Чт, 2024-03-28, 16:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:18
Transparency International - зволікання у боротьбі з корупцією загрожує безвізовому режиму з ЄС
Інші останні Економічні новини

  Затягування зі створенням Національного агентства з питань запобігання корупції ставить під загрозу впровадження безвізового режиму України з Євроcоюзом.

Про це заявив в ефірі "Радіо Свобода" виконавчий директор "Transparency International Україна" Олексій Хмара.

"Україна взяла на себе добровільне зобов’язання до кінця першого кварталу цього року створити агентство і показати, що воно працює. Тільки тоді європейські інституції, які ще мають ратифікувати безвізовий режим з Україною, проголосують безпроблемно. Тобто, в будь-який момент європейці можуть відмовитися від своїх слів про безвізовий режим на підставі того, що Україна теж відмовилася від своїх зобов’язань і не реформувала антикорупційну інституцію", – зазначив Хмара.

Як повідомлялося, у березні минулого року уряд створив Національне агентство з питань запобігання корупції (НАПЗК). 22 квітня Кабмін розпочав конкурс на призначення керівництва Нацагентства.

14 вересня юрист міжнародної правозахисної організації "Transarency International Україна" Софія Ковач заявила, що кожен п’ятий із претендентів на посади членів Нацагентства із запобігання корупції має корупційні ризики або ж неправильно заповнив декларацію.

11 грудня Кабмін призначив Наталію Корчак, Віктора Чумака й Олександра Скопича членами НАПЗК.

Створення агентства є однією з вимог Європейського Союзу щодо отримання Україною безвізового режиму.

14 грудня громадська коаліція "Реанімаційний пакет реформ" (РПР) заявила, що Кабмін не забезпечив формування незалежного і дієздатного складу НАЗК. Активісти, зокрема, заявили, що уряд призначив трьох членів НАЗК без належного оформлення протоколу засідання комісії та отримання згоди всіх кандидатів на призначення. Зазначалося, що конкурсний відбір відбувся з порушеннями процедури. У РПР також зауважили, що до складу НАЗК не було обрано жодного представника громадськості.

Також 14 грудня Чумак на своїй сторінці у Facebook написав, що створення Нацагентства із запобігання корупції "як почалося із скандалу, так скандалом і завершується". За його словами, "без громадської довіри агентство просто "не полетить".

25 грудня Кабінет міністрів ухвалив рішення про проведення повторного конкурсу з добору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Документи для участі у повторному конкурсі з добору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції можуть бути подані з 4 по 18 січня 2016 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 714 | Додав: adminA | Теги: зволікання, корупція, Transparency International, безвізовий режим, ЄС, боротьба | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]