Пт, 2024-04-19, 12:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:47
Телескоп NASA виявив більш як мільярд позаземних цивілізацій
Інші останні Новини світу науки і технологій

Космічний телескоп NASA "Кеплер" (Kepler) всього за 136 днів виявив 1235 екзопланет. Такі дані NASA стали відомі після обстеження порівняно невеликої ділянки нашої Галактики - Чумацького Шляху, повідомляє "Комсомольская правда".

У поле зору телескопа потрапило не більше чотирьохсотої частини небесної сфери. А саме та зона, де розташоване сузір'я Лебідь.

"З 1235 планет 54, найпевніше, знаходяться в так званій зоні життя. Тобто комфортно розташовані біля своїх зірок. Як наша Земля. У крайньому випадку, як Марс", - констатують науковці.

Зібрані дані, які стосуються не тільки розташування планет, але й їхніх розмірів, дозволили зробити статистичні висновки. І побудувати на їхній основі комп'ютерну модель. А з її допомогою підрахувати, скільки ж світів можуть бути "населеними".

"Модель населеності в межах Галактики Чумацький Шлях" (Model of Habitability Within the Milky Way Galaxy) - так назвав своє дослідження Мішель Гованлок з Гавайського університету. І згідно з проведеними розрахунками, у нашій Галактиці 1,2 відсотка зірок повинні мати при собі населені планети.

"Якщо згадати, що зірок у Чумацькому Шляху близько 100 мільярдів, то планет, здатних підтримувати життя, набереться більше мільярда", - припускають науковці.

Мішель Гованлок врахував і те, що в якихось світах міг настати місцевий "кінець світу" - на зразок близького вибуху наднової, що знищила радіацією все живе.

Але навіть такі події, які, як виявилося, не дуже вже й рідкісні в нашій Галактиці, не сильно скорочують кількість потенційно населених світів.

"Чумацький Шлях настільки старий, що планеті, яка втратила життя, бракує часу, щоб відродити її. І довести до дуже високого рівня. Аж до цивілізованого", - додав Гованлок.

Модель показує, що ближче до центру Галактики шанси знайти населені планети вищі, ніж на околицях.

Нагадаємо, що астрофізик Веслі Траубе з Лабораторії реактивного руху (JPL) встановив, що як мінімум третина схожих на Сонце зірок має в своїй системі екзопланету, що нагадує Землю. У рамках роботи Траубе використовував дані, зібрані телескопом "Кеплер".

"Мисливця" за екзопланетами, орбітальний телескоп "Кеплер", було запущено NASA в березні 2009 року. За час своєї роботи обсерваторія виявила 1,2 тисячі об'єктів-кандидатів, які можуть виявитися екзопланетами.

За оцінками науковців, 54 з них розташовані в "зоні життя" - інтервалі відстаней від зірки до планети, за якого умови на останній будуть прийнятними для живих організмів.

За останні роки дослідники виявили ознаки існування чотирьох інших планет, що обертаються навколо системи з двох і більше зірок. Зокрема, в 2008 році астрономи виявили таке небесне тіло в потрійній системі HW Діви, в 2009-му - два газових гіганти біля зоряної системи NN Змії, а раніше, в 2003 році - "побіжний" Юпітер в системі білого карлика і пульсара PSR B1620- 26, яку ці зірки "вкрали" у звичайної зірки завбільшки як Сонце.

Нещодавно за межами Сонячної системи знайшли ще одну планету, на якій можливе життя.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 2086 | Додав: nowyny | Теги: телескоп NASA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]