Пт, 2024-04-19, 18:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:38
У ЄС визнали взаємозв'язок відносин України, Європи та Росії
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Україні вигідне поліпшення відносин між Європейським Союзом і Росією. Таку думку Інституту Горшеніна висловив депутат, член Комітету з питань закордонних справ Європарламенту Адріан Северин, коментуючи парафування Угоди про асоціацію України з ЄС, заплановане на 30 березня, повідомляє "Сегодня".

На його думку, існує зв'язок між якістю взаємин Євросоюзу і Росії та взаємин Росії з України.

"Що кращі відносини ЄС і Росії, то кращі відносини між Україною і Росією", - зазначив він.

Так само і зворотнє, за словами Северина, кращі відносини між Україною і Росією сприяють встановленню кращих відносин Росії з Євросоюзом і Євросоюзу з України.

Євродепутат переконаний, що Росія не повинна сприймати євроінтеграцію України як щось, що суперечить її інтересам або її безпеці. "На мій погляд, Україна, інтегрована в ЄС, - це не новий пост на геостратегічному фронті протистояння між ЄС і Росією, а важлива частина природної транснаціональної демократії, утворена тими європейськими державами, які здатні і прагнуть возз'єднати свою історію і свою географію", - зазначив він.

Як сказав Адріан Северин, для такої політичної Європи Росія завжди буде стратегічним партнером першорядної ваги. Настільки ж, наскільки Росія повинна бути, на його думку, зацікавлена в сильному європейському сусідові, здатному бути стабільним, надійним і дружнім, а також - адекватним глобальним гравцем у багатополюсному добре збалансованому глобальному порядку.

"ЄС зацікавлений у сильній, демократичній і успішній Росії, ефективно інтегрованій у механізми забезпечення світової рівноваги і світової субсидіарності. У разі більшої інтеграції України в ЄС її загальні культурні традиції з Росією, її геостратегічні контакти з Росією будуть активом для відносин між ЄС і Росією" , - зазначив Северин.

На думку євродепутата, поки не завершена повна інтеграція України в Євросоюз, можлива тристороння співпраця між ЄС, Україною і Росією в галузі безпеки і енергетики.

"Звичайно, інституційне зближення і економічна інтеграція можуть розвиватися тільки в двосторонніх рамках, і з цього погляду вибір України має бути чітким і рішучим. Він повинен враховувати, що з української точки зору, з точки зору її потреби у розвитку, на ринку ЄС перебувають споживачі для України, тоді як у Росії живуть її конкуренти. Тому ЄС видається природним місцем для інтеграції. За умови, що це сприятиме демократичному та економічному розвитку України, це забезпечить також більш надійне і дружнє сусідство для Росії, ринки для торгівлі її товарами. Тому зближення між ЄС і Україною - це виграшний процес для всіх сторін", - вважає депутат Європарламенту.

За його словами, Україна, незалежно від того, хто при владі в цій країні, є "стратегічним активом" і бажаним партнером для ЄС.

Северин зазначив, що в України з Євросоюзом спільна історія, загальна географія і загальна культура. "Відповідно, необхідні політична асоціація, економічна інтеграція та інституційне зближення. Критика української влади з боку ЄС повинна виражатися і сприйматися тільки в цьому контексті і під цим кутом зору", - зазначив він.

"Якщо ми дійсно прагнемо до всеосяжного і глибокого партнерства, яке має розвиватися до рівня членства в ЄС, ми повинні домогтися правової, інституціональної, політичної, культурної і поведінкової сумісності та здатності до взаємодії", - вважає Адріан Северин.

За його словами, це ще більш актуально, коли мова заходить про незалежність судової системи. "Політичне втручання в судові процедури однаково ганебно як у випадку з внутрішніми політичними гравцями, так і коли воно виходить від так званого міжнародного співтовариства. З іншого боку, торговельну угоду, яка насправді є частиною більш великої Угоди про асоціацію, треба розглядати і використовувати як засіб для розвитку здатності до взаємодії, про який я згадав вище. Тому саме з причини того, що ми не схвалюємо щось у політичній практиці української влади, ми повинні прискорити підписання та набуття чинності двосторонньої угоди, яка тільки допоможе нам усунути небажані відмінності між нами", - сказав Северин.

Європарламентар висловив надію на те, що підписання та ратифікація Угоди про асоціацію України з ЄС відбудуться невдовзі після її парафування. "Звичайно, цього можна досягти тільки в результаті досить довгих техно-бюрократичних підготовок, які займуть якийсь час. З іншого боку, враховуючи традиційну популістську і демагогічну поведінку деяких країн-членів ЄС, наростання останнім часом хвилі національного егоїзму і нинішні тенденції до ренаціоналізації ЄС, не варто виключати певний опір ратифікації в деяких ситуаціях. Тим не менше, я впевнений, що врешті-решт це буде подолано.

На цьому тлі я сподіваюся, що реакція України - як влади, так і народу - буде мудрою і прагматичною. Я б порекомендував їм оптимістично дотримуватися курсу євроінтеграції, оскільки це відповідає їхнім національним інтересам. Ба більше, я б запропонував українській владі в односторонньому порядку імплементувати угоду з ЄС відразу після підписання, наскільки це технічно можливо, навіть не чекаючи ратифікації. Це тільки піде на користь Україні, яка потребує реформування для власного добра і на добро євроінтеграції. Також це надасть моральний тиск на держави, які помилково висловлюють скептицизм стосовно України", - вважає Северин.

Раніше українські ЗМІ повідомили про те, що Україна та ЄС узгодили дату парафування Угоди про асоціацію на 30 березня. У Єврокомісії про цю дату теж говорили.

Україна та ЄС ведуть переговори про Угоду про асоціацію з 2007 року, і лише 19 грудня минулого року сторони заявили про завершення переговорів.

Разом з тим, питання підписання та парафування документа залишається відкритим через внутрішньополітичну ситуацію в Україні та політичні процеси проти опозиції, які, на думку ЄС, мають політичне підґрунтя.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1137 | Додав: adminA | Теги: взаємозв'язок, ЄС, Європи, Росії, України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]