Пт, 2024-04-19, 13:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:01
Тимошенко судять за фальшиві документи, а не ті, що вона підписувала
Інші останні Політичні новини

Екс-прем’єр Юлія Тимошенко не виключає, що той примірник директив на газові переговори, який знаходиться в матеріалах її справи, є фальшивим. Про це вона заявила, даючи свідчення в Печерському райсуді Києва 7 вересня.

"Я не можу виключити, що ті директиви є сфальшованими. Там можуть бути переставлені слова. Я точно не пам’ятаю змісту, але я підтверджую, що своє доручення я передавала (Продану), але з моїм підписом", - заявила Тимошенко.

Вона додала, що ті директиви, які залучені до матеріалів справи, не містять її оригінального підпису – а там є факсиміле. "Якщо змогли підробити експертизу і назвали підписом факсиміле, могли й підробити і складові директив", - сказала Тимошенко.

Екс-прем’єр-міністр додала, що підписувала директиви в декількох примірниках. "Але це – не той оригінал (який містить в матеріалах справи)", - цитує Тимошенко її прес-служба.

Базуючись на свідченнях уже допитаних свідків, Тимошенко доводила що вона надавала екс-міністру палива та енергетики Юрію Продану директиви прем’єр-міністра, а не уряду. "Я оформила результати переговорів (з російською делегацією) у вигляді доручення та надала їх міністру палива та енергетики. Я не порушувала тоді жодної норми закону… Там немає того, що я когось зобов’язую підписувати контракти", - наголосила екс-прем’єр.

"Мої директиви не містили в собі жодного втручання в діяльність суб’єкта господарювання", - додала вона

Тимошенко також наголосила, що не можна говорити про невигідність підписаних контрактів, бо вони були ратифіковані "Нафтогазом України", урядом, на засіданні якого були присутні представники прокуратури, та Верховною Радою.

Тимошенко просить суд розібратися з копіями документів, через які її судять

Тимошенко просить суд дати оцінку тому факту, що в матеріалах "газової справи" відсутній оригінал директиви на проведення газових переговорів.

"Якщо головний документ, навколо якого ведуться всі переговори, і зараз формується все кримінальна справа, взагалі не є оригіналом, що робила Генеральна прокуратура України? Чому не вилучила оригінал і не долучила до справи", - сказала Тимошенко.

Вона нагадала, що в матеріалах справи знаходиться копія директив. Тимошенко заявила, що хотіла б проведення експертизи цього документа. "Я хотіла б, щоб суд окремо дав оцінку цьому документу", - сказала вона.

Нагадаємо, Тимошенко звинувачують у перевищенні повноважень при укладенні газових контрактів з Росією 2009 року. В обвинувальному висновку у газовій справі щодо Тимошенко фігурує сума збитків на 1,5 мільярда гривень.

Тимошенко звинувачується в тому, що затвердила директиви Кабміну як колегіального органу на укладення економічно невигідних для України газових контрактів з Росією, за які насправді, за даними досудового слідства, уряд голосувати відмовився.

Екс-прем'єр же стверджує, що підписаний нею документ хоч і є директивами, але фактично є її особистим дорученням як прем'єра, які, за її словами, вона мала право давати.

Один зі свідків, екс-голова НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина, у своїх свідченнях заявив, що не став би підписувати угоду з РФ в 2009 році, якщо б знав, що таке рішення не затверджено Кабінетом міністрів. Решта свідків розповіли в суді, що на підписання газових контрактів не було директив уряду.

Експерти визнають, що Тимошенко могла давати директиви на підписання контрактів голові "Нафтогазу" - це спосіб реалізаціїї її повноважень і доручення, вказівки. А екс-керівник апарату Тимошенко повідомив, що скандальні директиви взагалі готувалися не в Кабміні - не так оформлені і на них не підпис Тимошенко, а факсиміле.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1355 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]