Пт, 2024-03-29, 08:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:17
Туск: війна не повинна завадити безвізовому режиму з Україною. ВІДЕО
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Президент Європейської Ради Дональд Туск на саміті Східного партнерства у Ризі прагне зобов’язати ЄС і Україну запровадити безвізовий режим для українських громадян "якнайскоріше, наскільки це можливо". Про це польський політик сказав в інтерв’ю Укрінформу і Першому каналу Українського суспільного телебачення.

"Я не маю сумнівів у добрій волі 28 країн-членів і усього ЄС щодо безвізового режиму. Це факт. Але тут йдеться не лише про політику, прагнення, а й про процедури, стандарти. І саме тому ми повинні ще зачекати. Деякі моменти є суто технічними, зокрема, щодо оцінки з боку Єврокомісії. І тому я не хочу спекулювати щодо будь-яких дат. На саміті у Ризі – це є моє прагнення – ми підтвердимо наші спільні наміри запровадити безвізовий режим якнайскоріше, як це можливо. Але тут найважливіше виконання вашого власного домашнього завдання", - зазначив Туск.

Він запевнив українців у своєму відданому ставленні до цього рішення, яке є важливим для звичайних людей.

"Сьогодні перші зроблені кроки є доволі ефективними. Зокрема, щодо початку видачі в Україні біометричних паспортів, що є складним технічним елементом. Але, як я добре знаю, необхідний більший прогрес, зокрема у реформуванні прокуратури, судової системи, правоохоронних органів. Ми обговоримо у понеділок, чого ми ще потребуємо", - зауважив політик.

Говорячи про дедалі більшу загрозу для ЄС від нелегальної міграції у Середземномор’ї, війну на Донбасі, він зазначив, що ці проблеми ускладнюють шлях до безвізового режиму для України.

"Але ми дійсно маємо деякі приклади, зокрема щодо Молдови, яка має сьогодні безвізовий режим. І вони також мають внутрішні проблеми, конфлікт всередині своїх кордонів навколо Придністров’я. Це означає, що, звичайно, агресія і конфлікт на Донбасі створюють труднощі у процесі до безвізового режиму, але цього можна досягти, незважаючи на ці проблеми", - переконаний президент Європейської Ради.

Нагадаємо, 24 березня глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський повідомив, що Україна не отримає безвізового режиму з країнами Євросоюзу на саміті "Східного партнерства" у Ризі в травні 2015 року.

Раніше президент Петро Порошенко неодноразово заявляв, що очікує від ЄС рішення про надання безвізового режиму для громадян України на Ризькому саміті Східного партнерства.

12 січня 2015 року президент першим в Україні отримав біометричний паспорт. "Цей паспорт - це останній крок, який Україна повинна була зробити, щоб отримати безвізовий режим з ЄС", - сказав він.

22 квітня Порошенко висловив впевненість, що на саміті в Ризі в травні буде знайдено формат для впровадження безвізового режиму з ЄС вже з 1 січня 2016 року.

У березні міністр закордонних справ України Павло Клімкін також зазначив, що у ЄС є сумніви щодо надання Україні безвізового режиму через конфлікт на Донбасі.

Туск закликав Україну розглядати реформи "як прибирання вдома"

Голова Європейської Ради закликав Україну розглядати реформи як постійний безперервний процес.

"Те, чого ви досягли на сьогодні, - це дуже обнадійливо. Але звичайно, цього недостатньо. Ви повинні сприймати реформи як прибирання вдома. Ви не можете зробити його раз та назавжди, це безперервний процес, і саме тому це так важливо", - зазначив Туск.

Він також додав, що саме тому іноді можна почуватись розчарованим. "Але повірте мені, ваші зусилля та ваші жертви - це єдиний доступний вам шлях. І я благаю вас - не здавайтесь, це дуже важливо", - додав він.

Речник Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Майя Коч'янчич раніше повідомила, що Європейський Союз очікує, що Україна проведе децентралізацію та реформи у економіці та енергетиці.

У свою чергу заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль заявила, що на Міжнародній конференції на підтримку України, яка відбудеться 28 квітня у Києві, країна представить свій прогрес у реформах.

Сьогодні у Києві відбудеться саміт Україна-ЄС

Як повідомляє прес-служба президента України, саміт відбуватиметься в Адміністрації президента (Банкова, 11). Церемонія зустрічі розпочнеться о 12.10.

О 14.40 розпочнеться пленарне засідання саміту, яке транслюватиметься у прямому ефірі Національної телекомпанії України.

О 16.15 відбудеться спільна прес-конференція президента України Петра Порошенка, президента Європейської Ради Дональда Туска та президента Європейської Комісії Жана-Клода Юнкера, яка також транслюватиметься Національною телекомпанією України.

Як повідомляє УНІАН, офіційний представник Євросоюзу раніше розповів, що фокус саміту буде на проведенні реформ в Україні, зокрема конституційної реформи, реформи з децентралізації, боротьби з корупцією, судової системи, реструктуризації енергетичного сектора і покращення бізнес-клімату.

Також на саміті розглядатиметься питання спрямування миротворчої місії ЄС на Донбас. Крім того, він має стати "чітким сигналом солідарності ЄС з Україною".

Раніше джерела повідомляли, що представники країн-членів ЄС протягом довгого часу не могли узгодити спільну заяву за підсумками саміту через позицію Франції та Німеччини.

Довідка

Проведення самітів Україна-ЄС відбувається на підставі статті 7 Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС, відповідно до якої „сторони проводять консультацій на найвищому політичному рівні у разі такої необхідності”.

Засідання самітів проводяться за участю президента України, президента Європейської Ради та президента Європейської Комісії.

Зустрічі у рамках самітів надають сторонам можливість на найвищому рівні підбити підсумки співробітництва між Україною та ЄС, визначити пріоритети взаємодії на найближче майбутнє, обговорити розвиток ситуації в Україні та Європейському Союзі, а також узгодити позиції щодо актуальних міжнародних питань.

З часу започаткування практики проведення самітів Україна-ЄС відбулося п’ятнадцять таких зустрічей на найвищому рівні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 792 | Додав: adminA | Теги: Туск, Україною. ВІДЕО, війна не повинна завадити безвізово | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]