Пт, 2024-04-19, 17:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:03
Тимошенко визнають політв'язнем - впевнені в ПАРЄ
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Глава моніторингового комітету ПАРЄ Андрес Еркель не виключає, що процеси проти опозиціонерів засновані на передвиборчих розрахунках влади. Він також упевнений, що українські засуджені потраплять під визначення "політичних в'язнів".

На запитання, чи є сьогодні в Україні політв'язні, Еркель сказав, що засуджених лідерів опозиції цілком можна назвати такими. "Є дипломатична відповідь на ваше запитання - у вас є колишні політики, які нині у в'язниці. Я повинен зазначити, що Amnesty International сьогодні не називає ваших лідерів опозиції, які опинилися за ґратами, "в'язнями сумління".

Тим часом я вважаю, що їх цілком можна назвати політичними в'язнями. При розгляді їхніх справ у суді було безліч порушень. Ще я зауважу, що для відповіді на ваше запитання важливе значення матиме позиція ЄСПЛ. Рішення суду у відповідних справах ще немає, але коли воно буде, можна буде чітко говорити, чи є позивачі політичними в'язнями", - сказав глава моніторингового комітету ПАРЄ в інтерв'ю "КоммерсантЪ-Украина".

Як відомо, на розгляд ПАРЄ винесено проект резолюції, що визначає термін "політичний в'язень".

На думку Еркеля, українські лідери потраплять під встановлювані цим документом рамки.

"Моя відповідь - безумовно так. Резолюцію, про яку ви говорите, буде розглянуто в ПАРЄ у середу. Її текст хоч і не дуже довгий, але досить непростий для членів Парламентської асамблеї. І я впевнений, що при її розгляді в ПАРЄ працюватимуть адвокати, лобісти протилежних підходів, тож резолюція може змінитися як в один, так і в інший бік. Проте я вважаю, що після ухвалення цього документа відповіддю на ваше запитання (чи потраплять засуджені українські опозиціонери під категорію політв'язнів - ред.) залишиться "так", - підсумував голова моніторингового комітету ПАРЄ.

Раніше повідомлялось, що питання санкцій щодо України ризиковано виносити на розгляд сесії ПАРЄ, бо, не отримавши двох третин голосів, повернутись до питання можна буде лише за рік. Про це сказала співдоповідач моніторингового комітету ПАРЄ Марієтта де Пурбе-Лундін.

За її словами, співдоповідачки моніторингового комітету мають намір відвідати Україну, якщо надійде сигнал про те, що президент Віктор Янукович справді шукає політичного виходу. Якщо ні - поїздки не буде.

У свою чергу міністр закордонних справ Костянтин Грищенко запевняє, що Тимошенко не є політв'язнем.

Представник ПАРЄ: провал виборів в Україні - шлях Бєларусі

Крім того, Андрес Еркель вважає, що провал виборів в Україні прирівняє її до Бєларусі.

"Знаєте, вибори завжди оцінюються за комплексом умов. Є проблема, пов'язана з політв'язнями лідерами. Але в той же час є і позитивні процеси - у вас запрацював електронний реєстр виборців", - сказав Еркель

"Що ж, тоді, на жаль, вашу країну очікує шлях Бєларусі. Я сподіваюся, що цього ніколи не станеться, але вам потрібно розуміти, що проведення виборів - це один з найважливіших критеріїв", - сказав Еркель, відповідаючи на запитання про "погані" вибори.

Глава ПАРЄ зазначив, що порівняти нинішню Україну з Бєларуссю початку правління Олександра Лукашенка ще зарано.

"Такі проблеми дійсно є, але я б не став прирівнювати їх навіть до ранньої Бєларусі. Якщо ж мова йде про те, що у вас є відповідні тенденції, то ми повинні працювати рішуче і швидко, щоб не допустити їхнього розвитку", - зазначив Еркель.

"Що стосується ситуації з мас-медіа, я повинен відзначити: специфіка проблем українських ЗМІ багато в чому обумовлена грошима. Очевидно, що багато матеріалів у ваших ЗМІ насправді є продуктом піару, а не журналістикою", - підкреслив глава ПАРЄ.

Крім того, Еркель зазначив, що в Україні дуже сильна проблема самоцензури.

"Так що у вас є певна свобода ЗМІ як "фасад", як декорація, проте якщо зазирнути глибше, то виявляється, що всім керують гроші, а не журналістські стандарти. У вас не працюють ті принципи, які визначають розвиток мас-медіа в Західній Європі", - підсумував представник ПАРЄ.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 918 | Додав: adminA | Теги: політв'язнем, тимошенко, ПАРЄ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]