Пт, 2024-04-19, 06:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:45
Time: Відверте інтерв'ю українського президента: "Політика - це здатність контролювати свої емоції"
Інші останні Іноземна преса про Україну

"Якщо Європа вирішила взяти паузу, нехай. Напевно, так буде краще і для Європи, і для нас. Якщо Європа не вважає нас частиною Європи, ми побудуємо Європу тут, в Україні", - заявив Віктор Янукович в інтерв'ю кореспонденту Time Саймону Шустеру. Розмова йшла про справу Юлії Тимошенко і бойкот футбольного чемпіонату турніру європейськими політиками.

Після перемоги Януковича на президентських виборах багато досягнуто, але скандал навколо Тимошенко ризикує "зіпсувати всю картину": вирок їй має вигляд "політичної вендети", зауважив журналіст. "Чому ви не змогли уникнути скандалу навколо Тимошенко?" - запитав він.

Янукович почав відповідь з опису катастрофічної, за його словами, ситуації в газовій сфері: прийшовши до влади, він виявив, що дохід від торгівлі газом в Україні становить лише 50% суми, зазначеної в рахунках "Газпрому" за постачання. Як міг попередній уряд схвалити такий контракт? "Уряд не схвалив цю директиву, - повідав Янукович. - А що робить Тимошенко? Тимошенко їде в Москву на переговори, бере участь в переговорах і починає примушувати голову "Нафтогазу" підписати контракт..." Тим самим Тимошенко порушила закон, і її дії спричинили тяжкі наслідки для України, підсумував президент.

"Але тепер справа Тимошенко створює проблеми Україні: лідери європейських країн заморожують відносини", - зауважив журналіст.

"Найпростіше рішення - випустити Тимошенко. Я реагую так: не можу діяти в обхід правових механізмів. У президента немає таких інструментів", - відповів Янукович. За його словами, тільки коли "суди, включаючи Європейський суд з прав людини, винесуть свої рішення, у президента буде право на помилування".

"Але ви хочете втрутитися?" - прямо запитав журналіст.

"Звичайно. Звичайно, хочу", - відповів Янукович. "Ми прагнемо до того, щоб політичний процес розвивався за цивілізованими правилами, за законом, щоб у політиків не було можливостей для зловживання владою", - продовжував він. Для цього уряд працює над поправками до Кримінального кодексу, які були високо оцінені європейськими експертами. "У нас немає мети кидати політичних супротивників за ґрати", - додав Янукович. Він порадив подивитися телевізор: "Ви побачите, що нинішній уряд там взагалі не з'являється, опозиція займає 99% (ефірного часу)".

Чи не боїться Янукович, що Тимошенко або її союзники, повернувшись до влади, застосують Кримінальний кодекс проти нього? - запитав журналіст.

"Зрозуміло, таке можливо. Тепер ми намагаємося розірвати це коло", - відповів Янукович. "Ми повинні створити сучасну систему, яка мала б довіру наших громадян і наших партнерів у Європі, в світі", - заявив він.

Як вплинув бойкот Євро-2012 і саміту в Криму на зовнішню політику Януковича? - запитав журналіст.

"Звісно, я розчарований передчасними висновками деяких європейських політиків, які не розуміють всієї глибини проблем і поспішають робити політичні заяви. Ця практика відштовхує мене від Європи", - заявив Янукович.

Президент не вірить, що наглядачі або хтось інший з оточення могли підняти руку на Тимошенко: "Це неможливо в психологічному сенсі". Тим часом європейські політики, за його словами, не визнають, що могли поспішити з висновками. "Політика - це насамперед здатність контролювати свої емоції", - коментує Янукович. "Якщо ти не цінуєш своїх слів, якщо не надаєш їм ваги, а верзеш, що на думку спаде, то твої слова не матимуть ваги", - поскаржився він.

"Коли Тимошенко посадили до в'язниці за підписання газового контракту, Путін став видаватися її спільником. Що це означає для України в геополітичному плані?" - поставив запитання Шустер.

У відповідь Янукович переказав свою розмову з Путіним: "Я сказав йому: Володимире Володимировичу, російський народ не може ні в чому вас звинувачувати. Ви захистили інтереси держави, захистили блискуче. Україна теж не може покладати на вас провину за порушення правил. Це Тимошенко порушила правила".

За словами Януковича, судові процеси не зменшать кількість друзів України в світі. "Я впевнений, що кількість наших друзів тільки зростає. Ми відкриті. Ми нікого не обманюємо. Ми проводимо стабільний курс", - заявив він.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1021 | Додав: admin | Теги: янукович, тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]