Чт, 2024-03-28, 19:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:22
Треба покращити вибори в Україні - IFES
Інші останні Політичні новини
Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) знайшла хиби в українському виборчому законодавстві, механізмах формування комісій і контролі за фінансуванням передвиборчої агітації. Перші оцінки передвиборчої ситуації сьогодні на прес-конференції оприлюднив заступник директора з питань Європи та Азії IFES Ґевін Вайзе.

Вайзе зазначив, що в період з 1 по 9 жовтня група експертів з питань виборів провела технічну оцінку виборчої ситуації, зустрівшись з багатьма експертами, представниками ЦВК та окружних комісій, партій, громадських організацій. Група зосередилася на питаннях адміністрування виборів і не брала до уваги питання, пов'язані з політичним контекстом виборчого процесу, зокрема ситуацію в сфері діяльності ЗМІ та зловживанням адміністративним ресурсом, пише ЛІГАБізнесІнформ.

За результатами моніторингу IFES підготувала низку рекомендацій щодо покращення нинішніх виборів і подальших виборів в Україні. Одна з ключових рекомендацій - реформувати виборчий закон із залученням опозиційних партій та громадянського суспільства. Експерти IFES також вважають, що Україні варто розглянути альтернативні механізми формування складу ЦВК.

"Такі механізми можуть передбачати, наприклад, баланс представництва у складі комісії партій і незалежних членів, які будуть висуватися не партіями, а іншими суб'єктами, зокрема організаціями громадянського суспільства", - сказав Вайзе.

За його словами, механізм формування комісій нижчого рівня доцільно переглянути, враховуючи досвід проведення нинішніх парламентських виборів. "Партії, які не висувають кандидатів у загальнодержавному виборчому окрузі, повинні мати право вносити кандидатури до складу дільничних та окружних комісій тільки тих округів, у яких вони висувають кандидатів, а партії і кандидати, які висунули кандидатури для включення в склад комісій, не повинні наділятися правом заміни цих членів комісій на свій розсуд", - пояснив він.

Вайзе наголосив, що за час, що залишився до виборів, Центрвиборчкому і окружним комісіям варто докласти всіх зусиль для підготовки та інструктажу всіх членів дільничних комісій, оскільки успішність виборів багато в чому залежатиме від їхньої роботи.

Що стосується реєстрації партій і кандидатів, IFES радить переглянути розмір виборчої застави, щоб виключити участь у виборах технічних кандидатів. Крім того, експерти рекомендували ЦВК звертати більше уваги на фінансування передвиборчої агітації.

"ЦВК необхідно впровадити механізм аудиту та перевірки для виявлення невідповідностей, помилок і прогалин у фінансових звітах. Комісії також варто розглянути можливість створення в складі її секретаріату структурного підрозділу, уповноваженого переглядати й аналізувати фінансові звіти про надходження та використання коштів виборчих фондів", - сказав він.

У ПР радять спостерігачам не робити передчасних оцінок виборів

Міжнародним спостерігачам на парламентських виборах в Україні слід бути нейтральними і утриматися від передчасних оцінок. Про це заявив "регіонал" Іван Попеску, який є головою української делегації в ПАРЄ.

Він повідомив, що Рада Європи була стурбована тим інтерв'ю, яке дав керівник місії спостерігачів Андреас Ґросс після візиту преелекторальної місії ПАРЄ в Україну.

"І деякі парламентарі порушували питання про те, що керівники місії під час виконання своїх професійних обов'язків мають бути нейтральними. Вони повинні утримуватися від будь-яких оцінок, які можуть зіграти на користь тієї чи іншої політичної сили, які беруть участь у виборчому процесі", - наголосив Попеску.

Виходячи з цього, за словами політика, на Бюро ПАРЄ було ухвалено рішення про те, що на наступному засіданні Бюро обговорять кодекс поведінки міжнародних спостерігачів Ради Європи.

"Останнім часом статус міжнародних спостерігачів, надто в країнах пострадянського простору, почали використовувати як виборчу технологію", - наголосив він.

"Регіонал" звернув увагу на три моменти, за допомогою яких можна визначити, які спостерігачі є об'єктивними, а які - ні.

"Перше - це коли спостерігачі від якоїсь місії приїжджають в країну, і, не будучи зареєстровані в Центральній виборчій комісії, не маючи на руках відповідного посвідчення, починають давати інтерв'ю як міжнародні спостерігачі. Тобто міжнародний спостерігач повинен бути в першу чергу зареєстрованим в ЦВК, інакше він не має статусу міжнародного спостерігача", - наголосив депутат. Другий момент, зазначив Попеску, - правила гри під час гри не міняються.

"Будь-які зміни в законодавство можна вносити тільки після виборів", - нагадав політик.

"Третій момент: жодна із серйозних організацій міжнародних спостерігачів не дає остаточної оцінки виборчої кампанії, поки не буде підбито підсумків виборів", - заявив парламентар. Попеску наголосив, що всі керівники міжнародних місій спостереження повинні бути нейтральними.

Зазначимо, що міжнародна організація зі спостереження за виборами СIS-EMO зафіксувала порушення кандидатів від Партії регіонів. Зокрема, як повідомляє прес-служба організації, районна газета "Кролевецький вісник" (округи №№159-160), висвітлюючи громадське життя міста, постійно розміщує матеріали з посиланнями типу "за ініціативою" або "за підтримки" депутата Верховної Ради від Партії регіонів Андрія Деркача відбувся той чи інший захід.

Попередні висновки канадської місії спостерігачів про перебіг парламентської виборчої кампанії в Україні також викликають занепокоєння, повідомили в прес-службі Посольства Канади в Україні.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 925 | Додав: adminA | Теги: вибори в Україні, IFES | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]