Сб, 2024-04-20, 05:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:36
Тимошенко навіть за ґратами можуть знову заарештувати
Інші останні Політичні новини
Захисник екс-прем'єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко припускає, що 14 серпня на черговому судовому засіданні у справі ЄЕСУ може бути зроблена спроба арешту Тимошенко, повідомляє прес-служба партії "Батьківщина".

"Я хочу звернути вашу увагу на те, що суд у Харкові (у справі корпорації "Єдині енергетичні системи") призначений за 2 дні до розгляду справи ("газової справи") в суді касаційної інстанції. Їм потрібно вдруге арештувати Тимошенко тут, щоб можливо змінити вирок у газовій справі. Це єдина логіка, яка є в такому призначенні судового розгляду. Але я хочу нагадати судді Родіону Садовському, вибачте, Костянтину Садовському, що неможливо приймати рішення про застосування запобіжного заходу по телебаченню", - сказав Сергій Власенко в Апеляційному суді Харківської області, де Київський районний суд Харкова проводить засідання у справі ЄЕСУ.

Він зазначив також, що і в Апеляційному суді Харківської області, і в ЦКБ №5, де проходить курс лікування екс-прем'єр, уже забезпечена технічна можливість для проведення відеоконференції.

"Монітори вже стоять, ми знаємо абсолютно точно, що апаратура для відеоконференції в Харківській ЦКБ вже стоїть, і суду не потрібно ніяких 14 днів ні на що. Суд достеменно знав, що все готово", - підкреслив Сергій Власенко.

На його думку, пропозиція держобвинувачення залучити Юлію Тимошенко до участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції є "абсурдом з юридичного погляду".

"Вони (держобвинувачі) гадають, що вони придумали нову геніальну конструкцію у вигляді проведення судового засідання по телебаченню. Це абсурд з юридичного погляду. Ви всі чули, що немає в українському законодавстві норми, яка б регламентувала проведення судового засідання таким чином. Навпаки, є норми, які говорять про те, що явка в суд особи, яка обвинувачується у вчиненні злочину, є обов'язковою. Не явка в телевізор, не явка в лікарняну палату, а явка в суд. При цьому чинне українське законодавство дозволяє проведення відеоконференції лише для окремих слідчих і окремих процесуальних дій. Ми ніяких процесуальних дій у судовому засіданні не здійснюємо і не збираємося робити. Всі слідчі і процесуальні дії на цій стадії поки що відсутні, тому для якого саме слідчого або процесуальної дії пропонується проводити відеоконференції, абсолютно незрозуміло", - сказав Власенко.

На його думку, у разі якщо суд прийме рішення про проведення відеоконференції, буде порушено Європейську конвенцію про захист прав людини та засадничих свобод.

"Якщо буде прийнято рішення про проведення відеоконференції, суд порушить вимоги ст.6 Європейської Конвенції з прав людини, оскільки це не дасть можливості забезпечити Юлії Володимирівні справедливий суд і не дасть можливості в повному обсязі забезпечити її право на захист. Це пряме і грубе порушення права на захист... Я просто пропоную кожному представити ситуацію як Юлія Володимирівна, припустимо, буде перебувати в лікарні Укрзалізниці, захист перебуватиме тут, вона буде по телевізору дивитися це реаліті-шоу, як вона зможе повноцінно брати в цьому участь? Як ми зможемо їй повноцінно надавати правову допомогу, якщо вона по той бік блакитного екрану? Це буде скоріше нагадувати якийсь "Блакитний вогник", а не судове засідання. Тому ми категорично виступили проти проведення "блакитних вогників" у залі судового засідання і вимагали дотримання норм кримінального процесу", - сказав Сергій Власенко.

Раніше захисник Тимошенко Сергій Власенко повідомив, що судмедекспертиза стану здоров'я Юлії Тимошенко не містить прямої відповіді на запитання, чи може вона брати участь у судових засіданнях.

"Вони (експерти) все зробили за медичною документацією. Але на основне запитання вони не ризикнули відповісти прямо. Суд просив відповісти на запитання: чи може Тимошенко брати участь у судових засіданнях. Вони написали (цитую не дослівно, але близько до тексту): беручи до уваги медичну документацію, дійшли висновку, що стан здоров'я дозволяє їй брати участь у заходах за межами лікарні, які потребують сприйняття письмової та усної мови", - сказав Власенко.

23 липня Юлія Тимошенко відмовилася бути присутньою на судовому засіданні у справі про фінансові порушення корпорації "Єдині енергетичні системи України".

Нагадаємо, Власенко припускав, що влада готує громадську думку до "незаконної силової доставки" екс-прем'єра до суду.

Держобвинувачі вважають, що захист Тимошенко нагнітає ситуацію

Захист екс-прем'єра Юлі Тимошенко нагнітає ситуацію, стверджуючи, що в разі проведення процесуальних справ щодо ЄЕСУ в режимі відеоконференції, право Юлії Тимошенко на захист буде порушено, вважає держобвинувач Вікторія Калита.

"Це нагнітання ситуації. Ця норма (ст.85-3 КПК, яка передбачає використання відеоконференцій для проведення слідчих та інших процесуальних дій) прийнята торік, вона досить нова і тому ще не застосовується широко, тому у сторони захисту виникають певні питання. Я думаю, що в цьому проблем не буде: якщо суд прийме рішення про можливість проведення відеоконференції, захисники можуть бути присутніми як безпосередньо в залі судового засідання, так і поряд з підсудною і давати їй відповідні консультації і відповідати на запитання, які будуть виникати в ході розгляду справи", - сказала Калита.

Калита підкреслила також, що держзвинувачення "використовує всі можливості", щоб забезпечити Юлії Тимошенко право на захист.

"Незважаючи на те, що Тимошенко неодноразово не відвідує судове засідання - уже шостий раз поспіль - державні обвинувачі вважають за необхідне використовувати всі можливості, щоб право Тимошенко на захист було дотримано. Ми не хочемо в майбутньому слухати як від самої підсудної, так і від сторони захисту заяви про те, що права Тимошенко на захист не дотримані, що прокурор і суд не використовували всі можливі способи і форми забезпечення участі Тимошенко в судовому засіданні", - зазначила Вікторія Калита.

За її словами, проведення відеоконференцій є "стабільною практикою в низці країн світу", зокрема в США, Росії, європейських країнах, а в рішеннях Європейського суду з прав людини наголошується, що така форма участі в судовому засіданні відповідає вимогам справедливого публічного розгляду кримінальної справи.

Вікторія Калита зазначила також, що відповідно до ст.85-3 Кримінально-процесуального кодексу проведення відеоконференції можливе лише за письмовою згодою підсудної.

"У разі неотримання письмової згоди Тимошенко проведення відеоконференції буде неможливим", - сказала Калита.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1210 | Додав: adminA | Теги: тимошенко, знову заарештувати, за ґратами | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]