Вт, 2024-04-16, 08:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:52
У ЄС попереджають: доки Тимошенко сидить, про Асоціацію годі й мріяти
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле знову заявляє, що підписання та ратифікація угоди про асоціацію Україна-ЄС залежить від того, як українська влада розв'яже проблеми у сфері верховенства права та щодо справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

"Технічний процес щодо завершення угоди ще триває, але країни - члени ЄС чітко заявили, що для підписання і відтак ратифікації має бути створене середовище. Це буде угода, ґрунтуючись на якій наш партнер - Україна - отримає доступ до більшості європейського законодавства і зможе поступово стати частиною ринку ЄС. Багато залежатиме від того, як українська влада вирішить цю ситуацію, пов'язану з верховенством права і проблемою, яку ви назвали", - сказав Фюле в середу в Брюсселі на прес-конференції, відповідаючи на запитання журналіста про справу щодо Тимошенко.

Європейський комісар нагадав, що Єврокомісія та країни-члени ЄС "чітко заявляли неодноразово, що відправляти до в'язниці колишнього прем'єра за політичну відповідальність, а не за кримінальний злочин, ґрунтуючись на двох статтях Кримінального кодексу, які своїм корінням сягають 1990-х років, не є правильним поводженням з опонентами".

Фюле підтвердив, що в Брюсселі очікують саміту Україна-ЄС, який призначено на 19 грудня. За його словами, одним із головних питань, яке стоїть на порядку денному, є питання угоди про асоціацію.

"Ми змогли за останні місяці, тижні вирішити проблеми, пов'язані як з економічною частиною - зоною вільної торгівлі, так і з угодою про асоціацію як такою. Ще залишається одне питання, яке потребує більше роботи з боку і української делегації, і країн ЄС, пов'язане з європейською перспективою України. Ця дискусія не відбувається у вакуумі: Європейська Комісія, як і держави-члени, пильно стежать за розвитком подій в Україні", - наголосив європейський комісар.

Раніше Європейський Союз підтвердив, що саміт Україна-ЄС відбудеться в грудні. На цьому саміті мали завершити переговорний процес щодо підписання Угоди про асоціацію України та ЄС.

Але президент України заявив, що Київ готовий перенести на більш пізній термін підписання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі, заплановане на грудень, якщо європейські лідери будуть до цього не готові у зв'язку з вироком Тимошенко.

Нагадаємо, що політики Європейського Союзу розкритикували вирок Тимошенко, назвавши суд над екс-прем'єром політично вмотивованим. Зокрема голова європейського парламенту Єжи Бузек висловив стурбованість ситуацією у сфері верховенства права в Україні у зв'язку з вироком Тимошенко і закликав українську владу поважати принципи, які є необхідною умовою для підписання Угоди про асоціацію.

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Європейської комісії Кетрін Ештон заявила, що кримінальне переслідування Тимошенко є політично вмотивованим, а винесений вирок не поважає міжнародних стандартів. Це - неприйнятно для країни, яка проголошує відданість європейським цінностям.

У свою чергу посол Великої Британії називає звільнення з-під арешту лідерів опозиції обов'язковою умовою підписання угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

Зазначимо, що раніше в Брюсселі офіційно завершилися переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС може бути парафована, а потім підписана окремо від Угоди про асоціацію, вважають в українській владі. Європа ж розглядає створення ЗВТ в одному пакеті з асоціацією.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1114 | Додав: adminA | Теги: ЄС, тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]