Чт, 2024-03-28, 19:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:01
У день Перуна у Києві влада знесла його статую, встановлену того ж дня
Інші останні Столичні новини - новини Києва

У ніч на 21 липня на Старокиївській горі в Києві знесли дерев’яну статую-ідола язичницького божества Перуна, встановлену в переддень, 20 липня, повідомляє газета "Сегодня".

Місцеві жителі розповіли, що о 3-й годині ночі приїхали представники служби благоустрою і "беркутівці" та за 20 хвилин прибрали статую.

Шестиметрового дубового Перуна встановили на Старокиївській горі 20 липня.

Більш як 200 старовірів супроводжували статую до Десятинки з Видубичів, звідки за легендою, був скинутий у Дніпро ідол Перуна при хрещенні Русі.

Спочатку ідол Перуна не дозволяли встановити співробітники міліції, вимагаючи організаторів акції надати дозвіл управління благоустрою міста на його встановлення. Однак, незважаючи на претензії правоохоронців, Перун був встановлений.

Статуя Перуна являла собою діда воїнів, одягненого в шолом, з Соколом і Симарглом, який його оберігає. Внизу були зображені 9 козаків-характерників, які символізували "Перунову рать". Створив образ львівський скульптор Антон Лубій.

Як відомо, статуя Перуна з’явилась біля Національного музею історії України на День Незалежності у 2009 році. Однак 1 листопада 2012 року його спиляли і вивезли.

Нагадаємо, 28 лютого на Софіївській плащади у Києві вандали відпиляли голову статуї давньослов'янського бога Світовида.

Київська скульптура була копією всесвітньо відомого Збруцького Світовида, унікальної пам'ятки, знайденої в 1848 році у річці Збруч. Оригінал у даний час зберігається в Археологічному музеї Кракова, Польща



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 950 | Додав: adminA | Теги: того ж дня, Києві влада знесла його статую, День Перуна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]