Чт, 2024-03-28, 18:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:38
Туск визнає, що доля Асоціації тепер у руках Нідерландів
Інші останні Новини Європейського Союзу

Відповідальність за ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС нині лежить тільки на Нідерландах. Про це заявив президент Європейської ради Дональд Туск за результатами саміту ЄС у четвер, 15 грудня, у Брюсселі, повідомляє Укрінформ.

"Ми зробили все, щоб  допомогти спасінню Угоди про асоціацію, яка нині вже ратифікована 27 країнами-членами та Європарламентом. Ми ухвалили юридично зобов’язуюче рішення з метою сприяння ратифікації у Нідерландах. Це рішення стосується усіх занепокоєнь, висловлених голландськими виборцями. Нині відповідальність лежить на Нідерландах щодо ратифікації", - сказав Туск.

Він наголосив, що завершення ратифікації Угоди є надзвичайно важливим не лише для України, а й для геополітичної відповідальності ЄС.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте визнає, що для багатьох громадян країни буде неприйнятним компроміс, досягнутий на Саміті ЄС 15 грудня. Про це політик пише на своїй сторінці у Facebook, передає Європейська правда.

"Досягнута угода знімає питання щодо угоди про асоціацію. Вона гарантує, що ЄС збереже єдиний фронт проти дестабілізівної зовнішньої політики Росії", - пише він.

"Звичайно, залишаться незадоволені – у мене в цьому немає ілюзій. Але ми не можемо втекти від відповідальності. Особливо, коли питання безпеки таке вагоме для Нідерландів",- додає Рютте.

"Я хочу, щоб ця дискусія закінчилася. Якщо залишилися питання, я постараюся завтра відповісти на них",- резюмує він.

Нагадаємо, раніше Марк Рютте назвав досягнуту угоду, здатну розблокувати Угоду щодо асоціації, "складною", припустивши, що національний парламент не підтримає її.

Як повідомлялося, лідери ЄС погодилися на умови Рютте щодо ратифікації Асоціації з Україною.

Зазначимо, президент Європарламенту Мартін Шульц сподівається ратифікувати угоду в січні.

Офіційно: в ЄС погодилися з вимогами Нідерландів щодо ратифікації Асоціації з Україною

Лідери Європейського Союзу погодилися з пропозиціями прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, які спрямовані на розблокування ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яка була призупинена через негативний результат референдуму в Нідерландах. Як передає УНІАН, відповідні висновки Європейської Ради були оприлюднені в четвер у Брюсселі після завершення офіційної частини саміту ЄС.

Зокрема, пропозиції Нідерландів оформлені у вигляду додатку до Угоди.

"Європейська Рада наголошує, що рішення, викладене в додатку, є юридично обов’язковим для 28 членів Європейського Союзу й може бути змінено або скасовано тільки за спільною згодою їхніх глав держав і урядів. Воно набуде чинності після того, як Королівство Нідерландів ратифікує угоду й Союз її укладе. Якщо цього не станеться, рішення припинить своє існування", – йдеться у висновках.

В самому додатку йдеться, що глави держав і урядів 28 держав-членів ЄС, бажаючи зняти занепокоєння, висловлені на референдумі в Нідерландах, цілком відповідно до Угоди про асоціацію Україна-ЄС, а також відповідно до мети ЄС поглибити відносини з Україною, вирішили таке:

1. Прагнучи встановити тісні та тривалі відносини між сторонами угоди, що ґрунтуються на спільних цінностях, Угода не надає Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС, а також не є зобов’язанням для надання такого статусу Україні в майбутньому.

2. Угода підтверджує співпрацю з Україною у сфері безпеки, зокрема у галузі запобігання конфліктам, врегулювання криз та запобігання поширенню зброї масового знищення. Вона не містить зобов’язання для Союзу або держав-членів забезпечити гарантії колективної безпеки або іншу військову допомогу або сприяння Україні.

3. Маючи на меті підвищення мобільності громадян, Угода водночас не надає українським громадянам або громадянам Союзу, відповідно, право проживати і вільно працювати на території держав-членів або України. Угода не зачіпає право держав-членів визначати обсяги допуску на їхню територію громадян України, які шукають роботу.

4. Угода підтверджує прихильність Союзу підтримувати процес реформ в Україні. Угода не вимагає додаткової фінансової підтримки з боку держав-членів Україні й не змінює виключне право кожної держави-члена визначити характер і обсяг своєї двосторонньої фінансової підтримки.

5. Боротьба з корупцією посідає центральне місце в зміцненні відносин між сторонами до Угоди. Відповідно до Угоди, сторони будуть співпрацювати в галузі запобігання та боротьбі з корупцією, як у приватному, так і в державному секторі. Співпраця між сторонами, яка стосується верховенства права, спрямована, зокрема, на зміцнення судової системи, підвищення її ефективності, збереження її незалежності та неупередженості, а також боротьбі з корупцією.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 728 | Додав: adminA | Теги: Нідерланди, Туск, доля Асоціації | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]