Пт, 2024-04-19, 02:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:26
Транзит газу в Європу "Газпром" обіцяє Україні принаймні до 2029 року
Інші останні Новини світу

"Газпром" не зможе повністю вилучити Україну з системи доставки російського газу на ринки Європи навіть після введення в експлуатацію газопроводів "Північний потік" і "Південний потік". Про це повідомив заступник керівника представництва компанії "Газпром експорт" у Празі Євген Кашицин, передає "Інтерфакс-Україна".

"Весь обсяг українського транзиту, який нині становить понад 70 млрд куб м, перенаправити в інші потужності неможливо", - сказав він під час конференції в Словаччині.

Представник "Газпром експорту" нагадав, що в січні 2009 року компанія й оператор газотранспортної системи (ГТС) Словаччини Eustream as підписали угоду про транзит природного газу терміном на 20 років. Документ передбачає сукупне транспортування близько 1 трлн куб м газу, що становить близько 50 млрд куб м на рік.

"Кажучи про запуск газопроводів "Північний" і "Південний потік", виникає запитання: який буде транзит через Словаччину і Чехію після їхнього повного запуску і які будуть зміни вектора поставок з України? Думаю, можна з чистою совістю казати, що наші зобов'язання щодо транзитних контрактів і, відповідно, обсягів поставок буде виконано. Ніхто без транзиту, і, відповідно, без заробітку не залишиться", - наголосив представник "Газпром експорту".

Словаччина нині є другим за обсягом транзитером російського газу після України. Транзит російського природного газу ужгородським напрямком проходить через територію країни, у Західній Словаччині потік газу роздвоюється: частина йде транзитом через Чехію до Німеччини та Франції, а решта - до Австрії, Франції й Італії.

"Цей факт є принципово важливим: у нас укладено довгостроковий контракт на транзит, який передбачає співробітництво між нашими країнами і дає змогу сподіватися на те, що ця співпраця буде тривалою та взаємовигідною", - зазначив Кашицин.

За підсумками 2011 року до Словаччини надійшло близько 5,9 млрд куб м, а транзитом територією країни пройшло близько 50 млрд куб м природного газу, зокрема 0,8 млрд куб м технічного газу, призначеного для потреб компресорних станцій.

Як повідомлялося, наприкінці лютого 2012 р. офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив про намір ВАТ "Газпром" усунути Україну з системи доставки російського газу на цільові ринки Європи.

За його словами, після реалізації всіх запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів - "Південний потік" із максимальною продуктивністю, "Північний потік" із додатковими новими нитками, з урахуванням наявних у власності компанії транспортних потужностей у Бєларусі та на Чорному морі - транзитне значення України для експорту російського газу дорівнюватиме нулю.

Україна, у зв'язку з планами і заявами "Газпрому" про суттєве зниження транзиту російського газу до Європи через українську ГТС, розглядає можливість використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному напрямку.

У середині березня керівник НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін повідомив про переговори щодо закупівлі природного газу в Європі в обсязі до 10 млрд куб м. Про намір вже влітку 2012 року розпочати закупівлю газу на європейських спотових ринках також заявляв міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

На думку експертів, країна зможе закуповувати на європейських спотових ринках та імпортувати через Словаччину до 20 млрд куб м природного газу на рік, починаючи з 2015-2016 рр.

Як повідомлялося, транзит природного газу територією України до країн Європи і СНД у 2011 році збільшився на 5,67% (на 5 млрд 595,170 млн куб м) порівняно з 2010 роком - до 104,198 млрд куб м.

Систему магістральних газопроводів і підземних сховищ газу країни експлуатує "Укртрансгаз".

Пропускна здатність газотранспортної системи України на вході становить 288 млрд куб м, на виході - 178,5 млрд куб м, зокрема до країн Європи 142,5 млрд куб м, Молдови - 3,5 млрд куб м.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1013 | Додав: adminA | Теги: Україні транзит газу, газпром, Європу, 2029 року | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]