Чт, 2024-04-25, 22:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:55
У День жалоби 2 травня в Одесі узгодили заходи без георгіївських стрічок
Інші останні Новини з регіонів України

  З ініціативи місії ОБСЄ Єдиний штаб патріотичних сил Одеси погодив з представниками влади, силових структур та прибічниками "Антимайдану" проведення 2 травня поминальних заходів, пов'язаних з торішніми трагічними подіями в Будинку профспілок і в центрі міста. Про це розповіли журналістам на брифінгу в Одеському кризовому медіацентрі координатор "Самооборони Одеси" Віталій Кожухар та речниця осередку "Правого сектору" Варвара Чорноіваненко, передає Укрінформ.

"Сторони досягли порозуміння, що "в день жалоби не повинно бути інших заходів, крім поминальних. Погоджено час і місця проведення траурних мітингів - Куликове поле і Соборна площа", - зазначив Кожухар.

За його словами, "погоджено, що прибічники "Антимайдану" проведуть жалобну акцію на Куликовому полі без георгіївських стрічок та іншої символіки, яка після анексії Росією Криму вважається окупаційною. Учасники мітингу зможуть скористатися звукопосилювальною технікою, а також продемонструвати відеоролик, присвячений трагічним подіям".

Водночас, зауважила Чорноіваненко, "представники правоохоронних та цивільних структур Одеси будуть тісно взаємодіяти, щоб припиняти будь-які дії можливих провокаторів. Активісти патріотичних сил пильнуватимуть за ситуацією, перебуваючи неподалік місця проведення мітингу".

Чорноіваненко уточнила, що "в центрі міста, на Соборній площі, представники громадськості вшанують на мітингу-реквіємі пам'ять українських патріотів, які загинули 2 травня, відстоюючи ідеали Майдану. Учасники акції будуть використовувати тільки державну символіку і бойовий чорно-червоний прапор. Щоб запобігти провокаціям, плануємо заздалегідь виставити кордони й перевірити довколишню територію".

За словами координатора Кожухаря, "всіх осіб, які 2 травня одягнуть балаклави чи маски, будуть затримувати працівники міліції - без з'ясування політичних поглядів. У цьому їх підтримують представники Єдиного штабу патріотичних сил Одеси, що прагнуть забезпечити порядок і спокій на вулицях і площах міста".

2 травня 2014 року в Одесі сталися сутички між проросійськими та проукраїнськими активістами. В центрі міста загинуло кілька людей. Після цього проукраїнські активісти прийшли на Куликове поле, у табір проросійських громадян. У розташованому на Куликовому полі Будинку профспілок почалася пожежа, яка призвела до загибелі людей.

Загалом 2 травня постраждали більш як 200 людей, загинули 48 осіб.

Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі було організовано та умисно сплановано.

Через кілька днів правоохоронці затримали головних фігурантів екстремістських організацій, а також кількох працівників міліції. Крім того, водночас екс-начальника ГУ МВС України в Одеській області Дмитра Фучеджі було оголошено в розшук. Він перетнув кордон України і сховався від слідства.

Служба безпеки України звинуватила в організації та фінансуванні провокацій колишнього першого віце-прем'єра Сергія Арбузова і екс-главу Міндоходів Олександра Клименка.

22 квітня перший заступник генерального прокурора України Володимир Гузир повідомив, що слідство Генеральної прокуратури не знайшло доказів застосування в Будинку профспілок отруйних газів, як і того, що підпал був кимось спланований. За його словами, пожежа почалася зсередини, коли "люди, що перебували в приміщенні, стали кидати пляшки, щоб таким чином унеможливити потрапляння до них їхніх супротивників". Перший заступник генпрокурора вважає, що спрацював так званий ефект димаря, і смерть людей настала від отруєння чадним газом, продуктами горіння.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 911 | Додав: adminA | Теги: одесі, заходи без георгіївських стрічок, День жалоби 2 травня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]