Пт, 2024-04-19, 14:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:51
Текст угоди про зону вільної торгівлі парафували Україна і ЄС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

В Брюсселі представниками України і Європейської комісії було парафовано текст угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і ЄС, яка є невід'ємною частиною угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Також розробили спеціальні наклейки, які будуть рекламувати ЗВТ.

Про це повідомив міністр економічного розвитку та торгівлі України Петро Порошенко.

Він уточнив, що еталонну англійську версію тексту угоди було парафовано вчора в районі 19.00 за київським часом.

"Еталонну англійську версію сьогодні було парафовано. Далі йтиме технічна робота з перекладу її українською мовою й мовами країн Євросоюзу", - сказав Порошенко

Він висловив надію, що український варіант угоди буде готовий найближчим часом і переданий на ознайомлення до Верховної Ради та уряд.

"Думаю, що найближчим часом ми зможемо передати текст угоди для ознайомлення зацікавленим сторонам. Поки це буде парламент і уряд. А вже починаючи з вересня ми зробимо все, щоб ця угода стала публічною", - сказав міністр.

Він також висловив задоволення, що в результаті спільної роботи з європейською стороною документ вдалося парафувати раніше очікуваних термінів.

"Я вітаю успіх нашої команди, тому що на початку планувалося, що цей технічний процес йтиме довго й завершиться до кінця року. Потім передбачалося, що процес завершиться у вересні-жовтні після відпустки (європейських чиновників). І лише наша чітка організована робота, зокрема нашого міністерства, МЗС і місії в Брюсселі, дозволила прискорити результат", - сказав Порошенко.

При цьому він зазначив, що на даний момент парафовано повний текст угоди про асоціацію, включаючи угоду про зону вільної торгівлі.

Під час 15-го саміту Україна-ЄС, який відбувся в грудні 2011 року, лідери України та Європейського Союзу оголосили про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію, метою якої є перехід до політичної асоціації та економічної інтеграції між Україною та ЄС. 30 березня 2011 року голови делегацій України та Європейського Союзу парафували Угоду про асоціацію, що включає поглиблену й всеосяжну зону вільної торгівлі. При цьому зазначалося, що окремі моменти Угоди в частині створення ЗВТ ще уточнюватимуться та юридично узгоджуватимуться впродовж декількох місяців.

19 грудня 2011 року за результатами саміту Україна - ЄС сторони оголосили про завершення переговорного процесу щодо Угоди про асоціацію зі створенням поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі.

Однак за підсумками саміту Україна не отримала гарантій долучення до Євросоюзу і угоду про ЗВТ не парафовано.

30 березня 2011 року сторони парафували політичну частину документа, а також першу й останню сторінки економічного розділу.

5 червня 2012 року міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко наголосив, що Україна та Європейський Союз майже завершили узгодження тексту угоди про створення зони вільної торгівлі. При цьому він зазначив, що у тексті документа немає надзвичайно жорстких умов для України.

18 липня, спікер ЄС з питань торгівлі Джон Кленсі анонсував, що Україна та ЄС остаточно завершили технічний процес доопрацювання тексту розділу Угоди про асоціацію, який стосується створення поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі.

"Юридичну вичитку тексту угоди щодо поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі завершено. Технічне парафування відбудеться 19 липня у Брюсселі", - заявив Кленсі.

Довідка

Процедура парафування - це технічне затвердження тексту угоди, в ході якого глави переговорних делегацій ставлять свої підписи на всіх сторінках угоди, закріплюючи таким чином суть досягнутих домовленостей. Дипломати Україна і ЄС не один раз підкреслювали, що це суто технічна процедура, яка не має політичної ваги.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 2343 | Додав: admin | Теги: ЄС, україна, зона вільної торгівлі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]