Вт, 2024-03-19, 10:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:07
Тиждень українського кіно на підтримку режисера Сенцова, затриманого у Москві, пройде у Києві
Інші останні Культурні новини

З 3 по 9 вересня в київському кінотеатрі "Кінопанорама" пройде тиждень українського кіно на підтримку українського кінорежисера Олега Сенцова, якого затримали співробітники ФСБ в Криму і який наразі перебуває в СІЗО Лефортовської в'язниці у Москві.

"Українські кінематографісти не можуть залишатися осторонь від кричущих подій, що відбуваються у сусідній країні. Затримано нашого колегу, і ми маємо зробити все залежне від нас для його визволення. Українські кінематографісти, повинні допомагати один одному - тільки так ми зможемо вистояти", - сказала на прес-конференції у вівторок, 2 вересня, в Києві організатор акції Анна Паленчук, повідомляється на сайті Національного центру Олександра Довженка.

У рамках тижня українського кіно будуть показані 7 українських фільмів-учасників міжнародних кінофестивалів останніх років: "Гамер", самого Олега Сенцова, "Молитва за гетьмана Мазепу", "Істальгія", "Іван Сила", "Трубач", "Параджанов", "Хайтарма", "Поводир" та альманах короткометражної документалістики "Вавілон'13".

Організатори зазначають, що всі ці фільми так чи інакше піднімають питання боротьби за свободу та справедливість, міжкультурної та міжетнічної толерантності, соціального активізму та формування громадянського суспільства, що так актуально для сучасної України.

Покази відбуватимуться щодня о 20:00 за участі представників знімальних груп цих фільмів.

Кошти від продажу квитків будуть передані родині Сенцова.

Цей проект реалізується за підтримки Держагентства України з питань кіно, Національної спілки кінематографістів України та Національного центру Олександра Довженка.

Нагадаємо, 11 травня співробітники російських правоохоронних органів затримали українського режисера Сенцова в Криму.

19 травня з'явилася інформація про те, що його перевели у московське СІЗО.

У ФСБ Росії 30 травня повідомили про "затримання на території Криму членів диверсійно-терористичної групи "Правого сектору" - Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Олександра Кольченка, які підозрюються в підготовці диверсійно-терористичних актів у ряді міст півострова".

МЗС України вручив російському посольству в Києві ноту, у якій вимагав організувати зустріч із Сенцовим.

Європейська кіноакадемія 11 червня звернулася до президента РФ Володимира Путіна із закликом прояснити ситуацію із затриманням кінорежисера. Підписи під зверненням поставили близько 20 діячів культури й мистецтва, серед них Аугустин і Педро Альмодовари, Анджей Вайда, Вім Вендерс, Кшиштоф Зануссі, Даніель Ольбрихський.

7 липня Лефортовський суд Москви продовжив до 11 жовтня утримання під вартою Сенцова, задовольнивши тим самим клопотання слідства.

Московський міськсуд 8 серпня визнав законним продовження до 11 жовтня арешту Олега Сенцова. Апеляційну скаргу захисту Сенцова, що просив скасувати рішення про продовження арешту, було відхилено.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 828 | Додав: adminA | Теги: Києві, тиждень українського кіно, режисера Сенцова | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]