Чт, 2024-04-18, 17:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:21
Тисячі брехливих сюжетів російських ЗМІ викрили експерти ЄС
Інші останні Новини Європейського Союзу

Починаючи від жовтня 2015 року, коли розпочав роботу проект Disinformation Review, експерти спеціальної робочої групи при Європейській службі зовнішньої дії (East StratComTask Force) зареєстрували 1649 випадків дезінформації з боку прокремлівських засобів масової інформації.

В останньому огляді Disinformation Review зазначено, що фейкові повідомлення розповсюджувалися 18-ма мовами. Експерти відзначили, що найбільша кількість дезінформації - 936 зареєстрованих випадків - поширювалася російською мовою. Цільовою аудиторією в цьому випадку були мешканці країн Балтії та Кавказу, Україна та Білорусь.

Протягом десяти місяців моніторингу, в країнах Балтії не було виявлено випадку дезінформації естонською, латиською чи литовською мовами. В Україні було виявлено п’ять випадків дезінформації українською мовою. Експерти робочої групи відзначили в огляді, що "російськомовна прокремлівська кампанія дезінформації також спрямована на російськомовні меншини в багатьох країнах далеко за межами російських кордонів".

Мова фейків

Згідно з оглядом, 173 інформаційних повідомлення, що містили спотворену інформацію, поширювалися англійською мовою. Експерти зазначають, що окрім відомих англомовних проросійських ЗМІ на кшталт Russia Today чи Sputnik існує чимало невеликих сайтів та блогів, роль яких в кампанії дезінформації не варто применшувати.

Окрім найбільш поширених для розповсюдження фейків російської, англійської та чеської мов, Disinformation Review відзначає чималу кількість брехлливих матеріалів болгарською, грузинською, німецькою, угорською та словацькою мовами.

Експерти робочої групи Європейської служби зовнішньої дії також зазначають, що прокремлівська кампанія дезінформації, хоч і не так явно, але була представлена в матеріалах нідерландською, французькою, італійською, норвезькою, польською, румунською, сербською, іспанською, шведською та українською мовами.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 819 | Додав: adminA | Теги: тисячі брехливих сюжетів російських, експерти ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]