Чт, 2024-04-18, 17:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:58
Transparency International дала Україні рецепт проти офшорів
Інші останні Новини України

Нова система електронного декларування зможе створити передумови для виявлення незаконно придбаних активів і суттєво дисциплінувати владу в Україні. Про це йдеться в коментарі "Transparency International Україна", який переданий Укрінформу.

"Наша організація покладає великі надії на нову систему електронного декларування. Коли вона ефективно запрацює, офшорні скандали як такі зникнуть з порядку денного представників медіа. Адже за приховування інформації про статки чиновники нестимуть суворе покарання. І подібні "знахідки" в офшорах, що не були задекларовані, будуть підставою для відкриття кримінального провадження проти високопосадовця", - зазначив, виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара.

За його словами, зміни до Закону України "Про протидію корупції", які запускають систему електронного декларування передбачають надзвичайно широкий перелік інформації, яку необхідно подавати в декларації, що істотно зменшує можливості для приховування майна.

Хмара зазначив, що закиди президенту Петру Порошенку щодо офшорних компаній продемонстрували: в суспільстві сформувалася атмосфера тотальної недовіри до влади, особливо в частині підозр у можливій корупційній діяльності.

Як повідомлялося, 18 березня набули чинності зміни до Закону України "Про протидію корупції", які дають можливість повноцінно запустити систему електронного декларування.

Згідно із Законом декларувати своє майнове становище зобов'язані президент, прем'єр-міністр, інші вищі посадові особи, депутати всіх рівнів, держслужбовці, силовики, судді в тому числі інформація вказується про членів їхніх сімей та фізичних осіб, з якими декларанти перебувають в так званих "фактичних сімейних відносинах".

Декларація подаватиметься онлайн, через спеціальний портал. Після подачі декларація буде доступна для відкритого перегляду в мережі Інтернет.

Декларацію подаватимуть особи, які працюють на посаді, звільняються з посади, а також особи, які планують вступити на нову посаду.

Також передбачена відповідальність за навмисну подачу недостовірної інформації в деклараціях. Відповідальність передбачена як адміністративна (в разі розбіжностей на суму понад 137 тисяч гривень), так і кримінальна (в разі розбіжностей на суму понад 344 тисяч).

До адміністративної відповідальності залучатиме Національне агентство з питань запобігання корупції, а до кримінальної Національне антикорупційне бюро, Державне бюро розслідувань і підрозділи Національної поліції України.

Як відомо, "Transparency International Україна" є Представництвом глобальної антикорупційної неурядової організації "Transparency International", що має понад 90 національних представництв та працює більш як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: обмежити збільшення рівня корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності і доброчесності публічної влади і громадянського суспільства.

Офшорний скандал вдарив більше по Україні, ніж по РФ, - The Economist

Скандал довкола "панамських документів" нашкодив більше Україні, ніж Росії. Він стався саме в період політичної кризи в Києві та напередодні референдуму в Нідерландах щодо асоціації. Про це йдеться в статті англійського The Ecomonist, пише Українська правда.

Там зазначається, що Кремль попереджав про атаку, а коли документи були опубліковані, у Путіна заявили, що чекали більшого.

Офшорний скандал не викликав хвилю обурення у росіян. Пікетувати проти Путіна вийшло лише кілька активістів, яких швидко затримали.

Видання наголошує, що думку росіян формує значною мірою російське ТБ. А воно приділило увагу панамським документам зовсім трішки, назвавши скандал інформвійною проти Путіна, куратори якої сидять у США. Самі ж росіяни, хоч і визнають, що в країні процвітає корупція, одначе змирилися з нею.

Натомість документи нашкодили більше українському президенту Порошенку, пише видання.

Офшорний скандал припав саме на період політичної кризи в Києві, коли розпуск Ради виглядає цілком можливим. Крім того, він стався саме напередодні голосування в Нідерландах щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Результати референдуму виявилися приголомшливими для українців.

"У порівнянні з урядом та парламентом, інститут президента користувався певною довірою", - зазначила народний депутат Світлана Заліщук.

Тепер, за її словами, війна всіх проти всіх увійшла в нову фразу.

Як відомо, Порошенко опинився серед двох десятків українців, інформацією про таємні фірми яких володіла панамська фірма Mossack Fonseca. Згідно з документами, вже на посту президента Порошенко заснував офшорну компанію на Британських Віргінських островах. У президента відкидають звинувачення.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 1004 | Додав: adminA | Теги: Transparency International, україна, рецепт проти офшорів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]