Чт, 2024-04-25, 14:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:54
У Давосі стартує Всесвітній економічний форум. ВІДЕО
Інші останні Новини Європейського Союзу

Щорічна сесія Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) 45-й раз відбудеться в швейцарському Давосі. Про це передає "Інтерфакс-Україна".

Знаменитий гірськолижний курорт з 21 по 24 січня прийматиме близько 2,5 тис. делегатів зі 140 країн світу.

За традицією серед них буде кілька десятків президентів і керівників урядів, глави міжнародних організацій і впливові громадські діячі.

З моменту початку світової кризи в 2008 році в Давосі головно обговорювали питання стану світової фінансової системи.

Однак ще торік організатори вирішили дещо змінити акценти повістки форуму, оголосивши ключовими теми охорони здоров'я та медицини (зокрема їхній вплив на економіку).

Тема Давосу-2015 - "Новий глобальний контекст".

У цей контекст вписані десять основних викликів, з якими, на думку організаторів, стикається сучасний світ - дефіцит ресурсів, рівність статей, розвиток інфраструктури, майбутнє інтернету, боротьба з корупцією, соціальна інклюзивність.

Характерно, що перспективи фінансових систем перераховані в списку світових викликів в останню чергу.

Крім того, організатори виокремлюють ще кілька важливих тем Давосу-2015 - загрози пандемій, нова ситуація на енергетичному ринку, геополітичні конфлікти, в тому числі протистояння в Україні.

У цьому контексті очікується, що Україні на Давоському форумі буде відведено трохи більше уваги, ніж у попередні роки. Українська секція програмою форуму передбачена в перший же день: на сесії під назвою "Майбутнє України" виступить президент Петро Порошенко, якому довелося скоротити програму свого перебування в Давосі через загострення бойових дій в Донецькій і Луганській областях.

У середу Порошенко проведе окрему сесію-дискусію "Майбутнє України". Пряму трансляцію цього заходу можна буде переглянути на сайті Всесвітнього економічного форуму за посиланням. Початок заходу - о 17.30 за українським часом.

Президент також проведе низку двосторонніх зустрічей, зокрема з питань подолання економічної кризи, залучення інвестицій в Україну та зовнішньополітичної ситуації.

Порошенко також зустрінеться з головними редакторами та журналістами провідних світових видань та візьме участь у прямих ефірах на каналах Bloomberg Europe TV та CNN.

Крім цього, як повідомив заступник глави АП Дмитро Шимків, пройдуть також ще дві спеціальні сесії про Україну "Сценарії для України: вихід із зачарованого кола" та спеціальна сесія для представників бізнесу та органів влади.

У п'ятницю, 23 січня, відбудеться традиційний Український ланч у Давосі, який проводить Фонд Віктора Пінчука. Він буде закритий для висвітлення ЗМІ.

Також у рамках форуму заплановані дві спеціальні сесії, які будуть присвячені реформам, проведеним в Україні, і економічним наслідкам збройного протистояння на Донбасі. У них візьмуть участь глава НБУ Валерія Гонтарєва, міністр фінансів України Наталія Яресько та міністр економіки Айварас Абромавічус.

Як зазначається, другий рік поспіль у Швейцарію приїде держсекретар США Джон Керрі. Також Ангела Меркель, яка пропустила минулий рік через травму, отриману під час катання на лижах, повертається в Давос і звернеться до учасників з промовою 23 січня.

Участь у форумі візьмуть президент Франції Франсуа Олланд, прем'єр-міністр КНР Лі Кецян і багато інших керівників найвищого рівня.

У суботу, 24 січня, відбудеться традиційна сесія за участю голови МВФ Крістін Лагард, присвячена перспективам розвитку світової економіки.

Раніше повідомлялося, що Порошенко має намір обговорити в Давосі питання фіндопомоги та оборони у рамках двосторонніх зустрічей.

Нагадаємо, ВЕФ - традиційна щорічна зустріч політиків, бізнесменів і громадських діячів світового рівня. Засновником та виконавчим головою однойменної організації, що проводить форум, є Клаус Шваб. З 1971 року він спрямовує зусилля організації на покращення світу через співпрацю держави та бізнесу.

