Пт, 2024-03-29, 12:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:09
Тільки 3% українців зробили щеплення від грипу
Інші останні Медичні новини

  Рівень вакцинації населення України на сьогодні загалом становить лише 3%, рівень вакцинації груп ризику - близько 20%. Як передає Укрінформ, це відзначила на брифінгу головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я України, професор Ольга Голубовська.

"На сьогоднішній день рівень вакцинації населення в загальному становить 3%, рівень вакцинації груп ризику - близько 20%. Це дуже мало, тому що в групах ризику ймовірність тяжкого перебігу захворювання та розвитку важкої первинної пневмонії, яка є основною причиною смерті, дуже висока. Особливо групи ризику повинні робити вакцинацію в передсезонні і в сезон, щоб себе захистити", - підкреслила Голубовська.

При цьому вона спрогнозувала, що в наступному році, принаймні групи ризику, будуть щеплені на 60-70%, як це було після епідемії 2010 року.

Голубовська зазначила, що від нинішнього вірусу грипу, який непередбачуваний, є тільки дві можливості захиститися. Це вакцинація, оскільки вакцина містить всі штами, які циркулюють, і запобігає важкій формі захворювання. А також специфічна терапія - інгібітори нейрамінідази вірусу, максимум ефективності яких припадає на перші 48 годин.

"Якщо людина захворіла, вона повинна звернутися в медичний заклад у першу добу, особливо якщо вона належить до груп ризику. Практично всі смертельні випадки пов'язані з цим штамом вірусу грипу - H1N1 - виключно в групах ризику", - сказала Голубовська.

За словами інфекціоніста, цей грип особливий, він здатний викликати первинну пневмонію, причому у молодих і працездатного віку людей. Для зниження температури при ньому протипоказано приймати аспірин і засоби, що містять парацетамол - вони лише посилюють важкий перебіг захворювання. Вона також закликала не приймати ці специфічні препарати з метою профілактики.

У свою чергу Ірина Колесникова - головний позаштатний епідеміолог Міністерства охорони здоров'я України, професор, зазначила, що ті, хто зробив щеплення на початку епідемічного сезону, в жовтні-листопаді, відчувають себе в безпеці.

"Зараз теж не пізно зробити щеплення проти грипу, адже сезон грипу триває по квітень включно. І зазвичай у нас дві хвилі підвищення захворюваності за один епідемічний сезон. Тобто друга хвиля нас ще очікує. Завдяки тому, що ми попереджені, знаємо, що робити, вона не буде такою інтенсивною", - сказала Колесникова.

До груп ризику належать пацієнти з надмірною масою тіла, з інсулінорезистентністю, цукровим діабетом, бронхіальною астмою, вагітні жінки, люди, які довго отримують ацетилсаліцилову кислоту з різних кардіологічних проблем. Вакцинація показана також для так званої професійної епідемічної групи ризику, до якої належать працівники торговельної сфери, громадського транспорту, медичної галузі, педагоги.

Нагадаємо, станом на 21 січня в Україні від грипу за цей епідсезон вже померло 60 людей, найбільше смертей зафіксовано в Одеській області.

З початку зими на грип та ГРВІ перехворіло близько 6% населення України, або 2,4 млн осіб. Смерті пов'язані з пізнім зверненням до лікарів.

Епідемічний поріг захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції перевищено у Донецькій і Рівненській областях, а ще 10 областей наближаються до цього рівня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Медичні новини | Переглядів: 826 | Додав: adminA | Теги: щеплення від грипу, 3% українців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]