Сб, 2024-04-20, 09:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:58
У Брюсселі не хочуть бачити Януковича. Йому відмовили
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Візит Януковича до Брюсселя найближчого четверга не відбудеться, заявила офіційний представник європейської комісії Піа Хансен.

"Прийнято рішення перенести цей візит на більш зручний момент в наших двосторонніх відносинах", - сказала Хансен, передає "Інтерфакс-Україна".

Як пояснила офіційний представник Європейської Комісії Майя Коч'янчич (Maja Kocijancic) візит перенесено через необхідність поліпшення обставин задля досягнення прогресу у двосторонніх відносинах, які дозволять досягти прогресу.

"Обставини, які ми згадуємо, це необхідність для України досягти прогресу в таких сферах, як верховенство права і незалежність судової системи. Це - ключові принципи для Європейського Союзу та відносин з партнерами в рамках "Східного партнерства", - пояснила позицію ЄК Кочьянчич.

Крім того, Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон заявила, що рішення про скасування візиту Януковича в ЄС ухвалили голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і голова Європейської ради Герман ван Ромпей.

Ештон також повідомила, що рішення про скасування візиту було прийнято європейськими політиками для того, щоб підкреслити необхідність "досягнення прогресу у забезпеченні верховенства закону та незалежності судової влади" в Україні.

Раніше передбачалося, що в ході запланованого на 20 жовтня візиту Янукович зустрінеться з головами Європейської ради та Єврокомісії Германом ван Ромпеєм та Жозе Мануелем Баррозу.

Сторони повинні були обговорити фінальні деталі договору про Асоціацію України з ЄС, який Київ розраховує підписати на саміті Україна-ЄС в грудні.

Але в інтерв'ю західним ЗМІ Янукович заявив, що Україна готова відкласти підписання Угоди про асоціацію з ЄС, якщо вона не буде включати можливість майбутнього членства. "Якщо Європа не готова до цього з якихось причин, або Україна не готова, то рішення може бути прийнято пізніше", - сказав він.

Нагадаємо, що проведення зустрічі Януковича і Баррозу 20 жовтня опинилося під питанням у зв'язку з засудженням Юлії Тимошенко до 7 років ув'язнення. За словами дипломатів, враховуючи настрої в Брюсселі, українська сторона спробує зробити так, що ініціатива перенести візит ґрунтувалася на Банковій, а не від Євросоюзу. У той же час, голова АП повідомив, що 20 жовтня 2011 року Янукович відбуває у шестиденне латиноамериканське турне.

Нагадаємо, 11 жовтня Печерський райсуд Києва засудив Юлію Тимошенко до 7 років ув'язнення з забороною обіймати певні державні посади протягом ще 3 років. Також суд зобов'язав Тимошенко виплатити "Нафтогазу України" 1,516 млрд грн.

Янукович заявив, що рішення суду щодо Тимошенко не є остаточним. За словами Януковича, вирок суду ґрунтувався на чинному Кримінально-процесуальному кодексі зразка 1962 року, який сильно застарів. Сама Тимошенко раніше стверджувала, що вирок їй було написано ще до порушення кримінальної справи за вказівкою самого Януковича, бо той вважає її небезпечним конкурентом.

Політики Європейського Союзу розкритикували вирок Тимошенко, назвавши суд над екс-прем'єром політично вмотивованим. Зокрема голова європейського парламенту Єжи Бузек висловив стурбованість ситуацією у сфері верховенства права в Україні у зв'язку з вироком Юлії Тимошенко і закликав українську владу поважати принципи, які є необхідною умовою для підписання Угоди про асоціацію.

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Європейської комісії Кетрін Ештон заявила, що кримінальне переслідування Тимошенко є політично вмотивованим, а винесений вирок не поважає міжнародних стандартів. Це - неприйнятно для країни, яка проголошує відданість європейським цінностям.

МЗС підкреслює, що візит перенесли, але переговори про асоціацію продовжуються

У Міністерстві закордонних справ України наголошують, що візит Януковича в Брюссель не скасовано, а перенесено на інший термін. "Я хотів би акцентувати увагу на тому, що на даний момент йдеться про перенесення термінів візиту", - сказав прес-секретар МЗС Олександр Дикусаров.

На яку дату і з яких причин перенесено візит, він не уточнив.

Янукович планував відвідати Брюссель 20 жовтня по дорозі на Кубу і до Бразилії.

Дикусаров підтвердив, що візит Януковича в Брюссель 20 жовтня не відбудеться. Разом з тим, за його словами, переговори України з ЄС щодо Угоди про асоціацію тривають за графіком, і політичний діалог з Брюсселем є пріоритетним напрямом для Києва.

Крім того, прес-секретар запевнив, що українські дипломати продовжать робити все можливе для того, щоб завершити переговори щодо Угоди про асоціацію до кінця поточного року.

"Ми переконані в тому, що нам вдасться завершити переговори щодо Угоди про асоціацію до кінця поточного року", - додав Дикусаров.