Давоські мільярдери розповіли про загрози світовій економіці: тероризм, низькі ціни на нафту, ескалація кризи в Україні

Опитані Bloomberg мільярдери, які зібралися на Всесвітньому економічному форумі в швейцарському Давосі, побоюються тероризму, низьких цін на нафту і ескалації ситуації в Україні, і майже одностайно очікують збереження процентних ставок Федеральної резервної системи (ФРС) на рекордно низькому рівні протягом тривалого часу.

"Зараз все дуже ненадійно, і ФРС не стане збільшувати ставки до кінця 2015 року або до початку 2016 року", - вважає глава телекомунікаційної корпорації Digicel Group Деніс О'Брайен.

За його словами, погіршення торгових відносин між Росією, США та ЄС є головним геополітичним ризиком для світової економіки в 2015 році. "США і Європа обрали неправильний підхід у відносинах з Росією, - сказав О'Брайен. - Для Штатів, ЄС та Міжнародного валютного фонду найважливішим завданням є не допустити дефолту України".

Мільярдер заявив, що запропонуй йому інвестувати $100 млн, $60 млн він вклав би в папери інтернет-компанії "Яндекс", а $40 млн - в оператора зв'язку "Вимпелком". Згідно з його прогнозом, барель нафти до кінця року буде коштувати $60.

Індійський мільярдер Аді Годреж, власник багатопрофільної корпорації Godrej Group, очікує збереження цін на нафту на рівні $45 за барель до кінця грудня 2015 року та вважає, що Федрезерв все ж підвищить ставки в середині року, до того ж ставки будуть зростати поетапно.

За його словами, основною загрозою світовій стабільності є терористична організація Ісламська держава Іраку та Леванту (ІДІЛ), а якби в нього були вільні $100 млн, він витратив би їх на полотна Пікассо, а не акції, долари або золото.

Ще один представник Індії, Рахул Баджадж, виділив серед глобальних ризиків тероризм і зростаючу нерівність доходів. Інвестувати він готовий тільки в сімейний бізнес, включаючи виробника мотоциклів Bajaj Auto ltd.

Єдиний мільярдер з Італії серед учасників форуму, засновник і голова правління виробника взуття Geox SpA Маріо Моретті Полегато, заявив, що найбільше побоюється негативних тенденцій у європейській політиці, зокрема, підйому популістських партій.

На думку 62-річного бізнесмена, нафта до кінця року подорожчає до $70 за барель, а найкращим об'єктом для інвестицій він назвав акції.

Менш оптимістично налаштований відносно нафтового ринку засновник оператора колл-центрів TeleTech Holdings американець Кеннет Тачмен. Він зазначає, що головним геополітичним ризиком у 2015 році стануть державні перевороти, викликані низькими цінами на нафту, яка, за його очікуванням, буде коштувати близько $60 за барель до початку наступного року.

Разом з тим ФРС не стане поспішати з підвищенням ставок і піде на такий крок не раніше четвертого кварталу 2015 року, вважає 55-річний мільярдер.

Російський бізнесмен Давид Якобашвілі, голова ради директорів корпорації "Біоенергія", заявив в інтерв'ю Bloomberg, що американські ставки в поточному році навряд чи будуть підвищені, оскільки "економіка країни зростає і ФРС не захоче відлякати інвесторів".

Також Якобашвілі не очікує зростання нафтових котирувань з поточного рівня і вважає, що військові конфлікти становлять найбільшу загрозу для світу. "Вирішити економічні проблеми не так складно, як зупинити військову ескалацію", - сказав він.

Засновник розробника ПЗ Pegasystems Inc. Алан Трефлер, що став мільярдером у 2013 році на зльоті акцій його компанії, але втратив цей статус минулого року через скорочення котирувань фірми на 20%, назвав радикалізацію у світі основною небезпекою.

"Це сила, що розділяє, що впливає на всі аспекти суспільства - на економіку, політику, культуру - і зачіпає конкретних людей", - сказав бізнесмен, батько якого емігрував до США після Другої світової війни, переживши холокост.

За його словами, долар і акції зараз недешеві, а золото - доля песимістів. "Я б інвестував у наступну картину Пікассо, яка з'явиться на ринку, - сказав Трефлер. - Я міг би вам сказати, що це за картина, але боюся, це завадить моїм планам купити її".

За даними Bloomberg, форум у Давосі збираються відвідати більше сотні мільярдерів, у тому числі 25 з США, 15 з Індії і 8 з Росії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 961 | Додав: adminA | Теги: Давосі стартує Всесвітній економічн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]