександр Новак і віце-президент Єврокомісії Гюнтер Еттінгер в присутності президента ЄК Жозе Мануеля Баррозу, нового віце-президента Мароша Шевковича, глави "Газпрому" Олексія Міллера і глави НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва.

Другий документ - додаток до чинного контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом" на постачання російського газу в Україну, який визначає технічні деталі цих поставок. Його підписали Міллер і Коболєв.

Досягнуто домовленості, що ціна на газ для України до березня 2015 року буде фіксованою і становитиме 385 доларів за тисячу кубометрів, а також, що Україна до кінця року сплатить 3,1 млрд доларів заборгованості.

Яценюк доручив приступити до процедури оплати газу з тристороннього протоколу

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Національному банку України, Міністерству фінансів, Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" приступити до процедури оплати гази РФ в рамках тристороннього протоколу, підписаного у четвер, 31 жовтня.

"Мінфіну, НБУ, "Нафтогазу" згідно з підписаним тристороннім протоколом між Україною, ЄС і нашими сусідами, почати процедуру фінансових оплат. Як для оплати отриманого газу, так для оплати додаткового закачування до кінця поточного року", - сказав він на засіданні антикризового енергетичного штабу в Києві у п'ятницю.

Прем'єр-міністр вважає, що підписання протоколу не повинно вести до надмірного споживання газу, а має стати стимулом для енергоощадження.

Як повідомлялося, Україна і Росія не змогли досягти компромісу за підсумками чергового раунду переговорів у Києві. Глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв підтвердив готовність компанії почати розгляд у Стокгольмському арбітражі.

"Газпром" вже звернувся в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до НАК "Нафтогаз України" про стягнення заборгованості в розмірі 4,5 млрд доларів за поставлений, але не оплачений газ, повідомляє компанія.

11 червня після чергового раунду тристоронніх газових переговорів у Брюсселі Україна відмовилася від пропонованих РФ умов знижки. Україна наполягає на тому, щоб зниження ціни на газ було прописано в контракті, а не запроваджувалось рішенням уряду Росії.

14 червня у Києві відбулися тристоронні переговори за участі єврокомісара Еттінгера. Глава Міненерго та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що переговори завершилися безрезультатно. Також було ухвалено рішення продовжити переговори 15 червня.

Також Продан зазначив, що Україна продовжує наполягати на ціні газу 268 дол. за 1 тис. кубометрів, але готова на компроміс – 326 дол.

Раніше "Газпром" повідомляв, що висунув Україні рахунок на 11,388 млрд дол. за 2013 рік за недобір газу за умовою "бери або плати", і 7,2 млрд дол. за 2012 рік.

У I кварталі 2014 року для України діяла ціна в 268,5 дол. за тисячу кубометрів. З 1 квітня "Газпром" виставив нову ціну - спочатку 385,5 дол., а потім і зовсім – 485,5 дол.

30 травня "Нафтогаз України" перерахував "Газпрому" 786 млн дол. боргу за газ.

У червні Яценюк заявляв, що ціна російського газу для України в 268,5 доларів за 1000 куб. м, що діяла в першому кварталі цього року, є ринковою і забезпечує необхідну рентабельність для "Газпрому", тому Київ продовжує наполягати на її збереженні. "Ні за яких обставин ми не будемо платити Росії 500 доларів за тисячу кубометрів. Це не ринкова ціна, це політична ціна. Якщо Росія розглядає Україну як дійну корову, то вона грубо помиляється", - додав глава уряду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 995 | Додав: adminA | Теги: Україну, постачання російського газу, Кабмін. ВІДЕО, текст протоколу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]