Сб, 2024-04-20, 12:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:27
The Guardian: Кемерон не повинен їхати в Україну, поки Тимошенко лишається у в'язниці
Інші останні Іноземна преса про Україну

П'ять років тому, коли ухвалювалося рішення про проведення Євро-2012 в Польщі та Україні, остання все ще асоціювалася з Помаранчевою революцією й була надія, що спільний чемпіонат спонукає Україну піти шляхом Польщі в справі успішного "повернення до Європи", але замість цього Україна неухильно рухається в неправильному напрямку, пише The Guardian.

Звичайно, Тимошенко не ангел, визнає оглядач Тімоті Гартон Еш, але судовий процес над нею й тюремне ув'язнення - приклад політичного бандитизму, "помсти в мафіозному стилі", за висловом українського політолога Миколи Рябчука. Слухати, як Янукович виправдовує цей вирок в термінах незалежного правосуддя та верховенства закону - все одно, що слухати хомо совєтікус, який навіть брехати не навчився, відзначає Еш, нагадуючи, як раніше Янукович у приватних розмовах запевняв європейських лідерів, що змінить законодавство чи знайде інше рішення справи Тимошенко.

"Спірне питання: наскільки нездатність Януковича виконати обіцянку є результатом його власного боягузливого і впертого прагнення знищити політичного супротивника, а наскільки - наслідком заклятої ворожнечі з Тимошенко олігарха Дмитра Фірташа, котрий вважається одним з головних фінансових спонсорів президента", - пише видання. Адже саме "РосУкрЕнерго", що належить Фірташеві, стала жертвою газової угоди з Путіним, за яку Тимошенко сидить у в'язниці.

"Але навіть гірше цього брудного минулого і брудної помсти за нього - брудне сьогодення. Один з європейських чиновників у приватній бесіді висловив думку, що Україні переживає перехідний період: від олігархічної економіки до мафіозної", - продовжує видання. Корупція виражається навіть у грабіжницьких цінах на проживання в готелях у містах, що приймають Євро-2012, а футбольним фанатам з темним кольором шкіри британське телебачення радить лишитися вдома й дивитися чемпіонат по телебаченню.

Здавалося б, польські лідери повинні були першими підтримати бойкот України, проте прем'єр Дональд Туск висловив упевненість, що "майже всі" глави європейських держав приїдуть на ЧЄ, і висловився на користь "тихої" дипломатії, оскільки в іншому разі Україна знов повернеться в обійми Москви. Ще один аргумент польської сторони полягає в тім, що полякам складно бойкотувати чемпіонат, який вони так саммо проводять. Правда, це не означає, що вони повинні закликати інших європейських лідерів приїхати в Україну, зазначає видання. Крім того, поляки закликають знайти спосіб провести різницю між Януковичем і Україною, але питання в тому, як це зробити, пише автор статті.

"Немає загального правила, бойкотувати чи ні спортивне або культурний захід, хай то буде Євро-2012, московська чи пекінська Олімпіада або недавнє "Євробачення" у ще більш репресивному й корумпованому Азербайджані. Кожен лідер повинен вирішувати сам, - вважає Еш. - Можливо, виступ британської збірної позбавить Девіда Кемерона і Вільяма Хейга цих моральних мук. Але якщо Англія дійде до чвертьфіналу, а Тимошенко все ще буде у в'язниці, я думаю, їм не варто їхати. Такий спортивно-політичний туризм має сумнівну цінність і відгонить дипломатичною показухою. До того ж, вдома у них є справи важливіші - приміром, порятунок британської економіки. Чим вони ризикують, не поїхавши? Можливо, президент Янукович з помсти бойкотуватиме Олімпіаду в Лондоні? От би він так і зробив! "

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1081 | Додав: admin | Теги: тимошенко, Девід Кемерон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]