У ПР вважають, що Європа не повинна говорити, що їм робити, а угоду підпишуть вчасно

У Партії регіонів вважають, що Європа не повинна диктувати Україні свої умови. Про це заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, коментуючи інформацію про скасування візиту Віктора Януковича до Брюсселя 20 жовтня.

"Той тиск, який йде на нас з боку Брюсселя і керівників Євросоюзу, іноді не може бути прийнятним", - сказав він. "Ми не можемо порушувати наші закони, на що нас, власне, штовхають ці керівники", - додав Єфремов.

У Партії регіонів вважають, що перенесення візиту Януковича до Брюсселя не означає перенесення дати підписання Угоди про асоціацію з ЄС. "На даний момент сторони не висловлювали намір відступати від раніше обумовлених термінів", - заявив депутат Партії регіонів Володимир Вечерко.

Депутат також сказав: "Я хочу підкреслити, що переговорний процес щодо Угоди про асоціацію України в ЄС про створення зони вільної торгівлі триває не один рік. Обома сторонами пройдено величезний етап роботи, і внутрішньополітичні процеси в Україні або ЄС не можуть ставити під загрозу її результат".

Він також допускає, що керівництво ЄС ще не сформувало свою позицію щодо України. "Якщо візит буде перенесено, Україна використає отриманий час для підготовки додаткових аргументів на користь своєї позиції", - додав він.

У теж час Вечерко підкреслив, що, на його думку, українська сторона раніше надала достатню кількість доказів відданості євроінтеграційному курсу. "Якщо ЄС хоче бачити додаткові підтвердження, наша держава здатна надати і їх", - зазначив депутат.

У Тимошенко хочуть, щоб розплачувалась не Україна, а Янукович, і пропонують заморозити рахунки його команди

"Батьківщина" закликає країни євроатлантичної спільноти закрити в’їзд до себе президенту Віктору Януковичу і ключовим фігурам його команди, а також арештувати їхні закордонні рахунки. Про це йдеться в заяві партії, поширеній у вівторок.

"Віктор Янукович взяв курс на згортання європейської інтеграції, загострення стосунків з Євросоюзом, відмову від підписання ключових угод з ЄС і на закріплення в Україні авторитарного режиму кримінальної олігархії, несумісної з європейською політичною культурою та європейськими цивілізаційними цінностями", - констатує "Батьківщина".

"Янукович не розуміє або не хоче зрозуміти, що масштаби створеної його руками кризи в стосунках України з ЄС значно ширші, ніж переслідування Юлії Тимошенко, її незаконне ув’язнення та спроби знищити своїх опонентів", - зазначає партія.

За словами соратників Тимошенко, "в анамнезі Януковича – узурпація влади, згортання свободи слова та свободи зібрань, придушення ділової та політичної конкуренції, корупція, незаконна експропріація бізнесів на користь Сім’ї та правлячої партії, використання правоохоронних органів у політичних та підприємницьких інтересах очільників режиму".

"Безумовно, така поведінка Януковича потребує жорсткої реакції. Але Україна не повинна розплачуватись за клептоманські та диктаторські замашки чинного президента", - вважає "Батьківщина".

"Мають бути запроваджені персональні санкції проти Януковича, ключових фінансових та політичних фігур, на яких тримається режим та на виконавцях їхніх злочинних наказів. Всій цій групі осіб та членам їхніх родин слід закрити в’їзд до країн євроатлантичної спільноти", - переконані соратники Тимошенко.

"Дієвим засобом протидії диктаторському режиму має стати арешт закордонних рахунків родини Януковича, його оточення та афільованих з ними компаній, блокування транзакцій незаконно привласнених ними коштів", - додають вони.

"Батьківщина" також додає, що перед загрозою "як ніколи реальної небезпеки" всі патріотичні сили повинні виступити разом та зупинити "сповзання України до міжнародної ізоляції та системної політичної та соціально-економічної кризи".

Європа каже, що діалог з Україною з приводу асоціації має тривати

Європейська комісія заявляє про необхідність подальшого продовження співпраці Києва та Брюсселя. "Ми продовжуємо працювати з Україною. Діалог має продовжуватися, співробітництво має продовжуватися - це в наших спільних інтересах, це принесе користь обом сторонам", - заявила у вівторок в Брюсселі офіційний представник Європейської комісії Кароліна Коттова (Karolina Kottova).

Говорячи про скасування візиту, представниця ЄК підтвердила озвучену раніше інформацію про причини такого рішення та зазначила, що таке рішення було ухвалено за результатами двосторонніх контактів між Києвом і Брюсселем, тому що "це буде краще для відносин України та ЄС". "Ми чекаємо продовження нашого діалогу", - знову наголосила Коттова.

Відповідаючи на запитання про перспективи підписання Угоди про асоціацію, представниця ЄК нагадала позицію Верховного представника ЄС Кетрін Ештон, яка "чітко сказала, що пропозиція залишається в силі і надалі залишиться".

"Ми залишаємося відданими нашій співпраці з Україною і продовжуємо тісно працювати на технічному рівні. Стосовно підписання, то це буде залежати, чи дотримуються цінності, про які я говорила", - сказала вона.

За словами Коттової, у Брюсселі "чекають іншої можливості" для приїзду Януковича.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1203 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]