Чт, 2024-04-18, 11:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:38
Тому що послідовні: Кабмін підніме ціни на м'ясо, яйця та олію
Інші останні Економічні новини
В Україні можуть подорожчати харчові продукти - уряд готує проект постанови про звільнення від державного регулювання цілої низки продуктів, серед яких м'ясо, яйця і соняшникова олія. Фактично регулювати ціни тепер будуть тільки на найдешевшу продукцію, повідомляє "Комерсант".

У розпорядженні видання опинився розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) проект постанови уряду про зміну переліку продуктів, ціни на які підлягають держрегулюванню. Зміни пропонується внести в чинні постанови Кабінету міністрів №1548 від 25 грудня 1996 року та №1222 від 17 жовтня 2007 року.

Чиновники пропонують вилучити зі сфери державного цінового регулювання цілу низку продуктів: яловичину, свинину без кістки, філе курки, будь-яке м'ясо іншої птиці, ковбасні вироби вищого ґатунку, курячі яйця вищої категорії та добірні, олія соняшникова в різній упаковці, крім ПЕТ.

При цьому МЕРТ планує посилити контроль над молокопереробною галуззю. Якщо на сьогодні під держрегулювання підпадає тільки сир жирністю до 9%, а також сметана до 20% і вершкове масло до 72,5%, то після внесення змін у чинні постанови уряд зможе встановлювати ціни на весь спектр даної продукції.

У МЕРТ кажуть, що зміни спрямовані на лібералізацію умов торгівлі в Україні.

"Кабінет міністрів доручив обмежити контроль за цінами на соціально значущі продукти. Щодо більш дорогої продукції ціновий контроль запропоновано зняти", - зазначило джерело видання в міністерстві.

За його словами, документ уже пройшов узгодження у відповідних міністерствах і відомствах і може найближчим часом бути винесений на розгляд уряду.

Проти ініціативи МЕРТ виступили молокопереробні підприємства. Виробники молочної продукції не можуть погодитися з тим асортиментом, який пропонує міністерство, оскільки він буде охоплювати в середньому 65-78% загального обсягу виробництва, а на багатьох підприємствах сягне 85-100%.

"На сьогодні немає жодної країни в світі, де регулюються ціни на 90% асортименту продукції. Виникає думка про цілеспрямоване знищення молочної галузі", - заявив глава правління "Укрмолпрому" Василь Бондаренко.

Він зазначив, що місцеві органи влади, що здійснюють декларування оптово-відпускних цін на молоко і молочну продукцію, упереджено ставляться до процедури.

"Практично у всіх регіонах країни місцеві органи влади, що здійснюють декларування цін, вимагають додаткову інформацію, не зазначену в порядку. При цьому видача дозволів затягується на місяці", - зазначив він.

Представники підприємств, продукція яких була виведена з переліку об'єктів державного цінового регулювання, схвалюють ініціативу.

"На ціноутворення виробництва кілограма м'яса курки впливають фактори росту витрат на інші товари і послуги, що не підлягають декларуванню, - корм, енергоносії, логістику, заробітну плату та інші, які займають істотне місце в собівартості виробництва. Відповідно, зняття штучних бар'єрів зробить цінову політику виробників більш гнучкою", - каже директор з загальних питань компанії "Агромарс" (другий за обсягами виробник м'яса курки в Україні) Олексій Марченко.

На думку голови ради директорів Союзу птахівників України Олександра Бакуменка, головна проблема галузі - не держрегулювання, а падіння купівельної спроможності населення.

"Сьогодні, можливо, і хотілося б підвищити ціни, але покупець не подужає", - вважає він.

Держрегулювання цін можливе тільки на діяльність природних монополій, а ніяк не на харчові продукти, каже керівник проекту IFC "Інвестиційний клімат в Україні" Сергій Осаволюк.

"Тим більше що ефективність такого регулювання сумнівна - зайва звітність тільки призводить до збільшення витрат, що в підсумку також лягає на плечі споживачів", - додає експерт.

На його думку, більш ефективним механізмом контролю за цінами могло б стати стимулювання конкуренції, в першу чергу в сфері торгівлі.

"В Україні представлено значно менше світових торговельних мереж, ніж в інших країнах", - додає Осаволюк.

А заступник голови комітету Верхової Ради з питань економічної політики Ксенія Ляпіна вважає, що альтернативою держрегулюванню могла б стати адресна допомога населенню з низьким рівнем доходів, як відбувається в усіх високорозвинених країнах, включаючи США і ЄС.

Нагадаємо, востаннє про подорожчання продуктів повідомлялося влітку 2012 року. Тоді аграрії заявили про поганий врожай і попередили, що в країні будуть підвищені ціни на зернові продукти.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1145 | Додав: adminA | Теги: м'ясо, україна, яйця, продукти, соняшникова олія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]