Чт, 2024-03-28, 17:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:46
Третину бюджету нової картини режисера "Хайтарми", і половину - "ужастика" з Миколою Вереснем Держкіно покриє
Інші останні Культурні новини

Кримськотатарський актор і режисер Ахтем Сейтаблаєв розпочне навесні 2016 року зйомки нового фільму під робочою назвою "Її серце". Це міжнародний проект, і Держкіно профінансує його на третину, виділивши 10 мільйонів гривень.

Про це заявив у середу 2 грудня голова Держкіно Пилип Іллєнко, передає "Укрінформ".

"Фільм режисера Ахтема Сейтаблаєва – особливий для нас проект. Для нас важливо підтримувати творчість цього видатного режисера, людини, яка довела, що в кінематографі може створювати успішні і актуальні фільми, що знаходять шлях до серця глядача і в той же час піднімають важливі теми. В цьому проекті Держкіно не є основним фінансовим донором. Наш внесок становить близько третини бюджету - 10 мільйонів гривень. І для нас це позитивний сигнал, це означає, що в цей проект вірять і приватні інвестори, й іноземні копродюсери", - зазначив Іллєнко.

Він наголосив, що тема стрічки надзвичайно актуальна. Вона пов'язана з історією кримськотатарського народу, і зараз це одне з найболючіших питань, про яке треба говорити. Крім того, пов'язана з Другою світовою війною і трагічними подіями, що тоді відбувалися, в тому числі і в контексті злочинів проти людяності.

"Ця історія документальна - про те, як у місті Бахчисарай дівчина на ім'я Саїда Аріфова, кримська татарка, під час Другої світової війни врятувала від смерті близько 90 єврейських дітей, яких відправляли з Керчинського дитбудинку для проведення дослідів у фашистську Німеччину. Трапилося так, що вони вимушено затрималися в Криму і потрапили під крило Саїди", - додав у свою чергу Сейтаблаєв.

Режисер також уточнив, що у фільмі будуть порушені і важливі для сьогодення питання співіснування людей різних конфесій, різних переконань.

"Однією ж з причин того, що сьогодні країна перебуває у стані війни, є брак знань про тих, хто живе поруч. І є відчуття, що спеціально була нав'язана така система, бо якщо люди мало знають одне про одного, у цей вакуум незнання можна помістити дуже багато страхів. І мене радує, що в Україні з'явився запит на свою історію, на бажання дізнатися якомога більше про тих, хто живе поруч", - сказав Сейтаблаєв.

За його словами, ця історія також надзвичайно важлива також для кримських татар, більшість з яких і далі живуть в Криму.

"Тут, на материковій Україні, ми ще раз нагадуємо про те, що Крим – це Україна, і про те, що історія кримських татар як невід'ємної частини України надзвичайно важлива для нашої держави. Але політична складова не буде домінувати у фільмі, ми прагнемо розповісти історію про матір і дітей", - наголосив режисер.

Нагадаємо, Сейтаблаєв – актор Київського театру драми і комедії на лівому березі Дніпра, заслужений артист АР Крим – є режисером і виконавцем головної ролі у фільмі про депортацію кримських татар "Хайтарма". Стрічка заснована на долі двічі Героя СРСР, льотчика-винищувача Амет-Хан Султана. Ця картина була однією з претенденток на премію "Оскар" від України, а в травні 2014 року кінострічка Сейтаблаєва отримала російську премію "Ніка". Фільм отримав дві премії на міжнародному італійському кінофестивалі "Кімерія" в Італії.

Також повідомлялося, що Сейтаблаєв приступив до створення художнього фільму про захисників Донецького аеропорту.

У Держкіно розповіли про "ужастик": у фільмі "Шлях мерця" з бюджетом 730 тисяч євро зіграє Микола Вересень

Також Державне агентство України з питань кіно виділить половину необхідного фінансування на зйомки вітчизняного фільму жахів "Шлях мерця".

"Ми підписали угоду про створення фільму "Шлях мерця", і держава готова вкласти у виробництво цього фільму рівно половину його собівартості. Це трошки менше, ніж 9 млн грн. Вже незабаром можна буде розпочати виробництво цієї стрічки", - повідомив голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Він охарактеризував майбутню стрічку як постмодерністське поєднання хорору з чорним гумором та іронічним ставленням до життєвих проблем, зокрема, йтиметься про те, як важко з себе вичавити постімперські атавізми.

"Тут є всі потрібні складові, починаючи від зіркового обличчя - Миколи Вересня у головній ролі - і закінчуючи цікавою драматургією, досвідченими продюсерами, які неодноразово продемонстрували свою здатність робити якісне кіно. Зокрема Ігор Савиченко був продюсером фільму "Поводир". Тож ми спокійні з точки зору виробничих процесів", - сказав Іллєнко.

Продюсер Ігор Савиченко уточнив, що фільм буде створюватись у копродукції з польськими та американськими партнерами. Загальний бюджет стрічки - 730 тисяч євро.

Зніматиме фільм режисер Георгій Фомін, для якого "Шлях мерця" буде дебютом у повнометражному кіно.

У центрі сюжету – пригода з актором Вереснем, який випадково отримує таємничу валізку-дипломат, і тепер на нього починає полювати міністр внутрішніх справ на прізвище Бармалаєв. Історія перестрибує в часі та просторі, доки не стає зрозуміло, що Вересень загинув на знімальному майданчику фільму про Івана Грозного. І тепер чорти, які думають, що він і є Грозний, намагаються всіма можливими способами затягти його до пекла.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Державне агентство України з питань кіно на 50% профінансує повнометражний ігровий фільм "Червоний" Зази Буадзе за романом Андрія Кокотюхи. Кажуть, що стрічка буде не гірша за "Втечу з Шоушенка".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 824 | Додав: adminA | Теги: Микола Вересень, третина бюджету картини режисера Ха, половину, Держкіно, ужастик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]