Пт, 2024-03-29, 06:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:00
У Азарова за Митний союз "голосують калькуляторами"
Інші останні Політичні новини
Заслужений економіст, екс-міністр економіки Віктор Суслов, якого днями було призначено представником України при Митному союзі, вважає, що Україна зможе стати членом цієї організації. Про це він сказав в інтерв'ю "Главкому".

Суслов упевнений, що Україна в статусі спостерігача при Митному союзі зможе впливати на рішення, які ухвалюватиме Євразійська економічна комісія.

"Положення про представництво при Євразійської комісії доручено підготувати МЗС і Мінекономрозвитку протягом місяця. Там будуть виписані всі функції ... якщо не боротися, нічого не доб'єшся", - зазначив він.

Суслов нагадав, що країни Митного союзу є основним торгівельно-економічним партнером України. "Як би там не було, це 34% українського експорту, в той час як у ЄС йде 28%. Більше третини експорту до Митного союзу - це машинобудування, співпраця в космічній, авіаційній галузях, військово-промисловому комплексі, в той час як в Євросоюз ми, в основному, поставляємо сировину. Тому співпраця з Митним союзом має вирішальне значення, хоча вона і переживає складні часи - є багато невирішених проблем і з Росією і з іншими членами МС, досить багато конфліктних питань в економічній співпраці. Водночас, можливість збереження України як держави з високотехнологічними підприємствами і галузями залишається тільки в напрямку співпраці з Митним союзом", - вважає економіст.

При цьому він зазначив, що не варто перебільшувати роль і функції спостерігача при Євразійської комісії. "Цілком зрозуміло, що я докладатиму всіх зусиль, щоб це співробітництво ефективно розвивалося в інтересах України. Але це не означає, що мені можуть бути дані якісь власні повноваження на вирішення цих проблем. Принаймні, важливо бути в курсі подій, брати участь у підготовці документів, бути присутнім на засіданні комісій, мати можливість викласти нашу позицію, своєчасно ознайомитися з проектами документів, що готуються, пропонувати, щоб у них були враховані інтереси України. А далі буде видно - я не сумніваюся, що після цього дуже важливого кроку зі зближення з Митним союзом будуть інші", - сказав Суслов.

За його словами, проект угоди про Асоціацію з ЄС і Зону вільної торгівлі в 39-й статті дозволяє Україні бути членом інших митних союзов. "За певних обставин одне іншому не суперечить і, сподіваюся, що Україна зможе долучитися до Митного союзу", - зазначив Суслов.

На зауваження, що в самому Митному союзі кажуть, що так не вдасться, експерт сказав: "Я в цьому випадку відсилаю до 39-ї статті. З точки зору проекту угоди з ЄС так робити можна".

Крім того, Суслов зазначив, що в тій же статті є застереження, що це можна робити, якщо це не суперечить розвитку відносин з ЄС. "Я прекрасно розумію, що тут досить багато питань, але хотілося б нагадати, що і Росія, і країни МС дуже активно торгують з ЄС, причому об'єми торгівлі у Росії незрівнянно більше, ніж у України. Росія теж впроваджує стандарти СОТ і дуже багато стандартів, які відповідають євросоюзівським. Тому весь час бачити тут протилежність і протиріччя і змушувати Україну обирати, з ким співпрацювати, неправильно", - вважає економіст.

Нагадаємо, 31 травня в Мінську прем'єр-міністр Микола Азаров та голова ЄЕК Віктор Христенко підписали меморандум про поглиблення співпраці України з Митним союзом Єдиного економічного простору Росії, Бєларусі та Казахстану. Документ передбачає надання Україні можливості мати представника в ЄЕК і отримати статус спостерігача в новому міжнародному об'єднанні - Євразійському економічному союзі, який почне функціонувати з 1 січня 2015 року. Угода про асоціацію з Євросоюзом, яку Україна сподівається підписати в листопаді 2013 року в Вільнюсі, виключає можливість вступу України до Митного союзу.

Заступник генерального секретаря ЄврАзЕС Сергій Глазьєв заявив, що Україна подала заявку на отримання статусу спостерігача при Вищій Євразійській економічній раді, що в перспективі має на увазі приєднання України до Митного союзу. Він пояснив, що вступити в Євразійський союз Україна зможе, попередньо вступивши в Митний союз. Глазьєв зазначив, що при цьому Україна не зможе брати участь в аналогічних угодах з Євросоюзом.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 897 | Додав: adminA | Теги: митний союз, азарова, голосують калькуляторами | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]